National

Un copil de 9 ani, atacat de un urs în fața casei sale

Publicat: 06 iul. 2021
Un urs care se află într-o padure

Incident grav în comuna Ghelința, din județul Covasna: un băiețel de 9 ani a fost atacat de un urs, marți dimineață.

Copilul era în fața casei, iar părinții i-au auzit strigătele și l-au dus repede la spital. Puștiul are câteva zgârieturi, dar este încă traumatizat de cele întâmplate

Întâmplarea a avut loc la nouă și jumătate dimineața. Localnicii spun că ursul, un exemplar adult, a coborât din pădure pe albia râului și a ieșit direct în mijlocul satului. În încercarea de a părăsi zona locuită a intrat pe o stradă înfundată. Acolo a dat nas în nas cu copilul, care se juca în fața porții.

Părinții au auzit strigătele copilului lor care a fost atacat de urs

Martorii spun că animalul a sărit în fugă peste băiețel și l-a zgâriat. Părinții au ieșit repede din casă și au dus copilul la spitalul din Târgu Secuiesc, unde a fost examinat și pansat.

Localnicii spun că ursul intră deseori în satul lor. De altfel, județul Covasna este renumit pentru numărul mare de exemplare care frecventează zonele locuite de oameni. În ultimele trei săptămâni, la telefonul de urgență 112 au fost semnalate 78 de asemenea apariții, în 29 de localități.

Localnicii din Ghelinţa au fost avertizați încă de dimineață printr-un mesaj RO-ALERT că în comună a apărut un urs. Iar oamenii au fost sfătuiți să nu iasă pe străzi. Un copil de 9 ani a fost atacat de sălbăticiune chiar în mijlocul localității.

Protest împotriva prezenței urșilor: A devenit insuportabil

Locuitorii din Băile Tuşnad vor să iasă în stradă pentru a atrage atenţia asupra prezenţei urşilor în staţiune, care le creează probleme atât lor cât şi turiştilor care vin în vacanţă, notează Agerpres.

Primarul staţiunii, Butyka Zsolt, a precizat că mai mulţi localnici au depus cereri pentru organizarea, în cursul serii de vineri, a unui marş prin care să atragă atenţia asupra situaţiei din oraş, despre care spune că „a devenit insuportabilă”.

„În fiecare seară avem ursoaica care sparge case şi intră peste tot, a intrat inclusiv la staţia de epurare, a forţat uşa de la şcoală, plus casele pe care le frecventează în fiecare seară. Mai avem doi urşi, unul care se plimbă în timpul zilei în oraş şi celălalt care pe la şapte seara începe să cotrobăie la toată lumea în curte. Între timp, toate hârtiile sunt trimise la Bucureşti, dar Academia stă pe hârtii. Ideea e că noi am cerut relocare, nu împuşcare sau crime sau din astea şi nu am primit răspuns. În afară de asta, pierde tot oraşul pentru că turiştii nu mai vin. Sunt o groază de anulări, imediat bate vântul în oraş, că nu are nimeni curaj să vină”, a declarat Butyka Zsolt, pentru sursa citată.

El a mai spus că oamenii sunt revoltaţi şi cer „să fie auziţi” de autorităţile responsabile.

„Cerem autorităţilor de la Bucureşti să fim auziţi. Vrem să ne audă cineva, că aşa se pare, că de văzut nu ne vede, atunci măcar să ne audă”, a adăugat primarul.

Potrivit acestuia, marşul ar urma să se desfăşoară de la intrarea în staţiune, de la pârtia de schi, până la ieşirea din localitate şi înapoi.

De vineri până marţi, jandarmii şi poliţiştii au intervenit de 12 ori pentru îndepărtarea urşilor din Băile Tuşnad, iar Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Harghita a trimis zece mesaje RO-ALERT, prin care localnicii şi turiştii au fost atenţionaţi despre pericol.

Adauga un comentariu