International

Un client al unui restaurant poate fi condamnat la 5 ani de închisoare pentru o recenzie negativă online

Publicat: 25 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un client al unui restaurant poate fi condamnat la 5 ani de închisoare pentru o recenzie negativă online
Sea View Koh Chang din Thailanda este restaurantul în cauză

Un hotel din insula thailandeză va intra în mediere cu un oaspete american care se confruntă cu până la cinci ani de închisoare după ce a depus o plângere penală împotriva lui pentru recenzii negative online, au declarat ambele părți joi.

Cazul care implică hotelul Sea View Koh Chang și profesorul american Wesley Barnes a atras un nou control asupra legilor defăimării penale și a criminalității informatice din Thailanda, despre care activiștii pentru drepturi spun că sunt mult prea dure.

Medierea va avea loc în octombrie

Şea View Koh Chang a declarat într-un e-mail că medierea a fost stabilită cu Barnes, care lucrează în Thailanda.

„Se pare că hotelul este gata să se stabilească”, a spus Barnes într-un mesaj adresat Reuters. „Îi voi întâlni săptămâna viitoare pentru a încheia, sperăm, acest caz odată pentru totdeauna. Ar fi minunat să avem asta în spatele nostru ”. Poliția a declarat că Şea View Koh Chang a depus o plângere în august, după ce Barnes a postat ceea ce hotelul a descris drept „recenzii false și defăimătoare” pe TripAdvisor și Google, după o cheltuială de peste 500 de baht (16 dolari).

Hotelul a declarat că a raportat recenziile către Tripadvisor și că unele dintre ele au fost șterse de administratorul site-ului.

Barnes a fost reținut pe 12 septembrie și eliberat două zile mai târziu după depunerea cauțiunii, au declarat polițiștii insulei.

Potrivit actelor de defăimare criminală și infracțiuni informatice din Thailanda, el ar putea fi amendat cu până la 100.000 baht (3.200 dolari), precum și pedeapsa cu închisoarea.

Barnes a apărat recenziile pe care le-a postat, spunând că serviciul a fost prost și managerul restaurantului a fost agresiv. El a spus că Tripadvisor nu a publicat unele dintre comentariile sale.

Tripadvisor a suspendat temporar trimiterile de recenzii ale hotelului. Site-ul a declarat că investighează incidentul cu Ambasada SUA în Thailanda. „Tripadvisor se opune ideii că un călător poate fi urmărit penal pentru exprimarea opiniilor”, a spus într-un e-mail către Reuters.

Restaurantul a pierdut prin arestarea bărbatului

Dacă Sea View spera să-și recâștige bunul nume, căutând ajutor de la poliție a dat greș. Arestarea domnului Barnes a declanșat condamnarea online, știri negative și o explozie de recenzii proaste pentru stațiune. Un manager de hotel a declarat că stațiunea primește amenințări cu moartea de la străini.

„Nu sunt sigur de ce genii responsabili aici cred că închiderea cuiva pentru„ deteriorarea reputației ”cu o recenzie proastă meritată îi va ajuta reputația”, a citit o recenzie de pe Google, publicată luni de cineva care se numește Wholesome Bot.

Arestarea în conformitate cu legea defăimării este, de asemenea,  o  pată neagră pentru Thailanda, care încearcă cu disperare să reconstruiască o industrie turistică afectată de coronavirus. Una dintre strategiile sale este de a încuraja oamenii care locuiesc în Thailanda să călătorească în țară.

Legea deifăimării în Thailanda este foarte severă

Thailanda este una dintre cele mai populare destinații de călătorie din lume, iar turismul este o parte importantă a economiei sale. Dar pentru a conține virusul, guvernul a interzis toți călătorii străini în aprilie și acum încearcă să găsească modalități de a redeschide țara în siguranță.

Avocații drepturilor omului au criticat de mult legea defăimării din Thailanda, care poate duce la acuzații penale pentru exprimare și este uneori folosită de interesele comerciale pentru a reduce la tăcere criticii.

Într-un caz de anul trecut, o instanță din provincia Lopburi a găsit o jurnalistă, Suchanee Cloitre, vinovată de defăimare pentru că a postat un tweet în 2016 criticând practicile de muncă ale companiei Thammakaset Co., operatorul unei ferme de păsări. Doamna Suchanee, reporter de televiziune, a fost condamnată la doi ani de închisoare. Este atrăgătoare. Cazul a fost unul dintre cele peste o duzină depuse de companie împotriva jurnaliștilor, muncitorilor și activiștilor.

Chiar și mai dur este legea lèse-majesté a țării, care poate aduce o condamnare de 15 ani pentru insultarea regelui Thailandei. Protestatarii care au organizat demonstrații împotriva monarhului în ultimele săptămâni riscă să fie urmăriți în temeiul acestei legi.

Controversa lui Koh Chang a fost scoasă la lumină de un popular blogger de călătorii, Richard Barrow, în postările de pe Twitter. După ce dl Barrow a raportat despre arestare, Sea View și Barnes i-au trimis declarații în care au dat propriile relatări despre ceea ce s-a întâmplat, pe care dl Barrow le-a postat și el.

Adauga un comentariu