Local

Un nou tren, pe ruta Iași – Chișinău – Odessa! Proiect comun pentru dezvoltarea turismului

Publicat: 15 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un nou tren pe ruta Iași - Chișinău - Odessa Proiect comun pentru dezvoltarea turismului
Autoritățile au inițiat discuții pentru implementarea unui coridor feroviar pe ruta Iași - Chișinău - Odessa

Un coridor feroviar, pe ruta Iași – Chișinău – Odessa, a fost analizat de șefii administrației județene, alături de cei de la Căile Ferate din Republica Moldova și Asociația Patronală a Industriei Turismului din țara vecină

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA, Compania de Căi Ferate din Republica Moldova, dar și instituțiile de turism din România și Republica Moldova au organizat o întâlnire legată de demararea unui proiect comun de transport. Este vorba despre un coridor de transport feroviar pe ruta Iași – Chișinău – Odessa (Ucraina).

La întâlnire au mai participat reprezentanți ai Poliției de Frontieră din România și Republica Moldova, ai Aeroportului Iași, ai Primăriei Iași, ai Camerei de Comerț Bilaterale România-Republica Moldova, ai Federației Tinerilor Basarabeni și ai Federației Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași.

Tren special pe ruta Iași – Chișinău – Odessa

În urma discuțiilor au fost conturate câteva direcții strategice pentru fiecare instituție, în scopul maximizării potențialului de implementare a proiectului. Scopul programului este promovarea rutei feroviare Iași – Chișinău – Odessa și acordarea de permise de călătorie pentru tinerii de 18 ani care doresc să călătorească de fapt cu trenul pe această rută.

”Conlucrând și unindu-ne forțele și experiența, suntem încrezători că acest proiect va avea sorți de izbândă. Toți semnatarii doresc ca această inițiativă să prindă viață, susținând atât turismul, unul dintre domeniile pe care pandemia de Covid-19 le-a afectat cel mai mult, cât și transportul cu trenul, care, după cum știm, este un mijloc mai prietenos cu mediul. Putem contribui astfel la formarea unei comunități de 10.000 de tineri care să devină ambasadori ai regiunilor Iași – Chișinău – Odessa”, au spus inițiatorii proiectului.

Proiect comun între Companiile de Căi Ferate din cele două țări

Discuțiile au vizat sincronizarea documentelor strategice de dezvoltare între Căile Ferate din Moldova cu CFR / CFR Călători. Proiectul se va dezvolta odată cu studiul de fezabilitate ce vizează reabilitarea infrastructurii feroviare pe ruta Pașcani – Iași – Frontieră. S-a discutat și reabilitarea sau / și amenajarea Gării Socola.

De asemenea, la întâlnire s-a discutat și despre prezentarea viziunii Companiei de Cale Ferată din Moldova privind orarul rutei trenurilor ce vor circula pe segmentul Iași – Chișinău – Odesa – Chișinău – Iași. Trenul aflat deja pe ruta București – Iași – Chișinău a fost inaugurat în urmă cu circa 7 ani.

Platformă comună pentru turiști

La discuții a fost prezent și Petru Movilă, city managerul municipiului Iași. Acesta a menționat că este necesară dezvoltarea unei platforme online legate de oportunitățile municipiilor Iași, Chișinău și Odessa. Această platformă ar urma să fie lansată simultan cu lansarea rutei feroviare Iași – Chișinău – Odessa, așa încât pasagerul, scanând QR-ul în tren, să își poată planifica masa, cazarea, locurile de vizitare a obiectivelor turistice.

De altfel, Petru Movilă a mai prezentat astfel de detalii pentru transportul cu trenul și în cursul anului trecut. Proiectul legat de trenul de pe ruta Iași – Chișinău – Odessa va fi implementat în perioada următoare de autoritățile din cele trei state.

Adauga un comentariu