Economic Local

Un nou program de susținere a afacerilor mici și mijlocii a fost lansat. Agro IMM Invest finanțează firmele din Iași cu sume cuprinse între 120.000 și 800.000 de euro

Publicat: 05 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un nou program de susținere a afacerilor mici și mijlocii a fost lansat. Agro IMM Invest finanțează firmele din Iași cu sume cuprinse între 120.000 și 800.000 de euro
Fermierii din Iași pot obține ajutoare financiare importante în Programul IMM Invest, pentru pierderile provocate de pandemia COVID-19. Creditele de investiții se acordă beneficiarilor din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar.

Antreprenorii din Iași cu afaceri mici și mijlocii vor putea obține ajutoare financiare de la stat prin programul Agro IMM Invest. Programul de susținere a afacerilor mici și mijlocii pentru domeniul agriculturii, Agro IMM Invest, va sprijini și producătorii de bere și vin, potrivit ordonanței de urgență 110/2017, care aduce modificări la programul IMM Invest

IMM-urile afectate de pandemia COVID-19 care au înregistrat pierderi financiare din cauza pandemiei COVID-19 pot solicita ajutoarele acordate prin intermediul programului Agro IMM Invest. Astfel, creditele de investiții se acordă beneficiarilor din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar, pe o perioadă de grație de maximum 24 de luni pentru rambursarea principalului, iar rambursarea creditelor se efectuează în cel puțin două rate pe an.

Grantul acordat întreprinderilor mici și mijlocii și întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar include și o componentă nerambursabilă de maximum 10 la sută din valoarea finanțării. Principala condiție pentru acordarea creditelor este încadrarea în plafonul de 120.000 de euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii sau 100.000 de euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, respectiv 800.000 de euro pentru întreprinderile mici și mijlocii din sectorul alimentar.

Firmele din Iași pot accesa până la 800.000 de euro, credite acordate prin Programul Agro IMM Invest

Prin Programul Agro IMM Invest, fermierii din Iași, în cazul reglementării unei situații extraordinare, vor putea achiziționa și terenuri. Programul este gestionat de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, iar garanția este de maximum 80 la sută din valoarea împrumutului, fără a depăși 2,5 milioane de euro/ beneficiari și se emite la solicitarea instituțiilor finanțatoare partenere, pentru finanțări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de către finanțator. Fondul de Garantare colaborează cu 27 de instituții financiare în baza unor convenții de lucru. Programul Agro IMM este o prelungire a programului IMM Invest, care se derulează deja începând cu luna aprilie 2020. Acesta a fost prelungit până la 30 iunie 2021 și bugetul a fost majorat de la 4,5 miliarde de lei la 7,18 miliarde de lei. Prin implementarea schemei de ajutor de stat care susține acest program se estimează că vor beneficia de credite peste 58.000 de IMM-uri.

Programul IMM Invest se derulează și în acest an, în aceleași condiții ca și în anul 2020

Firmele din Iași au obținut în anul 2020, prin Programul IMM Invest, ajutoare financiare în valoare de 750 de milioane de lei, bani atât pentru capital de lucru, cât și pentru investiții. Astfel, din cele 2.297 de solicitări în valoare de 3 miliarde de lei, din partea firmelor din Iași care au în total 28.159 de angajați, doar 751 de credite au fost aprobate, în valoare de peste 752.394.510 de lei. Din această sumă, 409 milioane reprezintă valoarea finanțărilor, iar restul reprezintă garanția către bănci. Sumele acordate prin programul guvernamental beneficiarilor din Iași sunt cuprinse între 500.000 și 1 milion de euro. La nivel național au fost aprobate aproximativ 20.000 de dosare de finanțare în valoare de peste 13 miliarde de lei. Programul IMM Invest își propune să ajute IMM-urile din Iași care au înregistrat pierderi în pandemia de COVID-19.

IMM-urile din Iași au încasat ajutoare financiare prin intermediul programelor derulate de Ministerul Economiei

Antreprenorii din Iași s-au înscris în alte 3 programe derulate de Ministerul Economiei care își propun să ajute antreprenorii care au înregistrat pierderi financiare din cauza pandemiei. Astfel, în Măsura 3 s-au înscris peste 1.000 de firme, iar jumătate au fost, în primă etapă, declarate eligibile la finanțare. În această perioadă sunt analizate aceste cereri depuse de antreprenorii din Iași. De asemenea, alte două programe derulate în anul 2020, în cadrul cărora au obținut ajutoarele financiare, sunt Măsurile 1 și 2. Au fost înscrise 1.800 de cereri, cele mai multe în Măsura 1, microgranturi în valoare de 2.000 de euro. Cei 1.121 de beneficiari din Iași au primit banii de la Ministerul Economiei, iar în cadrul Măsurii 2 s-au plătit 43 de milioane de euro. Plățile continuă pentru cererile depuse în Măsura 2.

Adauga un comentariu