Eveniment-Social

Un important universitar de la TUIASI a relatat despre pregătirea studenţilor pentru competiţii naţionale şi internaţionale în zona ştiinţelor exacte, realităţile din spaţiul educaţional românesc, dar şi despre medaliile obţinute de tinerii pe care-i coordonează, în Studioul BZI LIVE – FOTO/ VIDEO

Publicat: 19 feb. 2020

Miercuri, 19 februarie 2020, la ora 15.30 în lumina reflectoarelor Studioului BZI LIVE a fost programată o nouă editie-dialog extrem de interesantă şi de actualitate pe zona academică. Invitat a fost lect. univ. dr. Marcel Roman coordonatorul Departamentului de Matematică şi Informatică de la Universitatea Tehnică (TUIASI) Gheorghe Asachi din Iași. Alături de acesta au fost abordate elemente ce au avut în prim-plan: pregătirea studenţilor pentru competiţii naţionale şi internaţionale în zona ştiinţelor exacte, proiecte pe care le derulează, realităţi din spaţiul educaţional românesc, medaliile obţinute de tinerii pe care-i coordonează la întreceri prestigioase pe plan mondia! De asemenea, despre proiecte cu finanțare ROŞE respectiv Banca Mondială, fondarea unui Centru de, Cercetare, Studiu și pregătire în Matematică la Politehnica ieșeană respectiv a realizării unei Şcoli Doctorale în Matematici s-a mai punctat în această emisiune.

Se confirmă valoare educaţiei ieşene la nivel european

De reamintit că, studenţii de la Universitatea Tehnică au fost, printre laureaţii Concursului Internaţional de Matematică SEEMOUS 2019, derulat în Bulgaria. Încă o dată se confirmă valoare educaţiei ieşene la nivel EUROPEAN. Concret, cei şase studenţi care au participat din partea Politehnicii s-au întors acasă cu medalii. Tinerii au reuşit să obţină două medalii de argint şi patru de bronz. Toţi provin de la Facultatea de Automatica şi Calculatoare: Cristian Grecu şi Vlad Corduneanu au luat medalia de argint, în timp ce bronzul a fost obţinut de Vlad Batalan, Iulian Rusu, Ioan Stanciu şi Alexandru Berigoi. „Anul trecut subiectele au avut un grad de dificultate foarte ridicat, mai ridicat decât la alte ediţii, dar este pentru prima dată când echipa Politehnicii ia medalii cu toţi participanţii. Și anul acesta avem o generaţie foarte bună, pe care o pregătim chiar în această perioadă, şi avem speranţe foarte mari şi pentru anul viitor, fiindcă au dreptul să mai participe şi la ediţia următoare. Sunt rezultate îmbucurătoare, se remarca un trend ascendent”, arata lect. univ. dr. Marcel Roman, directorul Departamentului de Matematică şi Informatică de la TUIASI.

Printre cei mai buni studenți din lume

Universitarul arată că selecţia membrilor echipei studenţilor la Matematică, atât anul trecut cât și anul acesta, s-a făcut și se face din peste o sută de studenţi care s-au înscris iniţial la Centrul de Pregătire de Performanţă în Matematică de la Politehnica ieșeană. La Centru se pregătesc în permanenţă studenţii care reprezintă Universitatea la competiţiile naţionale şi internaţionale, sub îndrumarea profesorilor Ariadna Pletea, Marian Pantiruc, Radu Strugariu şi Marcel Roman. South Eastern European Mathematical Competition for University Students with Internaţional Participation (SEEMOUS) este un concurs cu participare internaţională organizat de Societatea Matematică din Sud-Estul Europei şi care se adresează studenţilor din primii doi ani de studiu. Anul trecut a avut loc cea de-a XIII-a ediţie, la care au participat, în total, 83 de concurenţi de la 21 de universităţi din România, Bulgaria, Grecia, Macedonia şi Turkmenistan. Trei dintre ediţiile anterioare au avut loc în România: în 2011 competiţia a fost organizată de Universitatea din Bucureşti iar în 2014 şi 2018 de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi.

Comentarii
Adauga un comentariu