Local

Un renumit profesor universitar din Iași, condamnat la închisoare, după ce a fost prins băut la volan în urma unui accident rutier! A intrat cu mașina într-o autospecială de Poliție!

Publicat: 28 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un renumit profesor universitar din Iași condamnat la închisoare după ce a fost prins băut la volan în urma unui accident rutier A intrat cu mașina într-o autospecială de Poliție

Un accident rutier fără victime avea să scoată la iveală faptul că unul dintre șoferi consumase băuturi alcoolice. Mai mult, oamenii legii aveau să constate că șoferul respectiv este profesor universitar la una dintre cele mai prestigioase universități din România. La audieri, profesorul a recunoscut comiterea faptei

Un profesor universitar a ajuns în atenția autorităților, după un accident rutier cu un echipaj de Poliție. Oamenii legii au constatat că bărbatul consumase băuturi alcoolice înainte de a urca la volan.
Astfel, recent, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au dispus condamnarea lui Mihail Lucian Bîrsă (49 de ani), profesor în cadrul Facultății de Chimie, de la Universitatea „Al.I. Cuza”, la un an de închisoare, cu suspendare, pentru conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

„Inculpatul Bîrsă Mihail Lucian va presta, timp de 60 de zile lucrătoare, o muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Primăriei Municipiului Iași sau al Consiliului Local Iași”, au precizat judecătorii.

Cadrul didactic a contestat deja sentința, procesul urmând a fi reluat la Curtea de Apel Iași după încheierea stării de urgență.

Impact cu o mașină de Poliție

Procesul bărbatului a început pe data de 14 august 2019. Prin rechizitoriul din 11 iulie 2019, întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, s-a dispus trimiterea în judecată a lui Mihail Lucian Bîrsă, pentru conducerea pe drumurile publice a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

„Pe data de 21 mai 2018, în jurul orei 7:45, inculpatul a condus autoturismul marca Dacia Duster pe drumurile publice din municipiul Iași, cu o îmbibație alcoolică peste limita legală, respectiv 2,40 la mie alcoolemie în sânge (la ora 9:09) și de 2,25 la mie (la ora 10:09)”, au afirmat procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

Profesorul a fost dus la IML Iași

Aceștia au adăugat că agenții din cadrul Biroului Rutier au fost sesizați pe data de 21 mai 2018, în jurul orei 8:00, printr-un apel la 112, în legătură cu producerea unui accident rutier soldat cu pagube materiale, unul dintre cei doi conducători auto implicați aflându-se sub influența băuturilor alcoolice.
Cele două autoturisme implicate în accident au fost o Dacia Logan, condusă de un polițist și o Dacia Duster, condusă de profesorul universitar. În urma impactului, ambii șoferi au fost testați cu aparatul etilotest marca Drager, constatându-se astfel că doar profesorul se afla sub influența băuturilor alcoolice, rezultând o concentrație de 1,23 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Ulterior efectuării testului alcoolscopic, profesorul a fost dus la IML Iași, pentru a-i fi recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei din sânge, chiar el fiind de acord cu efectuarea acestor investigații medicale.

Ce a spus cadrul didactic

După producerea accidentului, profesorul a declarat că, pe data de 20 mai 2018, în intervalul orar 14:00 – 21:00, în timp ce se afla acasă, a consumat aproximativ doi litri de bere, iar seara s-a culcat.

„Pe 21 mai 2018, în jurul orei 7:20, am urcat la volanul autoturismului Dacia Duster, iar în timp ce mă deplasam către Podul Roș, la semaforul de dinaintea unei intersecții, deși am frânat, am lovit din spate autospeciala de Poliție, din cauza carosabilului umed”, a afirmat bărbatul la audieri.

Totuși, magistrații au afirmat că profesorul a încercat să minimizeze gravitatea conduitei sale, susținând că a consumat o cantitate modică de băuturi fără o concentrație alcoolică ridicată, pe parcursul a circa șapte ore și cu cel puțin 11 ore înainte de a fi surprins în trafic și testat cu aparatul etilotest. Pe de altă parte, judecătorii au mai constatat că bărbatul a recunoscut comiterea faptei și a declarat că o regretă, dar a și plătit pentru reparațiile necesare la autospeciala de Poliție.
Mihail Lucian Bîrsă ocupă funcția de cadru didactic în învățământul universitar – grad de profesor în cadrul Facultății de Chimie, Universitatea „Al.I. Cuza”, din Iași, cu titlul științific de doctor habilitat.

Adauga un comentariu