Local

Un nou spațiu locativ nZEB pentru tinerii cu factor de risc din Iași. Va fi construit un bloc cu 188 de apartamente

Publicat: 05 nov. 2022
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Un nou spațiu locativ nZEB pentru tinerii cu factor de risc din Iași. Va fi construit un bloc cu 188 de apartamente
În zona Grădinari – Metalurgie va fi construit un bloc pentru tinerii aflați în situații dificile

Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, a semnat la începutul lunii noiembrie 2022 mai multe proiecte de reabilitare pentru clădiri sau instituții de învățământ din Iași. Un proiect foarte important îi vizează pe tinerii aflați în situații de risc. Aceștia vor putea locui într-un bloc cu 188 de apartamente într-o construcție de tip nZEB, ce au ca și caracteristică principală performanța energetică ridicată

În cursul zilei de 2 noiembrie 2022, Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași, a semnat la Ministerul Lucrărilor Publice și Administrației proiectul de finanțare prin intermediul Planului Național de Reziliență și Redresare (PNRR) a unui proiect de construire a unui ansamblu de locuințe pentru tineri în zona Grădinari – Metalurgie. Tot în aceeași zi, Mihai Chirica a semnat și proiectul de finanțare pentru renovarea energetică moderată sau aprofundată a două unități de învățământ din municipiul Iași.

 schita bloc
În zona Grădinari – Metalurgie va fi construit un bloc pentru tinerii aflați în situații dificile

Va fi construit un bloc cu 188 de apartamente in zona Grădinari – Metalurgie

Mihai Chirica la birou cu pix si foi in mana
Mihai Chirica a semnat mai multe proiecte pentru reabilitarea energetică a unor clădiri din Iași

Proiectul „Construirea de locuințe nZEB plus pentru tinerii aflați în situații de risc” vizează construirea a 10 tronsoane cu 188 de unități locative cu suprafață desfășurată totală de 14.317 metri pătrați. Valoarea investiției este de 55.959.766,94 lei, fără TVA.

Blocul va fi construit în Iași, zona Grădinari – Metalurgie. Vor fi implementate și 45 de stații de încărcare electrică, cu o valoare de 5.538.037,50 lei, fără TVA. Astfel, valoarea totală a proiectului este de 61.497.804,44 lei, fără TVA, respectiv 73.182.387,28 lei, cu TVA, adică aproximativ 14,9 milioane de euro.

Conceptul de locuință nZEB presupune crearea unui spațiu locativ ce înregistrează consum de energie echivalent cu zero. Clădirile nZEB au o performanță energetică foarte ridicată, necesarul de energie provenind într-o măsură cât mai mare din surse regenerabile de energie, inclusiv cu energie din surse regenerabile produsă la fața locului sau în apropiere.

nZEB este un concept devenit obligatoriu în construcții: Clădiri cu consum de Energie aproape zero, altfel spus clădiri cu performanță energetică foarte ridicată.

Performanța energetică este definită ca fiind „cantitatea de energie necesară pentru a satisface necesarul de energie corespunzător unei utilizări tipice a clădirii, care include, între altele, energia utilizată pentru încălzire, răcire, ventilație, apă caldă și iluminat”.

intrare curte scoala
Colegiul Tehnic „ Ioan C. Ștefănescu“ va beneficia de reabilitare termică

Continuă reabilitarea termică a clădirilor din Iași

schita cladire
Locuințele nZEB sunt eficiente din punct de vedere energetic

Proiectele de reabilitare termică a cinci blocuri de locuințe din Municipiul Iași vor fi finanțate prin PNRR – Componenta 5 „Valul Renovării” – Operațiunea A3 „Renovare energetică moderată sau aprofundată a clădirilor rezidențiale multifamiliale”. Este vorba despre blocul S4 din strada Ciurchi nr. 109 A, blocul „Carmen” din bulevardul Independenței nr. 2, blocul Z4 din bulevardul Nicolae Iorga nr. 30, blocul D2 din strada Oancea nr. 34, blocul B3 din bulevardul Ștefan cel Mare nr. 4. Valoarea totală a investiției este de 21.493.492,74 lei, fără TVA, respectiv 25.577.256,36 lei, cu TVA.

Proiectul de reabilitare a două școli din Iași este în valoare de 9 milioane de euro. Proiectul a fost semnat în data de 03 noiembrie 2022 și presupune reabilitarea energetică a Colegiului Tehnic „Ioan C. Ștefănescu“ și Școala Gimnazială „Elena Cuza “ din Iași. Vor fi reabilitate și corpurile C1, C5, C6 și C8 ale Colegiului Tehnic „Ion C. Ștefănescu”, care vor beneficia de o sumă totală de 28.268.309 lei, fără TVA. Cea de a doua instituție este Școala Gimnazială „Elena Cuza”, care va beneficia de investiții în valoare de 8.034.811,24 lei, fără TVA.

Un bloc cu 188 de apartamente așezate pe 10 tronsoane va fi construit în  zona Metalurgiei din Iași.

 persoane lucreaza la reabilitarea termica a unui bloc
Proiectele pentru reabilitarea termică a clădirilor din Iași continuă
Comentarii
Adauga un comentariu