Un echipaj SMURD Brașov au realizat un adevărat miracol, după ce au salvat o fetiță de doar 2 anișori, din apele înghețate ale unui râu. După două ore, salvatorii îşi pierduseră orice speranţă, în momentul în care inima fetei a început să bată din nou.
„Echipajele medicale au ajuns repede la faţa locului, iar până să ajungă echipajul SMURD, cei care au anunţat au fost îndrumaţi prin telefon de cei de la Dispecerat despre cum să acorde primul-ajutor medical. Primul echipaj SMURD ajuns la faţa locului a început imediat manevrele de resuscitare, fetiţa de 1 an şi opt luni se afla în stop cardio-respirator“, a declarat Ciprian Sfreja, purtător de cuvânt ISU Braşov.
Un echipaj SMURD a readus la viața o fetiță de 2 ani
Purtătorul de cuvânt ISU Braşov a menționat că fetiţa a fost resuscitată 120 minute, nu prezenta semne vitale, nimeni nu i-ar fi dat şanse la viaţă.
„Al doilea echipaj SMURD tip C cu medic a venit şi el, fetiţa a fost resuscitată 120 minute, nu prezenta semne vitale, nimeni nu i-ar fi dat şanse la viaţă. După această perioadă, în care era şi monitorizată, a început să prezinte semne vitale, astfel încât medicii i-au administrat oxigen, au intubat-o şi au transportat-o la spital inconştintă, în stare foarte gravă”, a mai spus Ciprian Sfreja.
Pacientă COVID-19, în stare gravă, din București, transferată cu un elicopter SMURD la Iași
Altfel, o pacientă COVID în stare gravă din București a fost transferată la Iași pentru tratament de specialitate în Terapie Intensivă. În secțiile ATI din Capitală, în continuare nu mai sunt locuri disponibile. În Iași sunt în acest moment 5 paturi libere și 70 de pacienți îngrijiți de medici la ATI.
„În acest moment, ambulanța care preia pacientul se află pe aeroport și așteaptă aterizarea elicopterului SMURD care aduce o pacientă intubată și ventilată mecanic, preluată de la București, pentru internare la ATI, la spitalul CFR din Iași. Vom vedea la momentul aterizării, când vom fi informați de colegii de la București, despre ce este vorba. Știm că în unitățile de primiri urgențe din București se află mai mulți pacienți. Iașiul a primit și a ajutat întotdeauna Capitala pe această problemă.
Vinerea trecută am transferat trei pacienți, care au venit tot cu o aeronavă a SMURD București. Acum, după o săptămână, avem posibilitatea să sprijinim în primul rând pacientul, iar în felul ăsta să degrevăm și echipa din București de un pacient care are nevoie de ventilație, care are nevoie de terapie intensivă, și e bine că se va afla în următoarele minute în grija colegilor de aici, de la Iași. De când s-a instalat unitatea mobilă la spitalul de boli infecțioase, și s-au creat în plus 10 paturi, am reușit să tratăm și să avem și mai puține cazuri care vin către urgență, avem în fiecare zi câteva locuri libere”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași.