Un expert american avertizează că există riscul ca în China să se dezvolte sisteme financiare separate faţă de restul lumii. Robert Daly, director al Kissinger Institute on China and the United States din cadrul Wilson Center susține că o „decuplare“ între Statele Unite şi China prezintă un mare risc, dar asta nu înseamnă că Beijingul nu va opta să îşi creeze sisteme separate de restul lumii, a declarat în această săptămână un expert în relaţile dintre cele mai mari două economii ale lumii, pentru CNBC.
”Există un pericol real ca China şi mare parte din restul lumii să îşi dezvolte sisteme financiare separate pentru lucruri precum plata datoriilor internaţionale şi plăţile comerciale”, a declarat Robert Daly.
Un expert american avertizează că există riscul ca în China să se dezvolte sisteme financiare separate faţă de restul lumii
China ar putea să dezvolte şi sisteme tehnologice diferite, a afirmat Daly la emisiunea Street Signs Asia de la CNBC.
„Dacă se va întâmpla acest lucru, dacă vor exista sisteme financiare, economice, tehnologice şi digitale diferite, atunci se va putea vorbi despre decuplare, iar China va merge individual într-o măsură considerabilă”, a precizat Robert Daly, director al Kissinger Institute on China and the United States din cadrul Wilson Center.
„Trump ar dori o decuplare din punct de vedere tehnologic de China“
Robert Daly este de părere că preşedintele Donald Trump „a făcut ameninţări extreme” în timpul mandatului său, dar că de obicei „dă înapoi” după ce se gândeşte la consecinţe.
„Există anumite persoane la Casa Albă care ar dori o decuplare din punct de vedere tehnologic de China şi ar dori să nu-i furnizeze cipuri care ar putea ajuta la construirea puterii globale a Chinei. Dar nu vor să falimenteze Qualcomm, nu vor să facă rău fermierilor americani care au fost deja subvenţionaţi de contribuabilii americani cu 28 miliarde de dolari plus din cauza războiului comercial „, a menționat Robert Daly.
Totuşi, Robert Daly descrie decuplarea ca fiind „mai mult decât o retorică de campanie” a administraţiei Donald Trump.
„Cred că are această caracteristică. Este un instrument pentru a-i convinge pe alegătorii americani că el, preşedintele Trump, are grijă de ei şi este mai dur faţă de China decât democratul Biden”, a menționat Robert Daly.
Atacuri între Donald Trump și Joe Biden pe tema „China“
Potrivit Reuters, Trump a spus, marţi, susţinătorilor la un miting că „agenda lui Joe Biden este făcută în China, în timp ce propria sa agendă este făcută în SUA”.
„Agenda lui Joe Biden este făcută în China. Agenda mea este făcută în SUA ”, a spus Trump în timp ce vorbea cu mii de susținători la un miting de campanie în aer liber pe aeroportul din Winston-Salem, Carolina de Nord.
China a fost una dintre temele predilecte ale campaniei lui Donald Trump, care l-a acuzat în repetate rânduri pe Joe Biden că a susținut mult timp politicile comerciale care au dus la delocalizarea locurilor de muncă interne.
„Biden este un vânzător globalist care și-a petrecut cariera dărâmând comunitățile americane”, a spus Trump.
La rândul său, Biden l-a criticat pe Trump pentru pedepsirea fermierilor americani și a altor industrii cu tarife dăunătoare asupra mărfurilor chineze.
Fostul vicepreședinte a vorbit, de asemenea, despre acordul comercial al lui Trump cu China care nu aduce beneficii industriilor americane pe care le-a promis președintele, spunând luna trecută că acesta „eșuează grav”.