National

Un nou atac al urşilor. Un bărbat a fost rănit grav în Harghita

Publicat: 27 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un nou atac al urşilor. Un bărbat a fost rănit grav în Harghita
Urs

Încă un bărbat a fost atacat de urs şi a ajuns la spital cu răni grave la torace şi abdomen. Omul a scăpat din colţii animalului abia după ce au venit mai mulţi ciobani în ajutorul lui. Incidentul a avut loc în zona Caşinu Nou din Harghita.

Primarul comunei Plăieşii de Jos, Andras Zoltan, a intervenit marţi la Antena 3, unde a vorbit despre cum s-a întâmplat această tragedie.

„S-a întâmplat ceea ce aşteptam din păcate, să se urmeze după atâţia ani în care am semnalat această problemă. La o stână dintr-un sat component, a fost atacat un cioban care îşi apăra turma de vizita urşilor. Slavă Domnului nu s-a ajuns la moarte, la rănit foarte grave. Este în stare de sănătate bună, nu este în pericol, acum este sub supraveherea medicilor. Trebuie ştiut că ursul lasă nişte urme care se pot infecta foarte repede şi din această cauză persoana este spitalizată la Spitalul din Miercurea Ciuc şi se află sub controlul medical”, a declarat primarul comunei Plăieşii de Jos.

Acum, vânătorii au primit aviz de împuşcare. Săptămâna aceasta, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă, prin care urşii periculoşi pot fi împuşcaţi fără aprobare de la Ministerul Mediului. Este suficientă deciza imediată a echipelor formate din autorităţi locale, jandarmi, vânători şi medici veterinari. Specialiştii spun că în pădurea în care a avut loc atacul sunt 300 de urşi, faţă de 100 cât este numărul maxim.

O persoană atacată de urs trebuie să primească, de la statul român, suma de 15.000 de euro drept despăgubiri

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunţă că o instanţă de judecată a dat o primă sentinţă prin care o persoană atacată de urs trebuie să primească, de la statul român, suma de 15.000 de euro drept despăgubiri, pe motiv că statul este responsabil, în calitate de proprietar al speciei protejate.

„Avem prima sentinţă împotriva statului român, de 15.000 de euro, dată de o instanţă din România, prin care o persoană atacată de urs a dat în judecată statul român şi a cerut despăgubiri şi instanţa a spus clar că entitatea responsabilă pentru acel atac este entitatea care a protejat acel animal şi care, cu ghilimelele de rigoare, văd că unii folosesc în diverse locuri această expresie, proprietarul ursului, ceea ce este o ciudăţenie, dar proprietarul speciei strict protejate este statul român, responsabilitatea la statul român”, a anunţat ministrul Mediului, joi, într-o conferinţă de presă.

În contextul noii ordonanţe care prevede modul în care se poate interveni în cazul în care ursul intră în zonele intravilane locuite de oameni, ministrul a afirmat că autorităţile care pot interveni trebuie dotate „cu echipament adecvat”, pentru că actul normativ prevede că, dacă nu se pot încheia contracte cu entităţi private pentru operaţiuni precum tranchilizarea, autoritatea publică trebuie să intervină.

Guvernul a adoptat, miercuri, 21 iulie, Ordonanța de Urgență care prevede intervenția în cazul atacurilor urșilor care ajung în intravilanul localităților. Aceasta se va face „gradual”, iar extragerea prin împușcare este meționată în cazul în care „siguranţa şi securitatea cetăţenilor sau a bunurilor sunt puse în pericol”.

Adauga un comentariu