Consiliul Judeţean a anunţat închiderea Muzeului „Mihail Sadoveanu” din Iaşi. Acesta intră în conservare de marţi, 16 ianuarie 2024
Recent, reprezentanţii Consiliului Judeţean Iaşi au transmis faptul că Muzeul „Mihail Sadoveanu” va fi închis publicului pe o perioadă nedeterminată. Clădirea a fost în litigiu timp de 10 ani, iar din cauza situaţiei juridice nu a fost posibilă iniţierea niciunui proiect de reabilitare.
Un important muzeu din Iaşi îşi închide porţile. Acesta intră în conservare
Sâmbătă şi duminică au fost ultimele zile în care ieşenii au mai putut vizita Muzeul „Mihail Sadoveanu”. Începând de marţi, 16 ianuarie 2024, instituţia îşi închide porţile pentru o perioadă nedeterminată, întrând în proces de conservare.
„Sâmbătă și duminică, 13 și 14 ianuarie 2024, au fost ultimele zile de vizitare a Muzeului «Mihail Sadoveanu». Începând de marți, 16 ianuarie 2024, Muzeul «Mihail Sadoveanu» va fi închis publicului pe o perioada nedeterminată, având în vedere intrarea în conservare a muzeului. Vă vom ține la curent cu privire la parcursul lucrărilor și al proiectelor de la muzeu”, au transmis reprezentanţii Consiliului Judeţean Iaşi.
În luna martie 2023, Andrei Cazacu, administratorul public al judeţului, a făcut o vizită de lucru la casa memorială a scriitorului, unde a discutat cu managerul Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi, Lucian-Dan Teodorovici, şi personalul despre starea în care se află imobilul. Acesta a transmis atunci că muzeul s-a aflat în litigiu timp de 10 ani. Din cauza situației juridice nu a fost posibilă, până acum, includerea într-un proiect amplu de reabilitare și restaurare, dar au fost alocate fonduri pentru reparații curente în baza solicitărilor făcute de Muzeul Național al Literaturii Române Iași, instituție care administrează clădirea.
Este important de ştiut faptul că ultima intervenție asupra Muzeului „Mihail Sadoveanu” a avut loc în perioada 1978-1980, când a fost deschis. De atunci s-au făcut expertizări tehnice în anii 1990 și 2009. Din cauza situației juridice, de-a lungul timpului s-au făcut doar lucrări de verificare, reparații curente și de întreținere, dar nicio investiție majoră. Din fericire, în acest moment nu mai există niciun litigiu pe patrimoniul Muzeului „Mihail Sadoveanu”, activitatea de revendicare imobiliară fiind soluționată definitiv de Judecătoria Iași.
Astfel, sunt necesare investiţii pentru reabilitarea și consolidarea clădirii, astfel încât să poată fi păstrat acest simbol cultural al Iașului, care a fost reședința lui Mihail Kogălniceanu, l-a găzduit și pe compozitorul George Enescu, iar timp de 18 ani a fost căminul familiei Sadoveanu.
Muzeul „Mihail Sadoveanu” a fost inaugurat în data de 5 noiembrie 1980
Muzeul „Mihail Sadoveanu” a fost inaugurat în data de 5 noiembrie 1980, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la nașterea scriitorului care-i poartă numele. „Casa cu turn”, construită în prima jumătate a secolului al XIX-lea, a fost, inițial, reședința lui Mihail Kogălniceanu. Între anii 1917 și 1919, casa a fost închiriată de prințesa Maria Cantacuzino și l-a găzduit pe compozitorul George Enescu. Din anul 1918 a intrat în proprietatea lui Mihail Sadoveanu (1880-1961). Familia prozatorului a locuit în „vila cu turnișor pătrat” din Copou timp de 18 ani (până în 1936, când s-a mutat la București), în două saloane, o cameră de lucru, un dormitor și două camere pentru copii. În biroul pe care și-l schimba dintr-o încăpere în alta, după inspirație, Sadoveanu a scris în jur de 35 de cărți.
„Muzeul din Copou este alcătuit acum din patru camere. Prin expunerea de manuscrise, fotografii, ediții princeps, obiecte personale, precum biroul de lucru folosit în perioada șederii la Fălticeni, cărțile din biblioteca scriitorului, pelerina din stofă purtată în ieșirile prin oraș, câteva dintre pălăriile sale, trofeele de vânătoare (cocoșul de munte și coarnele cerbului), masa de șah, mărturiile pasiunii sale pescărești, sunt ilustrate etapele semnificative ale devenirii sadoveniene. Totodată, în grădina muzeului, vizitatorii vor descoperi un ansamblu sculptural (piatră și bronz), realizat de artistul Dan Covătaru, între care și urna funerară cu rămășițele pământești ale Valeriei Sadoveanu, cea de-a doua soție a prozatorului”, sunt informaţiile prezentate pe platforma Muzeului Naţional al Literaturii Române din Iaşi.
O importantă instituţie de cultură din Iaşi va fi închisă pe o perioadă nedeterminată. Este vorba despre Muzeul „Mihail Sadoveanu”, care de mâine, marţi, 16 ianuarie 2024, va intra în conservare.
Va fi conservat in formol pe timp nedefinit, asa este la noi in democratie. Probabil copiii, copiilor nostri il vor vedea redeschis.