Actualitate

Un primar din Bihor, reclamat la Poliţie. Sorban Levente ar fi modificat rezultatele recensământului

Publicat: 18 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un primar din Bihor reclamat la Poliţie. Sorban Levente ar fi modificat rezultatele recensământului
În comuna bihoreană Lugașu de Jos au fost înregistrate cu peste 40 la sută mai multe persoane faţă de anul 2021

Sorban Levente, un primar din Bihor, a fost reclamat la Poliţie după ce ar fi modificat rezultatele recensământului comunei pe care o conduce.

În comuna Lugașu de Jos au fost înregistrate cu peste 40 la sută mai multe persoane faţă de anul 2021.

Sorban Levente, un primar din Bihor, reclamat la Poliţie pentru a ca „umflat” rezultatele recensământului

Presa locală susţine că Sorban Levente, primarul comunei Lugașu de Jos ar fi măsluit rezultatele de la recensământul locuinţelor şi populaţiei care a avut loc în acest an. Astfel, numărul final al persoanelor din comuna bihoreană arata că sunt cu peste 40 de procente în plus comparativ cu anul trecut.

Însă, „recordul” ar fi fost datorat primarului Sorban Levente, afirma mai mulţi lugășeni. Autorităţile s-au deplasat la locuinţa mai multe localnici, care ar fi fost sfătuiți să nu deschidă ușa persoanelor trimise din Oradea să verifice corectitudinea recenzării. În acest context, şi edilul a transmis această directivă, motivând că forțe oculte ar urmări să reducă populația comunei pentru a o desființa.

Însă, conform ebihoreanul.ro, foarte multe case noi au fost inventate în acte pentru a găzdui noi locuitori, care ar fi fost „aduși” din Dobrogea. Motivul ar fi faptul că mai mulţi romii dobrogeni să apară ca etnici maghiari şi astfel să-i asigure primarului voturi la alegerile ce vor avea loc în anul 2024.

Un sătean: „Ne-au spus să nu deschidem ușile”

Vă aducem aminte că în România s-a încheiat recenzarea populaţiei şi locuinţelor pe data de 31 iulie 2022, iar începând cu data de 8 august 2022 s-a început verificarea corectitudinii colectării şi înregistrării datelor. Populația totală a României a reieșit că este de 19 milioane de locuitori.

Astfel, în toate comunele şi municipiile cu cele mai mari rate de recenzare s-au dispus verificări. În Bihor e cazul Oradei și a comunei Lugașu de Jos, cu un grad de recenzare de 140 la sută, aici fiind numărați cu 1.500 locuitori mai mult față de cei aproximativ 3.500, câți erau rezidenții estimați la 1 decembrie 2021, potrivit datelor existente la diverse instituții.

Chiar dacă procedură este una standard şi a fost anunţată, autorităţile locale din Lungașu de Jos au fost panicate. Sătenii au transmis presei locale ca li s-a transmis să nu deschidă uşile nimănui.

„De la începutul lunii august am fost vizitați de Poliția Locală. Ne-au spus să nu deschidem ușile și să nu stăm de vorbă cu nimeni care o să ne întrebe despre recensământ”, a reclamat un sătean.

După o zi, pe grupul de Facebook Inițiativa Civică – Comuna Lugașu de Jos localnicii discutau „recomandările” Poliției Locale.

„Dacă oamenii primarului care au făcut recenzarea în comuna nu au făcut mișmașuri, de ce se tem de verificări?”, a interpelat un sătean.

Primarul Sorban Levente: „Vor să ne desființeze”

În urma scandalului iscat în comună, chiar primarul Sorban Levente, personal, a instigat public localnicii să nu permită angajaților DJS Bihor verificarea recensământului, inventând un pericol doar de el cunoscut. Conform edilului, după ce în Lugaș s-au numărat peste 5.000 de locuitori, cineva ar vrea să-i împuțineze, așa încât comuna să rămână fără Primărie și apoi să fie alipită celei vecine, Tileagd.

„În 31 iulie să (sic!) încheiat recensământul. Important a fost îndeplinit, să trecem de numărul de locuitori care asigură independența de Tileagd (…), cu care urma să se unească în 2-3 ani conform proiectului de reorganizare teritorială a României. (…) Unii se pare că vor să ne desființeze și începând de ieri au trimis verificatori ca să constate că avem mai puțini locuitori. Prin această cale (sic!) vă rugăm pe toți să nu permiteți accesul acestor persoane în locuințele dvs. și să nu răspundeți întrebărilor. Simplu spuneți că nu doriți să comunicați cu dânșii. Legea nu prevede nicio sancțiune!”, scria Sorban Levente pe Facebook, în 9 august.

Astfel, în urma acuzațiilor aduse de localnici, Sorban Levente, un primar din Bihor, a fost reclamat la Poliție.

Adauga un comentariu