Cireşele, cele mai aşteptate fructe autohtone ar putea ajunge în pieţe în jurul datei e 10 – 15 mai, potrivit specialiştilor din domeniul agriculturii. Fermierii nu îşi doresc scumpiri foarte mari pentru a nu le fi afectate vânzările.
Până atunci însă, un kilogram de cireşe a ajuns să coste 100 de lei într-o piaţă din Sibiu. În ciuda prețului foarte mare, oamenii au cumpărat deja mai multe lădiţe.
Un kilogram de cireşe a ajuns să coste 100 de lei
În Piaţa Cibin din Sibiu, un kilogram de cireşe se vinde cu 100 de lei. Deşi preţul este foarte piperat pentru buzunarele românilor, aceştia nu şi-au pus pofta în cui şi au ales totuşi să cumpere.
Pieţarul care vinde cireşele cu acest preţ a spus că a reuşit să dea trei lădiţe în mai puţin de o zi.
„Le-am adus de marți după amiază. Au cumpărat pofticioșii. Am vândut până acum trei lădițe”, a spus comerciantul din Piaţa Cibin, potrivit turnulsfatului.ro.
Despre cireş şi cireşe
Cireşul (Prunus avium) este un arbore cu o coroană circulară, care creşte în general până la o înălţime de 8 metri. Uneori însă poate atinge chiar şi 10 metri sau mai mult. Fructele cireşului (cireşele) sunt dulci şi pot fi de culori diferite. Chiar dacă suntem obişnuiţi să spunem că cireşele sunt roşii, acestea se mai găsesc şi în nuanţe de galben sau chiar negru. În mijlocul fructului se afla un sâmbure rodund.
Având un gust aromat şi dulceag, cireşele pot suplini cu succes dulciurile, ciocolată şi chiar bomboanele. Acestea se pot consuma la orice oră din zi, inclusiv seara, deoarece au în compoziţie melatonină.
Culoarea roşie a cireşelor este dată de antioxidatii puternici (pigmenţi antocianici), iar acestea au un rol benefic pentru sănătatea noastră.
Pentru căi care nu ştiu, trebuie să menţionez că şi codiţele de la cireşe se folosesc. Nu sunt comestibile, însă se pate face ceai cu ajutorula cestora (ceai din cozi de cireşe).
Valori nutriţionale
Ştiu că majoritatea oamenilor consuma cireşe pentru gustul lor dulce. Totuşi, ar fi bine să ştii că atunci când mănânci cireşe poţi beneficia de o mulţime de vitamine, minerale şi alte substanţe nutritive.
Toate acestea transforma cireşele în nişte fucte-vedeta ale verii cu numeroase efecte benefice pentru organism.
Despre fiecare în parte urmează să vorbim, însă este important să cunoaştem valorile nutritive, datorită cărora cireşele ne oferă atât de multe beneficii.
In 100 de grame de cirese regasim: calorii: 63 Kcal, carbohidrati: 16,1 g – 12% din DZR, proteine:1,06 g – 2% DZR, colesterol : 0 mg, fibre alimentare: 2,1 g – 5,5% DZR, acid folic – 1% DZR, vitamina C: 7 mg – 11% DZR, vitamina A: 640 IU – 21% DZR, vitamina E: 0,07 mg – 0,5% DZR, potasiu: 222 mg – 5 % DZR, calciu: 13 mg – 1,3% DZR, cupru : 0,060 mg – 7% DZR, fier: 0,36 mg – 4,5% DZR, magneziu: 11 mg – 3% DZR, fosfor: 21 mg – 3% DZR, mangan: 0,070 mg – 3 % DZR, beta-caroten: 38 mcg, luteina-zeaxantina: 85 mcg.