Titlurile zilei

Un investitor misterios ridică blocuri de locuințe colective în cea mai vânată zonă din Iași! Imobilele construite în Smârdan au provocat nemulțumirea proprietarilor de case. Terenul este evaluat la cel puțin 1 milion de euro – FOTO

Publicat: 01 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un investitor misterios ridică blocuri de locuințe colective în cea mai vânată zonă din Iași Imobilele construite în Smârdan au provocat nemulțumirea proprietarilor de case. Terenul este evaluat la cel puțin 1 milion de euro - FOTO
Laurențiu Pleșca, necunoscut în lumea dezvoltatorilor imobiliari, deține o suprafață importantă în centrul Iașului

Pe strada George Emil Palade, din Iași, urmează să fie construite blocuri de locuințe colective. Investitorul se numește Laurențiu Pleșca, un necunoscut în lumea dezvoltatorilor imobiliari din Iași. Recent, acesta a primit aviz de oportunitate pentru edificarea proiectului

Tot mai mulți investitori se bat pe ultimele parcele de pământ libere din perimetrul străzilor Sf. Lazăr – Smârdan. Recent, a fost anunțat un proiect imobiliar pe strada George Emil Palade, din apropierea Hotelului „Il Primo”, la mai puțin de 5 minute de mers pe jos de Complexul Palas. Ținând cont de amploarea proiectelor din zonă, faptul că amplasamentul are o suprafață de 2.374 de metri pătrați poate reprezenta un punct de plecare bun pentru investitor. Reporterii BZI au aflat că proprietarul terenului este un anume Laurențiu Pleșca, necunoscut în zona imobiliară. Terenul l-a cumpărat în 2020, de la fostul proprietar, Antoaneta Zota.

Reporterii BZI au încercat să obțină informații despre identitatea noului proprietar. Acesta nu deține firme și nici nu este cunoscut ca „jucător” în municipiul Iași.

„Când nimeni nu știe despre un astfel de proprietar, cel mai probabil este un interpus sau e venit din altă parte. «Rețeta» aceasta este folosită din ce în ce mai mult. Nu ai cum să apari ca necunoscut într-o zonă atât de urmărită, chiar în centrul Iașului, la câteva minute de Palas”, spune un specialist de la o agenție imobiliară, ce monitorizează zona centrală.

În zona menționată, un metru pătrat de teren se vinde și cu 500 de euro.

Noul proprietar a primit aviz de la arhitecții din Primăria Iași

Recent, proiectul lui Laurențiu Pleșca a fost analizat în cadrul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU). Arhitecții din CTATU organizată la nivelul Primăriei Iași au avizat favorabil inițiativa și au emis avizul de oportunitate. În zona respectivă sunt permise clădiri cu regim mare de înălțime, ce pot ajunge și la P+10. Nu departe de terenul lui Laurențiu Pleșca se află și amplasamentul lui Lucian Grecu, patronul Hotelului „Unirea”, de pe strada Melodiei, nr. 25.

Municipalitatea a emis în urmă cu câțiva ani autorizația de desființare a construcțiilor de pe terenul cu o suprafață de 1.321 de metri pătrați. Acolo, Lucian Grecu vrea să construiască un bloc de locuințe cu 10 etaje. Afaceristul deține și alte suprafețe de teren, poziționate strategic în municipiul Iași.

Patronul firmei Giga Instal a primit aviz negativ pentru proiectul imobiliar

În cadrul CTATU a fost analizat și proiectul lui Vasile Baltariu, patronul firmei de instalații Giga Instal SRL. Proiectul prevede construirea unui complex de locuințe colective, spații comerciale, birouri, pe șoseaua Iași – Ungheni, nr. 2. Însă arhitecții nu au emis aviz favorabil.

„Nu pot vorbi acum”, a fost comentariul lui Vasile Baltariu, întrebat despre decizia comisiei.

Afaceristul are intenții și în zona Aurel Vlaicu. Recent, el a obținut un certificat de urbanism eliberat de Primăria Iași pentru construirea unui bloc de locuințe colective.

Terenul afaceristului are o suprafață de 2.400 de metri pătrați și este amplasat pe șoseaua Iași – Ungheni, în apropierea Hotelului „Amadeo”, de pe strada Aurel Vlaicu, nr. 88. Deocamdată, beneficiarul a comandat întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) ce va fi analizat în cadrul comisiilor de urbanism formate din arhitecți și consilieri locali, constituite la nivelul Primăriei Iași. Nu departe de amplasamentul lui Baltariu au fost anunțate alte proiecte imobiliare.

Adauga un comentariu