National

Un bărbat a murit în timp ce era cu snow mobilul pe munte: „Este o zi tristă pentru că un om al muntelui a murit în brațele noastre”

Publicat: 24 ian. 2021
Intervenție snow mobil
Intervenție snow mobil

Un barbat de aproximativ 60 de ani, instalatorul de la cabana Piatra Arsa a murit pe munte duminica dupa-amiaza. Barbatul era un cunoscut al muntelui, iar duminica a dus un grup de turiști cu snow mobilul la cota 2000. La un moment dat i s-a făcut rău și a cazut efectiv din picioare. Se afla in zona cunoscuta drept Șaua Călugărului, de unde a și fost luat. Doua echipe de salvamontisti au încercat sa il resusciteze, insa fara succes.

Din informațiile oferite de apropiați se pare ca bărbatul era cunoscut cu afecțiuni cardiace. Dupa manevrele de resuscitare care au durat mai bine de 50 de minute, trupul neînsuflețit a fost coborat la cota 1400 de catre salvatorii montani din Sinaia.

”La ora 11:03 am fost anunțați că o persoană se simte rău și a căzut din picioare în Șaua Călugărului. Coborâm drept de pe Furnica cu snowmobilul (pantă cu înclinație de 40 grade) astfel prima echipă de intervenție ajunge la fața locului la 11:09. Evaluam și constatăm că persoana a intrat în stop cardio-respirator. Sunt inițiate manevrele de resuscitare, efectuându-se masaj cardiac și pentru câteva minute pacientul pare să-și revină. Continuăm masajul timp de 50 de minute. Din păcate tot ce ne-a mai rămas de facut a fost să-l transportăm la Cota 1400.

Este o zi tristă pentru că un om al muntelui, pe care îl știam, a murit în brațele noastre. Echipa Salvamont Sinaia transmite sincere condoleanțe familiei. Dumnezeu să-l odihnească în pace!” este mesajul Salvamont Sinaia.

Două tinere au fost prinse sub zăpadă în urma producerii unei avalanșe în Bucegi

Două tinere au fost surprinse de avalanșă, sâmbătă, în masivul Bucegi, sub vârful Țigănești. Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România, a anunţat în exclusivitate la Antena 3, că cele două fete au fost găsite de salvamotişti.

Potrivit ultimelor informaţii este vorba despre două tinere. Ambele persoane au fost scoase de sub zăpadă. Una dintre fete acuză dureri la nivelul coloanei, iar cealaltă nu are nicio problemă.

Sabin Cornoiu, președinte al Salvamont România, a intervenit în direct la Antena 3, unde a oferit informaţii despre avalanşa care a avut loc sâmbătă după-amiază în masivul Bucegi, sub vârful Ţigăneşti.

Preşedintele Salvamont România spune că cele două persoane sunt în viață

”Au fost surprinse de avalanşă, în schimb, informaţiile pe care le avem acum sunt incerte, dar sunt favorabile celor două victime. Se pare totuşi, că avalanşa le-a dus în locuri diferite şi că ar fi în viaţă amândouă. Am primit două apeluri de pe două numere diferite şi de aici s-a tras concluzia că cele două persoane s-ar putea să fie în viaţă. Pot fi dezorientate. Nu se văd încă, nu se aud. Salvamontişii merg în zonă şi noi sperăm că vor ajunge la timp, le vor recupera şi vor găsi totul în regulă acolo.

Încercăm să refacem legătura cu cele două persoane şi să fim siguri că totul este în regulă (…) Echipa din Râşnov care acţionează în clipa asta ştie foarte bine zona, cunosc locul unde s-a petrecut avalanşa. Vor ajunge fără probleme acolo, dar deplasarea durează cel puţin o oră, iar din păcate în zonă nu am avut condiţii ca să deplasăm de urgenţă un elicopter. Vremea nu permite zborul elicopterului în zonă, dar să sperăm că totul e bine”, a precizat şeful Salvamont România, în exclusivitate la Antena 3.

De asemenea, a fost alertat şi un elicopter, dar, din păcate, în zonă nu sunt condiții de zbor.

Adauga un comentariu