Prima pagină » National » Un produs care conține un pesticid interzis a pătruns în România
Un produs care conține un pesticid interzis a pătruns în România

Un produs care conține un pesticid interzis a pătruns în România

17 mai 2024, 23:20,
BZI.ro, în National

În Europa, dar și în România, a fost emisă o alertă din cauza uleiului de măsline provenit din Creta. Autoritățile române deja au reținut o cantitate foarte mare de ulei de măsline provenit din Creta, ulei despre care s-a aflat că este contrafăcut. Totodată, acest ulei conține o cantitate foarte mare dintr-un pesticid interzis în Uniunea Europeană.

Problema a fost dezvăluită de Radio Creta și potrivit informațiilor obținute de la serviciile abilitate, lotul de ulei de măsline extravirgin care a ajuns în România a plecat din Creta, însă până acum nu se știe dacă falsificarea a avut loc în Creta sau ulterior pe piața românească, întrucât la analizele efectuate a fost depistat și pesticidul interzis.

Vorbind la Radio Creta, consilierul regional delegat pentru sectorul agricol, Priamos Ieronymakis, a spus că aceste incidente sunt îngrijorătoare, deoarece prestigiul uleiului de măsline grecesc, și mai ales al celui cretan, a fost afectat semnificativ. El a vorbit despre jocuri care se fac cu scopul de a aduce prejudicii acestui produs.

Uleiul contrafăcut a ajuns în România

El a subliniat posibilitatea ca uleiul de măsline să fi fost falsificat după ce lotul a părăsit Creta sau să fi existat o încercare coordonată de a crea o imagine defavorabilă acestui produs de către alte centre de interes. În orice caz, a spus Ieronymakis, Ministerul Dezvoltării Agricole din Grecia ar trebui să efectueze o anchetă pentru a clarifica problema și a oferi un răspuns întrebărilor generate de acest caz.

Pe de altă parte, autoritățile daneze au informat și Sistemul de alertă rapidă pentru alimente și furaje între țările membre (SARAF) cu o indicație de pericol serios pentru consumatori deoarece în uleiul de măsline standardizat grecesc, provenind din Laconia a fost detectată existența peste limitele admise a unui pesticid interzis, iar uleiul a fost retras din supermarketurile țării. Același produs este vândut și în alte țări, precum și în Grecia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *