Un nou trend în România, conceptul „Culege-ți singur fructele”! Cei care vor să cumpere fructe de sezon au ocazia să meargă direct în livezile proprietarilor și să culeagă personal fructe. Conceptul începe să fie adoptat și de legumicultori. Iată ce reducere primesc clienții.
Un nou trend în România, conceptul „Culege-ți singur fructele”!
Un nou concept se bucură de succes în țară. Tot mai mulți oameni aleg să își culeagă singuri fructele direct din livezile producătorilor locali, care au pus bazele unei afaceri profitabile. Câștigul e de ambele părți deoarece clientul pleacă acasă cu produsele dorite, iar agricultorul scapă de culesul fructelor sau legumelor și de depozitare. Mai mult, cei care merg pe plantație sau în livezi să culeagă fructele de sezon primesc și o reducere de 20%. Conceptul „Culege-ți singur fructele” îi asigură pe consumatori că marfa este proaspătă și de calitate. Această practică nu doar că asigură consumatorii de prospețimea produselor, dar și ajută agricultorii să economisească timp și resurse.
Reguli stricte pentru cei care vor să comercializeze legume și fructe din propria grădină
Românii care stau la casă și cultivă legume în propria grădină și curte sau au plantat o mică livadă vor avea de respectat noi reguli. Țăranii vor avea mai multe obligații dacă vor dori să comercializeze legume și fructe din propria grădină. O gospodărie poate fi considerată țărănească atunci când cantitatea totală de produse prelucrate din legume și fructe este de maximum 800 kilograme pe an. Dacă această cantitate este depășită, comercializarea se va face ,,doar în condițiile în care producătorul este constituit într-o formă de organizare juridică pentru desfășurarea acestor activități și după obținerea documentului de înregistrare pentru siguranța alimentelor prevăzut la Anexa nr. 10 la norma sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor.”
Proiectul prevede ca producătorii primari de legume şi fructe care deţin o gospodărie ţărănească să se înregistreze la direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană. Cei care au o producție de fructe și legume proprii care depășește 800 de kilograme pe an trebuie să se înregistreze la DSVSA. Pentru înregistrarea la DSVSA sunt necesare următoarele documente: o notificare cu activitățile desfășurate și locurile de vânzare, conform modelului din Anexa nr. 21; copie după actul de identitate al producătorului; document privind starea de sănătate a producătorului și a familiei acestuia; copie a atestatului de producător și a carnetului de comercializare, emise de primării sau cooperative; dovada plății tarifelor prevăzute de legislația în vigoare. Românii trebuie să știe că legumele și fructele puse în vânzare vor fi supuse controlului privind siguranţa alimentelor efectuat de direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.
O altă lege importantă îi vizează pe proprietarii de livezi. Tot mai mulți români care locuiesc la casă și au livadă încep tratamentele fitosanitare pentru pomii fructiferi și plantele din grădină. Deși pare o activitate banală și necesară pentru sănătatea culturilor, mulți ignoră obligația de a anunțaprimăria cu cel puțin 48 de ore înainte. Această prevedere legislativă reprezintă o măsură clară de protecție a albinelor și a mediului. Legea stabilește clar că trebuie notificată primăria cu minimum 48 de ore înainte de a folosi substanțe pentru combaterea dăunătorilor sau bolilor plantelor. O altă veste este aceea că românii pot merge să culeagă fructe și legume direct de pe terenurile proprietarilor. Conceptul „Culege-ți singur fructele” se bucură de un real succes în România și aduce beneficii atât pentru clienți, cât și pentru cei care dețin livezi sau alte plantații.