Eveniment-Social

Un grup de tinere din Iași oferă absorbante gratis femeilor fără adăpost. De unde le-a venit ideea – FOTO

Publicat: 23 iun. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Un grup de tinere din Iași oferă absorbante gratis femeilor fără adăpost. De unde le-a venit ideea - FOTO
„Absorbante pentru toate” este un grup format din câteva femei activiste din Iași, care strâng și donează lună de lună absorbante femeilor din Iași fără adăpost

Duminică, 25 iunie, de la ora 14:00 are loc primul bazar solidar organizat de grupul „Absorbante pentru toate”. Evenimentul se va desfășura pe terasa restaurantului CUIB și se va percepe o donație de minim 20 lei pentru vânzători, bani ce vor ajuta la cumpărarea de produse menstruale pentru femeile fără adăpost din Iași

Pe lângă bazarul solidar, de la ora 16:00 are loc şi un atelier de pictură pe tema „Corpul meu în imaginația mea și în societate”. Participarea nu este condiționată de experiența artistică, iar materialele vor fi asigurate de organizatori.

Grupul feminin „Absorbante pentru toate” a luat naștere în urmă cu patru ani

o poză cu câteva dintre membrele grupului „Absorbante pentru toate”
Duminică, 25 iunie, de la ora 14:00, are loc primul bazar solidar organizat de grupul „Absorbante pentru toate”

„Absorbante pentru toate” este un grup format din câteva tinere activiste din Iași, care strâng și donează lună de lună absorbante femeilor fără adăpost. Povestea a început în anul 2019, în momentul în care s-au inspirat de la alte persoane ce fac același lucru. Prima colectare de absorbante și produse de igienă personală a avut loc în data de 8 martie 2019.

„Povestea grupului «Absorbante pentru toate» a început în martie 2019, când o mână de activiste feministe din Iași, inspirate de modelul de acțiune directă al mișcării globale Food Not Bombs, și-au propus să organizeze ceva asemănător pe tema lipsei accesului la produse de igienă intimă pentru persoanele din medii precare, mai ales cele fără adăpost.

Astfel, prima colectă a fost organizată pe 8 martie 2019 și, profitând de semnificația simbolică a acestei zile, ne-am dorit să atragem atenția asupra inegalităților sociale din jurul ideii de igienă menstruală, cum încă există foarte multe persoane ce nu au acces la absorbante și obiecte de igienă intimă, iar aceste inegalități se adâncesc mai mult cu cât gradul de precaritate este mai mare”, declară Irina Felea, membră a grupului „Absorbante pentru toate”.

Absorbante gratis pentru femeile fără adăpost din Iași

 o poză cu niște absorbante
De mai bine de patru ani are loc această inițiativă

Grupul ce vine în ajutorul femeilor fără adăpost din Iași este organizat non-ierarhic, pe conceptul de acțiune directă. Persoanele care doresc să se alăture o pot face oricând.

„Suntem un grup organizat non-ierarhic, pe conceptul de acțiune directă, astfel că nu dorim să ne afiliem cu niciun partid politic, organizație religioasă, companie sau firmă privată. Ne organizăm la nivel local pentru a aduce comunitatea mai aproape de problemele celor mai precari și precare dintre noi și pentru a crea solidaritate și coeziune într-o societate dezbinată de individualism și lupta după putere și bani. Oricine se identifică cu valorile noastre se poate alătura grupului «Absorbante pentru toate».

Ne bucurăm întotdeauna de membre și membri noi și de orice fel de suport, indiferent dacă acesta vine sub formă de donații în produse și muncă voluntară”, adaugă Irina Felea, membră a grupului „Absorbante pentru toate”.

Produsele aduse în cadrul târgului de duminică trebuie să fie curate și în stare bună. Sunt acceptate orice fel produse de care nu ai nevoie prin casă şi doreşti să le vinzi, cum ar fi cărţi, obiecte de decor, artă și multe altele. În cadrul evenimentului se organizează și o colectare de produse menstruale pentru beneficiarele grupului „Absorbante pentru toate”, iar doritorii pot face donații în produse de igienă menstruală, dintre care absorbante ambalate individual, șervețele intime, hârtie igienică umedă și șervețele nazale.

Se pot face și donații în bani, iar membrele grupului vor oferi absorbante gratis femeilor fără adăpost din Iași.

Comentarii
  • Astea is niste feministe viitoare crescatoare de cate 10 pisici care fac ropaganda pro-avort, au avut evenimentul lui peste in martie ca sa spurce Ziua Femeii, au si proiectat un film pro avort, nu le mai faceti reclama.

Adauga un comentariu