National

Un incendiu a izbucnit la sediul Prefecturii Bistrița-Năsăud. Dezinfectanții pentru zece primării au fost distruși

Publicat: 26 sept. 2020
Incendiu la sediul Prefecturii Bistrița-Năsăud
Incendiu la sediul Prefecturii Bistrița-Năsăud

Un incendiu a izbucnit, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în subsolul clădirii Palatului Administrativ din municipiul Bistriţa, acolo unde erau depozitate materialele sanitare primite de la Ministerul Sănătăţii pentru a fi distribuite secţiilor de votare cu ocazia alegerilor locale, a anunţat Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud.

În urma incendiului, o parte dintre dezinfectanţii care urmau să ajungă sâmbătă la primării au fost distruşi.

„Noaptea trecută, în jurul orei 1,00, a avut loc un incendiu minor în subsolul Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud, sursa probabilă fiind o priză defectă. Incidentul a fost sesizat de jandarmul care efectua serviciul de pază pe timpul nopţii în cadrul instituţiei, acesta anunţând imediat pompierii. Incendiul a fost stins în scurt timp, dar, în urma acestuia, au ars dezinfectanţi pentru circa 10 unităţi administrativ-teritoriale, acolo fiind depozitate pachetele cu materialele primite de la Ministerul Sănătăţii pentru secţiile de votare, pachete care au fost pregătite pentru a fi distribuite, astăzi, reprezentanţilor locali”, a informat Prefectura.

După stingerea incendiului, pachetele cu materialele sanitare au fost reconfigurate, astfel încât graficul stabilit pentru distribuire să se respecte.

Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud menţionează că multe dintre cele 62 de primării din judeţ au achiziţionat din fonduri proprii dezinfectanţi pentru secţiile de votare şi apreciază că „există o rezervă de produse, iar condiţiile de siguranţă sanitară pentru desfăşurarea procesului electoral nu vor fi afectate”.

Filarmonica Națională din Chișinău a ars din temelii

Clădirea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău a fost cuprinsă, joi, în jurul prânzului, de un incendiu. Focul a plecat de la acoperișul unei anexe a filarmonicii dar a cuprins, în scurt timp, toată clădirea, arzând totul în jur. Acoperișul filarmonicii s-a prăbușit peste sala de concerte și a ars totul, inclusiv instrumentele muzicale. Artiștii de la Chișinău deplâng situația și speră să strângă fonduri pentru „o altă casă”.

Zeci de pompieri și peste zece autospeciale s-au luptat joi, la orele prâzului, cu focul izbucnit la Filarmonica Națională din Chișinău, însă focul a distrus aproape toată clădirea. Conform autorităților, flăcările au afectat o suprafață de 3.500 de metri pătrați. Tavanul clădirii principale a Filarmonicii a cedat și s-a prăbușit peste sala de concerte, care a fost cuprinsă de flăcări.

Artiștii moldoveni deplâng situația și afirmă că sunt gata să ajute și speră că vor fi indentificate resurse financiare pentru „un nou edificiu impunător care va continua istoria Filarmonicii Naționale”: Prim dirijorul și directorul artistic al Orchestrei Simfonice la Filarmonica Națională, Mihail Agafita, a scris pe pagina sa de Facebook că a ars tot, inclusiv instrumentele. Artistul speră la o minune.

„Dragi prieteni, cu o mare durere în suflet vreau să vă anunț că Filarmonica Națională a Republicii Moldova a rămas fără casă, fără sală, fără instrumente. A ars tot. Tare sperăm că ne-a mai rămas măcar speranța..unei minuni probabil…”, a scris Mihail Agafita.

Adauga un comentariu