Breaking News
- Avocatul Gheorghe Piperea consideră că ‘nebunia’ creditelor pentru studii din SUA ar trebui să-i îngrijoreze pe români pentru că ideea plății creditelor prin sacrificarea pensiilor private ar putea încolți și în mințile politicienilor de la București:
- Nebunia creditelor de studii se agravează în SUA, iar politicienii americani reacţionează din ce în ce mai bizar la această gravă criza socială. În America sunt peste 44 de milioane de debitori la bănci, pentru un total de 1,6 trilioane de dolari (…) Unui american normal îi trebuie în medie 18 ani ca să îşi achite creditele de studii. De la 25 la 45 de ani nu face decât să achite credite de studii, căci credite pentru casa nu prea mai are cum să acceseze. Mai mult de 40% dintre cei datori la bănci pentru astfel de credite nu reuşesc să le achite niciodată. Unii îşi îndatorează şi părinţii pentru asta, în condiţii de dobândă chiar mai drastice. Cel mai şocant lucru este dobânda la aceste credite (…) De regulă, americanul îndatorat nu plăteşte întreaga rata, ci numai suma lunară minimala pentru menţinerea creditului în derulare, ceea generează perpetuu penalităţi, care fac ca în multe cazuri creditul să nu fie niciodată achitat integral, chiar dacă debitorul plăteşte lunar la greu rate.
„Având în vedere că studiile au devenit un produs de consum, ca oricare altul, iar oferta de astfel de “servicii” este întotdeauna insuficientă, studiile au devenit extrem de scumpe. Un colegiu american nu foarte răsărit înseamnă taxe (tuition) de 150 mii de dolari, în timp ce universităţile de top (mai ales cele din Ivy League) înseamnă taxe de 300 de mii de dolari. Omul de rând nu îşi mai permite să îşi dea copiii la studii. SUA se transformă, pe zi ce trece, într-o plutocraţie. În treacăt fie spus – şi serviciile de sănătate au pătruns în zona absurdului economic. O intervenţie banală a ambulanţei costa minim 2500 de dolari, iar o cezariană, 15 mii.
Ce fac politicienii americani? În 2005, Joe Biden promova agresiv şi reuşea să treacă prin Congres o lege care a interzis debitorilor la creditele de studii să se pună sub protecţia tribunalului pentru bankruptcy*. În urmărea acestei minunate intervenţii legislative, nu mai poate interveni niciodată descărcarea de datorie (discharge) a unui fost student debitor. Ulterior, Joe Biden a primit de la bănci sponsorizări pentru campania electorală de zeci de milioane. - La final, chestia cea mai şocantă dintre toate : ca să rezolve problematica neplăţii acestor credite, Ted Cruz, republican, a propus o lege care să permită debitorilor să ia din banii pe care îi acumulează la fondurile private de pensii şi să achite creditul. Adică, pe la 50 de ani, fostul student, actualmente salariat şi tată/mama care are copii care vor să fie studenţi, îşi face praf pensia ca să scape de bancă.
- De ce ne interesează pe noi toate astea? În primul rând, pentru că acestea sunt veşti reale şi preocupante, şi nu exploziile, răbufnirile şi nuclearele lui Rareş Bogdan. În al doilea rând, pentru că tot ce e american e automat bun de copiat în România. De ce să nu falimentam şi noi cu credite de studii 2-3 generaţii? În definitiv, băncile din România trebuie să mãnâncã şi gura lor ceva. De ce să nu facă rumânul orice vrea cu pensia lui acumulată la fondurile “private” de pensii? De exemplu, să achite un credit riscant şi inutil (multe diplome universitare de la noi sunt degeaba) făcut la 19 ani… De ce să fie gratuite ambulanţa şi urgenţele, când pot costa câteva salarii lunare pe fiecare intervenţie? Nu trebuie să profite şi feudalii din sistemul sanitar? Să vedem cum reacţionează Câtu la asta …”, a scris avocatul pe Facebook.