Prima pagină » Eveniment-Social » Un diplomat plin cu bani, pus pe masă pentru câteva opere de artă unicat la Iași: „Costurile ar putea ajunge la aproximativ jumătate de milion de euro” – EXCLUSIV – GALERIE FOTO

Un diplomat plin cu bani, pus pe masă pentru câteva opere de artă unicat la Iași: „Costurile ar putea ajunge la aproximativ jumătate de milion de euro” – EXCLUSIV – GALERIE FOTO

06 mai 2022, 02:00, 3 ,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Decizie istorică luată de o instituție din Iași. Aceasta a decis să demareze un proiect de salvare de la degradare și dispariție a unui simbol al culturii naționale semnat Sabin Bălașa

Rectorul Universității „Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader, a propus inițierea demersurilor pentru restaurarea picturilor din Sala Pașilor Pierduți. Universitatea „Cuza” a hotărât inițierea procedurilor necesare pentru restaurarea și conservarea operei emblematice pentru Universitate, pentru comunitatea ieșeană, pentru cultura națională! Restaurarea celor 300 de metri pătrați de picturi murale ar dura aproximativ un an, iar, la o primă estimare, costurile ar putea ajunge la aproximativ jumătate de milion de euro.

O instituție din Iași a decis să demareze un proiect de salvare de la degradare a unui simbol al culturii naționale. Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader, a propus inițierea demersurilor pentru restaurarea picturilor din Sala Pașilor Pierduți. Așadar, s-a hotărât inițierea procedurilor necesare pentru restaurarea și conservarea operei emblematice pentru Universitate, pentru comunitatea ieșeană, pentru cultura națională! Restaurarea celor 300 de metri pătrați de picturi murale ar dura aproximativ un an iar, la o primă estimare, costurile ar putea ajunge la aproximativ jumătate de milion de euro.

O instituție din Iași a decis să demareze un proiect de salvare a unui simbol al culturii naționale

Sala Pașilor Pierduți este vizitată de persoane din toate colțurile țării. Picturile murale care atrag vizitatorii au fost făcute de Sabin Bălașa între 1968 și 1978.

„Opera lui Sabin Bălașa, picturile din Sala Pașilor Pierduți au transformat UAIC într-unul dintre punctele de atracție turistică ale Iașului. Autorul picturilor a încheiat contract cu UAIC, Universitatea plătind integral și contravaloarea lucrărilor. După jumătate de secol, dată fiind nevoia de conservare, dat fiind procesul de degradare, UAIC a hotărât inițierea procedurilor necesare pentru restaurarea și conservarea operei emblematice pentru UAIC, pentru comunitatea ieșeană, pentru cultura națională! Am propus în BECA (Biroul Executiv al Consiliului de Administrație) inițierea demersurilor pentru restaurarea picturilor din Sala Pașilor Pierduți. UAIC a plătit integral realizarea tuturor picturilor de către Sabin Bălașa! Vom declasa proceduri legale și speram în sprijinul Ministerului Culturii!”, a declarat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul de la „Cuza”.

Starea de degradare a picturilor a fost observată de celebrul artist încă din 2002. Atunci, Sabin Bălașa și-a exprimat intenția de a le restaura

Starea de degradare a picturilor a fost observată de celebrul artist încă din 2002. Atunci, Sabin Bălașa și-a exprimat intenția de a le restaura, însă nu a mai reușit să ducă planul la bun sfârșit. Acesta a murit în 2008, într-un spital din București. Singura soluție identificată de autorități, în trecut, era accesarea unor fonduri europene. Restaurarea celor 300 de metri pătrați de picturi murale ar dura aproximativ un an. De reamintit că, pe 23 mai 1893, pe locul unde funcționase până în 1888 Teatrul Național, a avut loc ceremonia punerii pietrei fundamentale a Palatului Universitar (cunoscut astăzi ca principal corp de clădire) în prezența Principelui Ferdinand de Hohenzollern-Sigmaringen. Clădirea, impresionantă prin monumentalitate, se înscrie în canoanele stilului eclectic francez și își depășește funcțiile strict utilitare, căpătând valoare de simbol atât pentru comunitatea locală, cât și pentru întreaga spiritualitate românească.

Construit după planurile arhitectului Louis Blanc (pentru care acesta a câștigat o medalie de aur la o expoziție de la Paris), Palatul Universității a fost inaugurat pe 21 octombrie 1897 sub înaltul patronaj al Regelui Carol I și al Reginei Elisabeta. Fie el student, profesor sau simplu vizitator, cel care străbate Sala Pașilor Pierduți va zăbovi, măcar o clipă, în fața picturilor murale ale lui Sabin Bălașa, artistul care, prin opera sa, a introdus acest spațiu pe harta locurilor de referință ale artei universale. O veritabilă beatitudine de albastru, ce acoperă aproximativ 300 de metri pătrați din clădirea principală a Universității, muralele au fost concepute de maestrul inorogilor și al siluetelor cosmice între anii 1968 și 1978.

Exponent al „romantismului cosmic”, așa cum singur s-a definit, pictorul Sabin Bălașa a lăsat o valoroasă moștenire orașului celor Șapte Coline, creațiile din epoca maturității sale artistice

Exponent al „romantismului cosmic”, așa cum singur s-a definit, pictorul Sabin Bălașa a lăsat o valoroasă moștenire orașului celor Șapte Coline, creațiile din epoca maturității sale artistice. „La Iași – avea să mărturisească – am un muzeu personal în facultăți, se perindă lumea, generații întregi cresc privind muralele mele și apoi se răspândesc în lume și vorbesc despre ele”. Sabin Bălașa s-a născut pe 17 iunie 1932 în comuna Dobriceni – Olt – și s-a stins din viață la data de 1 aprilie 2008. A studiat pictura la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București (1955), apoi a urmat cursurile Academiei de Limbă ș Cultură Italiană din Sienna (1965) și ale Academiei de Pictură din Perugia – Italia.

Artist complex, cu o operă extrem de densă, cu o coloristică originală și o imagistică deosebită, Sabin Bălașa a fost deopotrivă regizor de filme de pictură animată și scriitor. Așadar, o mare instituție din Iași a decis să demareze un proiect de salvare de la degradare a unui simbol al culturii naționale.

Comentarii
  • Romantism cosmic? A fost un lingau comunist si nu este recunoscut la nivel mondial. O lichea comunista tipica, care a fost promovat desi nu are valoare.

  • Nu ma pricep, nu comentez valoarea pictorului si a creatiilor sale. Daaaar….titlul articolului este eronat formulat si fara sens. Si de asemenea si sintagma „rectorul a propus BECA” starneste imaginatia, zambete si comentarii ghidușe. A propus cu emotie si speranta iar restul membrilor BECA dupa o analiza amanuntita a aprobat in secunda doi.

  • Da Muzeul de Istorie Naturala cand il deschid?
    au trecut deja mai mult de 10 ani, copiii care doresc sa il viziteze au deja copii.
    Cred ca expozitia muzeului este mai instructiva si intereseaza mai multi vizitatori, decat pictura lui Balasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`