Scandal pe banii aruncați în spitalul mobil de la Lețcani pentru bolnavii de COVID-19. Unitatea medicală de la marginea municipiului Iași rămâne în continuare cu ușile ferecate de mai bine de o lună, în vreme ce toate cazurile de coronavirus sunt preluate de alte spitale din oraș. Asociația Euronest, cea care a derulat licitația pentru achiziția spitalului mobil, nu a recuperat nici după aproape un an cele 10,4 milioane de euro cheltuite pe containerele medicale. O comisie din CJ Iași va verifica din nou această achiziție a spitalului
Spitalul mobil de la Lețcani rămâne o adevărată gaură neagră pentru șefii administrației județene. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest a decontat furnizorului turc SDI Global LLC 10,4 miloane de euro pentru un spital care acum are porțile închise. Unitatea de la marginea municipiului Iași nu funcționează, iar județele Iași și Neamț au rămas cu banii nerecuperați. Recent, județele grupate în Asociația Euronest au discutat despre situația de la Lețcani, tocmai pentru a vedea cum își pot recupera banii. Județul Iași a contribuit cu 10,2 milioane de euro, iar județul Neamț cu 3,2 milioane de euro.
„Nu putem însă lăsa nesancționată această risipă a banilor ieșenilor, nu putem să dăm girul unui proiect care nu își îndeplinește nicidecum scopul, ba chiar reprezintă un pericol pentru toți pacienții care ar ajunge în acest spital. Alte autorități și-au achiziționat spitale de campanie din fonduri europene sau guvernamentale. La Iași s-au luat banii de investiții ai județului și s-au cheltuit pe un spital care nici la 6 luni de la inaugurare nu respectă caietul de sarcini”, a spus Costel Alexe, președintele Consiliului Județean (CJ) Iași.
Spitalul de la Lețcani rămâne închis! Euronest nu dă explicații
Costel Alexe, președintele CJ Iași, a menționat că spitalul va rămâne în continuare închis până când Asociația Euronest și furnizorul turc nu vor remedia deficiențele constatate de corpul de control al Ministerului Sănătății.
„Ca președinte, am luat cele 31 de măsuri și lucrăm la conformarea acelui spital. Spitalul va fi operațional după ce cele 31 de măsuri de conformare vor fi atinse. Investiția nu a fost în van dacă măcar o viață a fost salvată acolo. Echipa de la Spitalul de Boli Infecțioase a făcut adevărate minuni acolo. Acel spital a fost o decizie bună, dar ceea ce a urmat nu e corect. Am alocat fonduri pentru remedierea unor deficiențe și o vom face în continuare. Să fim raționali și să ne dăm seama că nu ar fi putut funcționa fără o autorizație conformă”, a spus Costel Alexe, președintele CJ Iași.
Comisie de evaluare din CJ Iași. Județul își vrea banii înapoi
Conducerea CJ Iași a precizat că cel mai probabil va fi înființată o comisie de evaluare formată din consilieri județeni, comisie care va verifica activitatea Euronest la spitalul mobil de la Lețcani.
„Facem o comisie de evaluare și verificare din consilieri județeni. Noi ne comportăm ca un proprietar căruia nu-i funcționează ceva. Nu suntem proprietari pe acest stabiliment. Nu am finațat un obiectiv al nostru, ci am dat cuiva acel stabiliment să fie funcțional. Nu vrem să ne plângem și am luat măsuri ca această unitate să funcționeze. Este de datoria noastră. Ne-am arătat față de Euronest întreaga noastră disponibilitate, în timp ce ei sunt destul de opaci”, a precizat Marius Dangă, vicepreședintele CJ Iași. Acesta a arătat că nu doar Ministerul Sănătății a descoperit nereguli la Lețcani. În plus, la Lețcani, din cauza frigului, și apa a înghețat în robinete, iar bolnavii au fost mutați.
„Sunt 31 de măsuri impuse de Ministerul Sănătății, alte 20 de la ISU, dar și alte măsuri impuse de la unele instituții. La momentul autorizării, ISU a spus că din cauza faptului că e spital modular, legea spune să dea negație la solicitare de aviz. Asta nu înseamnă că nu pot veni să controleze. Noi vrem să recuperăm acei bani, fie prin fonduri europene, fie prin alte modalități. Sunt 10 milioane de euro, cât ne costă și acel centru de infertilitate”, a mai menționat Marius Dangă.
Alina Popa, directorul Euronest, trimisă în fața comisiei
Conducerea CJ Iași a dispus ca Alina Popa, directorul Euronest, să fie chemată în fața comisiei respective pentru a da explicații. Costel Alexe a precizat că în continuare se caută soluții pentru a se deconta cele 10 milioane de euro cheltuite de CJ Iași.
„Decontarea cheltuielilor aferente spitalului mobil de la Lețcani nu mai suferă amânare. Deși știa de la începerea procedurii că nu este eligibilă pentru a aplica, la un an de la achiziție, Asociația Euronest încă nu are o posibilitate de decontare a cheltuielilor. Căutăm soluții de avarie pentru a reda ieșenilor cei 10 milioane de euro. Vreau să înțeleagă toată lumea că administrația actuală nu are o luptă personală cu Euronest”, a susținut Costel Alexe.