Local

Un preot fals din Suceava încerca să păcălească enoriaşi. Cerea bani pentru racla Sfintei Parascheva

Publicat: 30 oct. 2020
Ionuţ Stoica Chiriţă incerca să păcălească credincioșii
Ionuţ Stoica Chiriţă incerca să păcălească credincioșii

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor trage un semnal de alarmă despre falşii preoţi care apelează la credincioşi pentru a strânge diverse sume de bani pentru Racla Cuvioasei Parascheva.

În comunicatul de presă publicat pe propriul site, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuților, explica faptul că lumea trebuie să fie prudenta când vine vorba de a dona bani. Exemplul dat de aceştia este a unui tânăr, fals preot,care strângea fonduri.

Falsul preot apela la credincioşi pentru a strânge bani pentru racla Sfintei Parascheva din Iași

Conform oficialilor BOR, falsul preot strângea bani pentru racla Sfintei Cuvioasa Paraschiva. Acesta poştă, pe reţelele de socializare, mesaje emoţionante prin care reuşea să îi atragă pe credincioşi. Ca postarea să fie şi mai reală, acesta se laudă ca Parohia pe care o păstoreşte a primit cadou un veșmânt care a fost purtat de Sfânta Paracheva. Preotul fals continua postarea prin care spunea că Maica Parascheva a început deja să plângă pentru ce se întâmpla în aceste zile iar acest lucru ar trebui să le dea de gândit tuturor credincioşilor:

„Doamne ajută, iubiţi credincioşi. Am deosebita bucurie de a vă anunţa că acum în pragul sărbătorii Sfintei Paracheva parohia noastră a primit în dar acest veşmânt care a fost purtat de Sfânta Cuvioasă Parascheva în 2012.

Vă rugăm din suflet să ne ajutaţi să achiziţionăm o raclă în care să le aşezăm. Măcar atât să facem pentru Maica Parascheva care săraca deja a început să plângă pentru ce se întâmplă. Detalii în privat. Vă rog să îmi lăsaţi pomelnicul dvs”, este mesajul postat în diferite grupuri de Facebook de Ionuţ Stoica Chiriţă.

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor neagă calitatea de preot a lui Ionuț Stoica Chiriţă

Într-un comunicat publicat pe propriul site, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, neagă faptul că Ionuț Stoica Chiriţă ar fi preot în vreo parohie din Suceava. Aceştia dezmint faptul că vesmântul arătat de preot, pe Facebook, ar fi primit de acesta în 2012, mai ales în condiţiile în care este vorba de veșmântul folosit în acest an de hramul Cuvioasei:

„Ionuţ Stoica Chiriţă nu este preot în Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi nu avem cunoştinţă că ar fi preot într-una dintre celelalte eparhii ale Bisericii Ortodoxe Române. Din imaginea alăturată anunţului, se poate observa că este vorba de veşmântul folosit anul acesta de hramul Cuvioasei, deci nu ar fi avut cum să îl primească în 2012.

Autointitulatul episcop Gherasim Bratu, condamnat la 2 ani și 9 luni de închisoare cu executare pentru exercitarea fără drept a profesiei de preot

Autointitulatul episcop Gherasim Bratu, pe numele său de mirean Gheorghe Bratu, a fost condamnat de Judecătoria Buzău la 2 ani și 9 luni de închisoare cu executare pentru exercitarea fără drept a profesiei de preot, potrivit presei locale. Cei care au semnalat neregulile săvârșite de așa-zisul preot, au fost reprezentanții Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Mai mult decât atât, se pare că falsul episcop avea legături directe cu cei doi preoți caterisițit din Vrancea, Giorgică Vatră și Neculai Goleșteanu, ambii trimiși în judecată pentru comiterea aceleiași infracțiuni, și condamnați în 2019 la amendă penală.

Comentarii
Adauga un comentariu