Pe apa Potomacului. Sau pe acolo. Se pregătește de zor și pe bani foarte mulți lansarea unui nou prezidențiabil, despre care până în prezent nu s-a vorbit nimic. Intenția, dacă se va concretiza, se va concretiza în 10 septembrie. Cu o zi înaintea comemorării victimelor de la World Trade Center. Iar prezumtivul candidat surpriză este excelența sa, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României la Washington. Dan Andrei Muraru. Protejatul lui Klaus Iohannis.
Se pregătește o punere în scenă, cu mare fast, la Washington, în Sala de Concerte John F. Kennedy Center. Acolo va avea loc un mega-spectacol, la care vor participa nu mai puțin de 40 de interpreți vocali, cei mai mulți aduși din România pe banii contribuabililor. Bugetul, a cărui dimensiune reală este încă păstrată la secret, prevede și o întreagă serie de invitați de marcă, așa cum nu s-a mai văzut până acum la Washington. Sunt așteptați acolo președintele Curții Constituționale a României, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, șeful Parchetului General și alte personaje cu nume sonore și cu poziții importante în statul român.
Lansarea noului candidat, un personaj cvasi-necunoscut de către electorat, va fi și ea neobișnuită sub aspect procedurii. Ne-am obișnuit ca în asemenea situații să vină un partid, în cazul nostru ar fi vorba despre PNL, să anunțe că a făcut măsurători sociologice temeinice, că a identificat trăsăturile pe care ar trebui să le întrunească un viitor președinte al României, că a măsurat priza acestuia la cetățeni, să-l nominalizeze și apoi să-l susțină în precampanie și în campanie, conform metodologiei cu care ne-am obișnuit. Sau, la limită, după modelul doctorului Sorin Oprescu, să iasă la rampă pur și simplu o personalitate care să declare că a decis să candideze din poziția de independent, dar care știe că dispune de un bazin electoral confortabil, reprezentat din alegători aparținând mai multor partide. Ceea ce se plănuiește însă la Washington e ceva cu totul și cu totul atipic.
Cu ocazia mega-șezătoarei planificate pentru 10 septembrie, va avea loc nu numai un spectacol, ci și o masă de gală, o sindrofie la care vor participa numeroase personalități sosite din București, personalități de peste Ocean, din anturajul Casei Albe și Departamentului de Stat, precum și personalități din Israel, prezența acestora din urmă sugerând o susținere atât din partea Ierusalimului, cât și din partea puternicului lobby israelian din Statele Unite.
Cititorii se întreabă cu siguranță – și sunt perfect îndreptățiți să o facă – ce speranțe și-ar putea pune susținătorii în succesul lui Dan Andrei Muraru, un personaj care a stat cât se poate de distanțat de partidele politice, inclusiv de PNL. Este adevărat, a fost consilier prezidențial în mandatele lui Klaus Iohannis, până când acesta l-a numit în locul lui George Maior în cea mai înaltă poziție diplomatică. A fost acceptat de Departamentul de Stat, de Congres și de Casa Albă. În mod evident, a fost primit și este tratat ca un prieten al Statelor Unite. Se presupune deci că ar putea avea susținerea extrem de importantă a Washingtonului în cursa prezidențială. Numai că Washingtonul joacă la mai multe capete. Ca de obicei. Statele Unite îl susțin la o adică și pe Mircea Geoană, dacă el va fi asumat de către PSD. Îl susțin și pe Eduard Hellvig, în măsura în care acesta va fi asumat de PNL. Și chiar și pe generalul cu patru stele Nicolae Ciucă, dacă acesta va da bine la măsurători. Toți sunt susținuți de Klaus Iohannis și de o bună parte a serviciilor secrete. Române, americane și, la nevoie, ale altor state cu care suntem parteneri strategici.
Dan Andrei Muraru dispune de un motor puternic în interiorul PNL. Este vorba despre fratele său geamăn, numit Iulian Alexandru Muraru, care conduce o organizație PNL și face parte dintre fruntașii acestui partid. Un om politic care și-a asumat mai multe inițiative legislative, cele mai relevante constând în susținerea comunităților evreiești din țara noastră.
Dan Andrei Muraru poate fi un candidat valid, chiar dacă în acest moment nu este nici cunoscut și deci nici popular în rândul electoratului liberal. Iar lansarea lui atipică, evident o surpriză de proporții, își va putea produce efectul scontat în rândul virtualilor alegători.