Actualitate

Un nou transplat de cornee va avea loc astăzi la Iași! Cinci pacienți așteaptă nerăbdători să-și audă numele strigat de medici

Publicat: 20 nov. 2019

Un nou transplant de cornee va avea loc la Iași. Cinci pacienți sunt în acest moment la Spitalul „Sf. Spiridon” și așteaptă să poată vedea din nou. Din păcate, doar unul sau doi pacienți vor pleca acasă văzători.

În decursul zilei de astăzi, cinci pacienți de pe lista de așteptare pentru transplantul de cornee vor fi evaluați. În urma investigațiilor specifice, pacienții care sunt compatibili cu o astfel de intervenție vor avea șansa de a vedea din nou. Donatorul este un tânăr în vârstă de 18 ani care s-a sinucis. Deși a fost o decizie grea pentru familia băiatului, aceștia au înțeles importanța unui astfel de gest pentru o persoană care și-a pierdut vederea.

Cinci pacienți așteaptă astăzi șansa de a vedea

Astăzi, la Clinica de Oftalmologie a Spitalului „Sf. Spiridon” va avea loc un transplant de cornee. Așa cum au fost obișnuiți pacienții, atunci când există un donator, deși doar una sau două persoane vor beneficia de transplant, medicii cheamă la evaluare cinci. Motivul acestei decizii este pentru că este foarte posibil ca persoanele chemate, următoarele pe lista de așteptare, să nu fie compatibile cu criteriile pentru transplant.

„Nu contează cine este următorul pe lista de așteptare, ci pacientul care este compatibil cu criteriile necesare transplantului. De aceea, mereu chemăm cinci pacienți care sunt investigați medical, în primă fază. Cei care se încadrează, una sau două persoane, vor beneficia de transplant. De această dată, avem un bărbat de 56 de ani, diagnosticat cu leucom corneean, un bărbat de 80 de ani cu aceeași afecțiune, doi cu keratită și unul în vârstă de 46 de ani. Bărbatul în vârstă de 46 de ani a mai avut un transplant în cadrul altui spital, dar starea lui s-a agravat”, spune prof. dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie.

Ultimul transplant

Reamintim faptul că ultimul transplant corneean a fost efectuat luna trecută pentru o femeie care își pierduse vederea încă din tinerețe, din cauza unei rujeole. Medicii specialiști de la Clinica de Oftalmologie spun că diagnosticul cu care se confruntă femeia, cu sindromul Stevens Johnson, este unul foarte rar. Astfel, doar unu la un milion de pacienți sunt diagnosticați cu această boală. Datorită unor aparținători care au decis să ajute, femeia poate vedea astăzi.loading...

Adauga un comentariu