Local

Un dosar cum n-a mai văzut Justiția ieșeană! Arabii acuzați că au omorât 17 oameni cu spirt contrafăcut, trimiși în judecată de procurori! Peste 50 de rude ale victimelor cer despăgubiri!

Publicat: 26 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un dosar cum n-a mai văzut Justiția ieșeană Arabii acuzați că au omorât 17 oameni cu spirt contrafăcut trimiși în judecată de procurori Peste 50 de rude ale victimelor cer despăgubiri
Unul dintre cei 3 arabi acuzați în dosarul cu spirt contrafăcut "Sante Med", în momentul în care a fost adus la Parchet

Cei 3 arabi care au fost acuzați de contrafacere de spirt vor da ochii cu magistrații ieșeni, pentru omor calificat. Procurorii ieșeni i-au trimis în judecată pe Abdel Nabi Ali Zuhair Dawoud, zis „Zaher”, Ahmmed Fuad și Abdul Satar Dawoud, zis „Abed”. În urma vânzării de spirtul contrafăcut Sante Med, 17 oameni au murit, după ce au consumat lichidul toxic. 55 de rude ale celor decedați s-au constituit părți civile în dosar, solicitând despăgubiri

Cei 3 arabi acuzați în scandalul cu spirt contrafăcut Sante Med vor da explicații în instanță! La finele săptămânii trecute, procurorii ieșeni au dispus trimiterea în judecată a lui Abdel Nabi Ali Zuhair Dawoud, zis „Zaher”, Ahmmed Fuad și Abdul Satar Dawoud, zis „Abed”. Principala acuzație adusă în cazul celor 3 arabi este cea de omor calificat.
Acum, urmează ca Tribunalul Iași să stabilească un prim termen al procesului penal. Mai apoi, magistrații vor asculta ce au de spus toate părțile implicate, pentru a putea lua o decizie în acest caz. Dosarul poate fi considerat o premieră în Justiția ieșeană. Asta, deoarece în acest proces sunt 55 de părți civile, rude ale celor 17 victime, care solicită despăgubiri.

Abdel Nabi Ali Zuhair Dawoud, zis „Zaher”, Ahmmed Fuad și Abdul Satar Dawoud, zis „Abed”, acuzați de omor calificat

În urmă cu câteva luni, procurorii au schimbat încadrarea juridică, din cea de ucidere din culpă, în cea de omor calificat, în cazul celor 3 arabi cercetați în scandalul spirtului contrafăcut Sante Med, care a luat 17 vieți. Anchetatorii au confirmat că, în urma completării și a evaluării probatoriului administrat, s-a decis schimbarea încadrării juridice. Astfel, Abdel Nabi Ali Zuhair Dawoud este acuzat de omor calificat (prin fapta comisă a fost cauzată moartea a 17 persoane), înșelăciune (3 acte materiale), falsificarea sau substituirea de alimente sau alte produse, nerespectarea regimului armelor și al munițiilor și fals în înscrisuri sub semnătură privată (3 acte materiale).

De asemenea, Ahmmed Fuad este acuzat de omor calificat (17 decese), înșelăciune (3 acte materiale), falsificarea sau substituirea de alimente sau alte produse. În ce îl privește pe medicul Abdul Satar Dawoud, acesta este acuzat de omor calificat (17 decese), înșelăciune (3 acte materiale) și falsificarea sau substituirea de alimente sau alte produse.

„Contrafacerea unui produs intens utilizat în perioada stării de urgență, prin folosirea unei substanțe toxice, a deschis calea producerii unor rezultate letale, ceea ce indică vinovăția în forma intenției indirecte. Inculpații au prevăzut rezultatul faptelor lor – moartea mai multor persoane – și, deși nu au urmărit acest rezultat, au acceptat posibilitatea producerii acestuia. În condițiile în care inculpații și-au asumat punerea în circulație a unei substanțe toxice, cu caracter letal, sub denumirea de „alcool sanitar”, indiferent de forma de utilizare, au prevăzut că această substanță va putea fi manipulată și folosită fără precauții specifice substanțelor toxice, acceptând riscul ingerării involuntare sau chiar voluntare”, a susținut Mihaela Apostol, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.

De unde a izbucnit scandalul spirtului contrafăcut Sante Med

În mai 2020, polițiștii au făcut 4 percheziții în cadrul unui dosar penal, inițial pentru ucidere din culpă, înșelăciune și falsificarea sau substituirea de alimente sau alte produse.

„Pe 3 mai 2020, polițiștii au efectuat 4 percheziții domiciliare și la sediile unor firme din municipiul București și județul Ilfov, într-un dosar penal. Polițiștii s-au sesizat cu privire la faptul că, în perioada 15-24 aprilie, în județul Iași au fost înregistrate inițial 10 decese, care ar fi fost cauzate de intoxicația cu alcool metilic. S-a constatat faptul că o firmă din municipiul Iași a achiziționat alcool sanitar din municipiul București, iar, ulterior, l-a distribuit mai multor firme din județul Iași”, au afirmat inițial anchetatorii.

Oamenii legii au identificat firmele și au fost ridicate sticlele cu spirt. În urma analizelor efectuate, în substanță a fost identificată o cantitate foarte mare de alcool metilic.

„În aprilie 2020, o firmă din București, profitând de situația prilejuită de starea de urgență cauzată de răspândirea infecțiilor cu virusul COVID-19, a oferit și livrat reprezentanților unei societăți din Iași mai multe baxuri conținând PET-uri a câte 500 ml, pe care erau aplicate etichete inscripționate „Alcool sanitar”, ducând în eroare reprezentanții firmei cu privire la faptul că produsul achiziționat ar fi alcool sanitar, în condițiile în care analizele toxicologice efectuate în cauză au evidențiat prezența alcoolului metilic în cantități mari, în scopul obținerii unui folos patrimonial injust”, au subliniat anchetatorii ieșeni.

Spirtul contrafăcut, distribuit în mai multe județe

În județul Iași, alcoolul toxic a fost distribuit de firma Viosim Impex Junior SRL, conform anchetatorilor. Procurorii au adăugat că, în urma înghițirii spirtului contrafăcut denumit Sante Med, mai multe persoane au decedat pe parcursul câtorva săptămâni. Astfel, s-a ajuns la 17 morți. În final, anchetatorii au ajuns la cei 3 arabi. Aceștia au fost băgați după gratii la Iași, inițial fiind acuzați de ucidere din culpă.
Acum, cei 3 vor fi nevoiți să dea ochii cu judecătorii.

„Am fost anunțați cu privire la trimiterea în judecată. Este un dosar complex, cu acuzații destul de grave pentru situația de fapt. Eu am încredere în magistrații din cadrul Tribunalului Iași că vor lua decizia corectă în acest caz”, a declarat ieri avocata Anca Drăgoi, unul dintre apărătorii celor 3 arabi acuzați în scandalul cu spirt contrafăcut Sante Med.

Adauga un comentariu