International

Un gigant farmaceutic a dat în judecată Pfizer din cauza vaccinurilor împotriva COVID-19

Publicat: 25 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un gigant farmaceutic a dat în judecată Pfizer din cauza vaccinurilor împotriva COVID-19
Un gigant farmaceutic a dat în judecată Pfizer din cauza vaccinurilor împotriva COVID-19

Grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline (GSK) a dat în judecată alianţa Pfizer-BioNTech într-un tribunal federal din statul american Delaware, joi, acuzând cele două companii că au încălcat patentele sale asociate tehnologiei ARN mesager atunci când au creat vaccinul lor împotriva COVID-19, informează Reuters.

Reprezentanţii grupului britanic au declarat în documentele depuse în instanţă că vaccinurile Comirnaty, dezvoltate de Pfizer şi BioNTech, încalcă drepturile de brevet ale companiei GSK în ceea ce priveşte inovaţiile în materie de vaccinuri cu ARN mesager dezvoltate „cu mai mult de un deceniu înainte” de izbucnirea pandemiei COVID-19, conform Agerpres.

Un gigant farmaceutic a dat în judecată Pfizer din cauza vaccinurilor împotriva COVID-19

Un purtător de cuvânt de la Pfizer a declarat într-un comunicat că această companie este „încrezătoare în poziţia sa referitoare la proprietatea intelectuală asupra Comirnaty” şi că intenţionează să se „apere viguros” împotriva acuzaţiilor formulate de GSK. Un purtător de cuvânt al BioNTech a refuzat să comenteze plângerea.

Grupul GSK consideră că brevetele sale „au furnizat tehnologia de bază utilizată în vaccinurile cu ARN mesager dezvoltate împotriva COVID-19 de Pfizer şi BioNTech” şi „doreşte să ofere licenţe pentru aceste brevete în baza unor termeni comerciali rezonabili şi să continue să asigure accesul pacienţilor” la aceste vaccinuri.

Noul proces se adaugă unei serii importante de acţiuni în justiţie demarate în Statele Unite şi în care sunt implicate companiile Pfizer, BioNTech şi Moderna din cauza încasărilor din brevetele asociate tehnologiei utilizate la fabricarea vaccinurilor lor. Printre acestea se află şi un proces intentat de compania Moderna grupului Pfizer în 2022.

Pfizer a obţinut încasări de 11,2 miliarde de dolari din vânzarea vaccinului său Comirnaty

Pfizer a obţinut încasări de 11,2 miliarde de dolari din vânzarea vaccinului său Comirnaty anul trecut, în timp ce Moderna a încasat 6,7 miliarde de dolari din comercializarea vaccinului său Spikevax. Vânzările pentru ambele vaccinuri au scăzut considerabil în 2023 în comparaţie cu 2022.

Grupul GSK, cu sediul la Londra, a cerut tribunalului din Delaware să îi acorde despăgubiri financiare – a căror valoare nu a fost precizată – din partea alianţei Pfizer-BioNTech, care includ şi o taxă de licenţiere a brevetului său.

GSK a afirmat în plângerea depusă în instanţă că brevetele sale acoperă o tehnologie de transfer a fragilului ARN în interiorul celulelor umane, pe care oamenii săi de ştiinţă au început să o dezvolte în 2008. GSK a dezvăluit că a cumpărat drepturile pentru aceste invenţii atunci când a achiziţionat divizia de vaccinuri a companiei Novartis în 2015.

GSK a dat în judecată grupul Pfizer şi în 2023 pentru încălcarea brevetelor asociate cu tehnologia utilizată la vaccinul Abrysvo, dezvoltat de Pfizer împotriva virusului respirator sinciţial (VRS). Pfizer a negat şi în cadrul acelui proces toate acuzaţiile formulate de GSK.

Adauga un comentariu