National

Un nou-născut a murit, după ce medicii nu au operat-o pe femeie de frica Covid-19

Publicat: 17 aug. 2020
bebeuș în spital
Bebeluș în spital

Unui medic din cadrul Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia i se aduc acuzații halucinante. Rudele unei femei al cărei bebeluș a murit la doar două zile de la naștere acuză cadrul medical că nu a efectuat operația de cezariană la timp. Doctorul nu a înaintat intervenția chirurgicală deoarece nu avea rezultatul testului pentru coronavirus.

Medicii nu au făcut operația de cezariană de frica Covid-19. Bebelușul a murit

Familia femeii susține că doctorul a refuzat vehement să-i facă gravidei operația de cezariană, deși se afla în stare gravă, de teama coronavirusului și că acesta a fost motivul care a stat la baza decesului copilului lor.

Mama, în vârstă de 42 de ani, a fost operată în cursul zilei de vineri, la intervenția unui alt cadru medical care ar fi susținut că și femeia își va pierde viața, precizează rudele acesteia. După naștere, bebelușul a fost transportat de urgență la Oradea, cu un elicopter SMURD, unde a și trecut la cele veșnice.

Femeia și rudele acesteia sunt decise să îl dea în judecată pentru malpraxis pe medicul de gardă care a refuzat intervenția chirurgicală.

În altă ordine de idei, conducerea unității spitalicești susține că operația de cezariană s-a făcut de urgență, fiindcă starea fătului s-a agravat, iar femeia a fost operată înainte de a primi rezultatul testului Covid-19.

„Naşterea a avut loc vineri, prin operaţie cezariană de urgenţă, nou născutul primind scorul Apgar de 2 a fost transferat de urgenţă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea la secţia Neonatologie, cu elicopterul, deoarece la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu şi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş nu au fost locuri disponibile. Operaţia de cezariană s-a făcut de urgenţă, înainte de a primi rezultatul testului COVID, cu precauţiunile necesare. Mama este în Alba Iulia, rezultatul testului COVID fiind negativ. Femeia însărcinată a venit cu membrane rupte, a fost monitorizată pentru naştere normală, dar când starea fătului s-a agravat, s-a intervenit prin cezariană”, au declarat reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţe Alba.

A fost operată abia după ce bebelușul a intrat în suferință fetală 

Medicul susține că femeia a fost dusă în sala de operație imediat ce s-a observat scăderea ritmului cardiac al bebelușului.

”Înainte de ora 12, sau înainte de cardiotacografia cu aspecte patologice nu exista motiv de intervenție chirurgicală”, a adăugat acesta.

”Doamna s-a internat vineri dimineața, prezentându-se către serviciul de Urgență cu membrane rupte precoce. Operația de cezariană s-a efectuat vineri în jurul orei 12. Pacienta în vârstă de 42 de ani, la internare fără semne patologice, atât fetale, cât și materne. (..) Fără dureri, pentru că doamna nu era încă în travaliu. Intervenția s-a făcut la doamna în regim de urgență, înainte de a avea testul Covid. S-a folosit circuitul pentru cazurile suspecte Covid din spital”, a declarat Cristian Țibea, șeful secției de Ginecologie de la Spitalul Alba Iulia.

În altă ordine de idei, familia susține că femeia a fost internată joi noaptea.

”Cumnata mea a ajuns la spital între 1 și 2 noaptea, joi noaptea, nu vineri dimineața.  A venit din Mogoș cu salvarea. A venit noaptea și i-a făcut cezariana la 2 (vineri, n. red.), nu la 12. Femeia sărea în pat de durere, nu știa ce să facă, dar nu s-a vrut. Până a venit un domn doctor care a spus, domnule, femeia asta moare și ea, nu numai copilul!”, a declarat Virgil Oarga, cumnatul pacientei.

Adauga un comentariu