Prima pagină » Local » Un elev din Iași pleacă în America cu o bursă de 136.000 de dolari! Dan Christian Holban: „Vestea a venit ca un șoc pentru mine” – FOTO

Un elev din Iași pleacă în America cu o bursă de 136.000 de dolari! Dan Christian Holban: „Vestea a venit ca un șoc pentru mine” – FOTO

11 apr. 2023, 02:00, 3 ,
Andreea Timofte în Local

Dan Christian Holban, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, a fost admis cu bursă la una dintre cele mai cunoscute universități din Georgia, America, Schwob School of Music at Columbus University.  Tânărul performează la chitară, iar visul său este să cânte cât mai mult timp

Chitaristul Dan Christian Holban a povestit reporterilor BZI despre motivele care au stat la luarea deciziei de a face muzică tocmai în America.

„Simplu, vreau să plec și să urmez această facultate pentru că vreau calitate. Știam că pot, m-am antrenat și am încercat. Nici nu am mai aplicat la alte universități, aici am vrut din start. Din clasa a 9-a fac chitară la «Băncilă», am fost admis prin proba practică, nu contează media la Bacalaureat, trebuie doar să fie luat, totul este plătit prin bursă, undeva 34.000 de dolari pe an, doar studiile.

O să stau 4 ani, deci cam 136.000 de dolari, am inclusă cazarea, mâncarea. Părinții mă susțin în acest demers, normal, ne este și teamă un pic, dar e constructivă. Ei îmi spun: «Pleacă cât mai departe». Financiar, ai mei nu au de ce să mă ajute, dacă bursa asta acoperă tot, doar transportul nu”, a declarat Dan Christian Holban.

Ieșean, admis la facultate, cu bursă, în America

Dan Christian Holban, în vârstă de 18 ani, elevul din Iași ce a fost admis la una dintre cele mai bune universități de muzică din Georgia, America, Schwob School of Music at Columbus University. Micul artist care a vrut dintotdeauna să aplice la această instituție a povestit cum s-a concretizat visul său.

„Inițial am făcut școala primară la «Băncilă», până în clasa a 8-a am făcut pian, tot la «Băncilă», iar la liceu am avut o revelație, am vrut să fac chitară. Am participat la câteva competiții prin țară, la toate am luat premiul II, III, acum sunt la o olimpiadă, în Alba Iulia. Și pandemia m-a oprit cumva să fac mai multe lucruri. Piesele proprii le cânt doar în dormitor, nu pot spune că am compus eu… Trebuie să cânt de toate, clasică.

La început, până am pus la punct tehnica repetam ore în șir, acum, în clasa a XII-a stau la repetiții câte 4-5 ore, cu pauze, nu e bine pentru spate, trebuie să mă pregătesc și pentru Bacalaureat. Costul de a studia chitara depinde foarte mult de cât îți permiți. Îți poți cumpăra orice chitară, dacă nu, găsești variante, nu e foarte complicat, chitara pe care o am eu este de la mentorul meu, Dragoș Ilie, un fost elev de-al profesorului meu de chitară. Și el se află în America de ani buni.

Pe lângă dosar, acte, este vorba de audiție cu repertoriu mai larg sau aplici online la bursă. Eu am aplicat, am trimis înregistrări, s-a făcut o comisie și s-au ales finaliști pentru fiecare instrument, pentru că se fac grupe pentru toate instrumentele și, cum am spus, am fost admis, i-au ales pe cei mai buni, în toamnă o să plec singur, mai am colegi care pleacă în străinătate, dar nu în America”, a precizat Dan Christian Holban.

Rezultatele nu apar fără muncă

Vestea admiterii a fost surprinzătoare pentru Dan Christian Holban, fără anii de studiu nu ar fi fost posibil nimic.

„Vestea a venit ca un șoc pentru mine. Încă nu știu care e visul meu, rămâne de văzut, îmi place să cânt momentan, am foarte mulți idoli, prea mulți ca să dau un nume, prea multe genuri. Talentul există, într-adevăr, dar fără 12 ani de «Băncilă» nu știu dacă era la fel, fără teoria învățată acolo, fără profesorii foarte buni… Am o soră mai mare care e graphic designer la București și tata deține o firmă de portrete în Iași… Prietenă nu am, prietena mea e chitara, cea mai bună”, a menționat Dan Christian Holban.

De asemenea, profesorul de chitară al lui Dan Christian Holban apreciază efortul depus de acesta.

„În calitate de profesor de chitară, am remarcat, încă de la primele ore, talentul deosebit al acestuia în domeniul muzicii și înclinația nativă în studiul acestui instrument. Deși studiază chitara de doar de 4 ani, Dan a dat dovadă de competență și eficacitate în studiu, fiind un elev conștiincios și dornic de cunoaștere, calități care se reflectă în rezultatele deosebite pe care le-a obținut și prin recitaluri de o înaltă ținută artistică, foarte apreciate de public”, a declarat prof. Marius Țimpău.

Comentarii
  • Cea mai buna universitate??? De Juilliard ati auzit? E pe primul loc in lume? De Berklee? Tot in top 3…. Schwob, Columbus? Este macar in primele 100? Felicitari pentru realizare, insa nu e cea mai buna universitate de muzica. Este o universitate publica care accepta bursieri. Punct.

  • Scrie clar ca din Georgia. Ai vrut sa fii si tu destept.
    Berkeley ai vrut sa spui poate.

  • Viitor cetatean american. O noua familie, va duce visul american mai departe! La noi vor ramane asistatii sociali. Cat despre Romania, Sit tibi terra levis…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`