National

Un produs care conține un pesticid interzis a pătruns în România

Publicat: 17 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un produs care conține un pesticid interzis a pătruns în România
Un produs care conține un pesticid interzis a pătruns în România

În Europa, dar și în România, a fost emisă o alertă din cauza uleiului de măsline provenit din Creta. Autoritățile române deja au reținut o cantitate foarte mare de ulei de măsline provenit din Creta, ulei despre care s-a aflat că este contrafăcut. Totodată, acest ulei conține o cantitate foarte mare dintr-un pesticid interzis în Uniunea Europeană.

Problema a fost dezvăluită de Radio Creta și potrivit informațiilor obținute de la serviciile abilitate, lotul de ulei de măsline extravirgin care a ajuns în România a plecat din Creta, însă până acum nu se știe dacă falsificarea a avut loc în Creta sau ulterior pe piața românească, întrucât la analizele efectuate a fost depistat și pesticidul interzis.

Vorbind la Radio Creta, consilierul regional delegat pentru sectorul agricol, Priamos Ieronymakis, a spus că aceste incidente sunt îngrijorătoare, deoarece prestigiul uleiului de măsline grecesc, și mai ales al celui cretan, a fost afectat semnificativ. El a vorbit despre jocuri care se fac cu scopul de a aduce prejudicii acestui produs.

Uleiul contrafăcut a ajuns în România

El a subliniat posibilitatea ca uleiul de măsline să fi fost falsificat după ce lotul a părăsit Creta sau să fi existat o încercare coordonată de a crea o imagine defavorabilă acestui produs de către alte centre de interes. În orice caz, a spus Ieronymakis, Ministerul Dezvoltării Agricole din Grecia ar trebui să efectueze o anchetă pentru a clarifica problema și a oferi un răspuns întrebărilor generate de acest caz.

Pe de altă parte, autoritățile daneze au informat și Sistemul de alertă rapidă pentru alimente și furaje între țările membre (SARAF) cu o indicație de pericol serios pentru consumatori deoarece în uleiul de măsline standardizat grecesc, provenind din Laconia a fost detectată existența peste limitele admise a unui pesticid interzis, iar uleiul a fost retras din supermarketurile țării. Același produs este vândut și în alte țări, precum și în Grecia.

Adauga un comentariu