Local

Un ieșean a revenit din Germania cu o armă. Nu a declarat la vamă că avea pușca la el. A decis să o „testeze” într-un magazin și l-a împușcat pe un necunoscut!

Publicat: 26 iul. 2021
O pușcă de tir cu aer comprimat marca Ruger și un bărbat împușcat în picior
Un ieșean s-a ales cu o pedepsă din partea judecătorilor după ce a fost acuzat că a împușcat un necunoscut într-un magazin

Un individ s-a ales cu o pedeapsă din partea judecătorilor ieșeni, după un incident extrem de grav. Astfel, la finele săptămânii trecute, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași l-au condamnat pe Ionuț Răzvan Râpă la 2 ani de închisoare, cu suspendare, pentru uz de armă neletală și contrabandă. Scandalul a izbucnit după ce ieșeanul a revenit din Germania, aducând cu sine o armă, dar „uitând” să declare acest lucru autorităților române. Chiar și așa, nimeni nu ar fi aflat nimic, dacă individul nu ar fi decis să testeze pușca într-un magazin

Un individ a revenit din Germania cu o armă. Ieșeanul nu a declarat la vamă că avea o pușcă la el. În schimb, odată ajuns acasă, el a decis să o „testeze” într-un magazin și l-a împușcat pe un necunoscut! La scurt timp, polițiștii au aflat despre toată tărășenia și l-au săltat pe individ, ducându-l la audieri.
În urma incidentului de o gravitate extremă, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași l-au condamnat la finele săptămânii trecute pe Ionuț Răzvan Râpă la 2 ani de închisoare, cu suspendare, pentru uz de armă neletală și contrabandă.

„Instanța constată că, în cauză, nu există latură civilă. Dispune confiscarea puștii de tir cu aer comprimat marca Ruger, model AIR Hawk, calibrul 4,5 mm”, au afirmat judecătorii ieșeni.

De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.

Ieșeanul Ionuț Răzvan Râpă, acuzat de contrabandă și uz de armă neletală fără drept

Procesul ieșeanului Ionuț Răzvan Râpă a început pe 24 iunie 2019. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași l-au trimis atunci în judecată pe individul în vârstă de 31 de ani.

„În ziua de 7 ianuarie 2014, în timp ce se afla în curtea unui imobil, a făcut uz de o armă neletală, deținută și introdusă în țară în mod ilegal în luna decembrie 2013, rănindu-l pe un bărbat, dar acesta din urmă nu a depus o plângere prealabilă”, au afirmat anchetatorii ieșeni.

Aceștia au aflat că, în decembrie 2013, ieșeanul a mers în Germania, cu un amic, pentru ca acesta din urmă să cumpere o mașină. Pe 28 decembrie 2013, Râpă a cumpărat din Nurnberg o armă de tir cu diabolouri, neletală, marca Ruger, pe care a introdus-o în țară în mod ilegal, fără a o declara la vamă, printr-un punct de trecere a frontierei din vestul țării.

„La întoarcerea în țară, inculpatul a depozitat-o într-un dulap la locuința sa, fără a face diligențele necesare înscrierii armei și obținerii permisului sau autorizației de deținere, port și folosire armă neletală”, au adăugat oamenii legii.

A decis să „testeze” pușca într-un magazin și l-a împușcat pe un necunoscut!

Pe 7 ianuarie 2014, în jurul orei 15:00, Ionuț Răzvan Râpă, din satul Goruni, a mers cu arma neletală la un magazin, cu scopul de a verifica cum funcționează și de a „se juca” cu aceasta.

„La un moment dat, în timp ce manevra arma, fără a ține seama de faptul că în acel imobil se afla un magazin alimentar, în care puteau fi rănite persoane, și-a făcut apariția un bărbat, moment în care inculpatul a tras cu arma, iar proiectilul (diabololul) l-a lovit pe acesta în piciorul drept. Persoana vătămată a simțit o înțepătură puternică în piciorul drept, moment în care a observat în mâna inculpatului o pușcă de culoare maro, dar nu a putut distinge din ce categorie era, letală sau neletală, adevărată sau de jucărie.

Acesta i-a spus inculpatului că l-a împușcat și a întrebat de ce a făcut asta, însă nu a primit niciun răspuns, fiind asigurat doar că «nu a pățit nimic și îndemnat să plece». De acolo, persoana vătămată s-a deplasat la domiciliul unui cunoscut, unde se afla și vărul său. Acolo, după ce și-a dat jos pantalonii, victima a constatat că are o rană sângerândă la pulpa piciorului drept. Persoana vătămată, împreună cu vărul său, au mers din nou la imobilul în care avusese loc incidentul, pentru a cere explicații, însă au fost fugăriți. În aceste condiții, un martor a sunat la 112 pentru a anunța cele petrecute, la fața locului sosind echipaje de Poliție”, au mai afirmat procurorii.

„Nu știam că trebuie autorizație!”

Oamenii legii au ajuns în cele din urmă la Ionuț Răzvan Râpă. Acesta a recunoscut comiterea faptelor și le-a predat arma oamenilor legii. La audieri, ieșeanul a susținut că a cumpărat arma din Nurnberg.

„Eu am înțeles de la vânzătorul german că, pentru a avea o astfel de armă, nu este nevoie de o autorizație. Am revenit în țară la sfârșitul lunii decembrie 2013, împreună cu prietenul meu, care, însă, și-a lăsat autoturismul la un prieten în Germania, întrucât se defectase. Astfel, noi am fost nevoiți să ne întoarcem în România cu un autocar. Am trecut granița printr-un punct vamal din partea de vest al țării, dar nu mai rețin care anume. Arma cumpărată din Germania era pusă în cutia ei, în cala de bagaje a autocarului. Eu nu le-am spus ofițerilor vamali despre această armă. După trecerea graniței, am dus arma la mine acasă, în satul Goruni”, a spus ieșeanul în fața magistraților.

Adauga un comentariu