National

Un bărbat a murit la două ore după ce a ajuns acasă după ce a așteptat în zadar la spital pentru asistență medicală

Publicat: 12 oct. 2021
Coronavirus

Criza provocată de supraaglomerarea spitalelor face ravagii nu numai printre bolnavii diagnosticați cu Covid-19.

Ionel Romulus Ștefan, un buzoian de 51 de ani, a murit la doar câteva ore după ce s-a întors acasă de la Spitalul Județean, unde așteptase în zadar să obțină asistență medicală, după ce acuzase dureri în piept și amorțirea mâinilor. Reprezentanții spitalului spun că a plecat chiar înainte să fie preluat de o asistentă.

Pe telefonul lui Ionel Ștefan a sosit, la o zi după deces, un mesaj prin care este înștiințat că este infectat cu SARS-CoV-2 și, în consecință, trebuie să se autoizoleze.

Ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe, bărbatul a fost testat mai întâi pentru Covid-19, iar rezultatul a fost negativ. Ionel a ținut să împărtășească vestea cu o verișoară, prin mesaje, pe o rețea de socializare. I-a spus acesteia că așteaptă pe holurile Unității să fie preluat de către o asistentă, pentru a parcurge restul investigațiilor.

După mai bine de o oră de așteptare, bolnavul i-a scris din nou rudei sale că se simte rău și că nu îl bagă nimeni în seamă.

La un moment dat, acesta și-a pierdut răbdarea și a decis să plece acasă, liniștit probabil și de rezultatul negativ al testului rapid efectuat în triajul Spitalului Județean Buzău.

La orele amiezii, însă, bărbatul a fost găsit decedat în curte de rudele sale. Din înregistrarea de pe camerele de supraveghere ale gospodăriei, familia a aflat că acesta încercase să întindă câteva rufe la uscat.

Familia lui Ionel Ștefan este revoltată și spune că, dacă era văzut la timp de un medic, bărbatul poate mai trăia și astăzi.

Rudele așteaptă rezultatele necropsiei pentru a vedea dacă moartea bărbatului de 51 de ani putea fi evitată.

„Era întins cu fața în jos și vânăt pe acea parte. Probabil că a făcut un infarct. Nu știm acum de ce a murit, însă e clar că durerea în piept și mâinile amorțite anunțau ceva, un preinfarct, ceva, și de aceea trebuia tratat cu prioritate în Urgențe. Sunt convinsă că dacă îl vedeau medicii mai repede, ar fi avut șanse să scape”, spune nepoata bărbatului.

Reprezentanții Spitalului din Buzău spun că pacientul a așteptat mai puțin de două ore în triaj, după vizionarea unor imagini de pe camerele de supraveghere. Timp rezonabil, spun cadrele din UPU, într-o perioadă aglomerată din cauza infectărilor cu SARS-CoV-2.

„Pacientului i se efectuează triajul epidemiologic și ulterior un test rapid care se doveste a fi negativ. La scurt timp, aistenta de tură revine la pacient și îi comunică ca va fi consultat de catre medic si i se va efectua mai multe investigatii. Din înregistrările video, se pare că pacientul a staționat aproximativ o oră și 45 de minute în zona de triaj și ulterior a părăsit zona urcându-se în mașina personală”, a transmis Adriana Bunilă, purtător de cuvânt al Spitalului Județean Buzău.

La nivelul spitalului buzoian va fi declanșată o anchetă internă.

De asemenea, rudele au anunțat că vor face plângeri către forurile medicale și în justiție, întrucât sunt convinse că Ionel Ștefan a murit cu zile, din cauza ignoranței cadrelor medicale aflate sâmbătă de gardă.

Adauga un comentariu