International

Un scafandru a doborât un nou record după ce și-a ţinut respiraţia 24 de minute

Publicat: 01 apr. 2021
Sobat a realizat recordul, care va apărea printre paginile Guiness Book of World Records

Scafandrul croat Budimir Buda Sobat și-a doborât ieri propriul record mondial, după ce și-a ținut respirația timp de aproape 25 de minute sub apă.

Sobat este clasat ca unul dintre cei mai buni scafandri din lume, potrivit AIDA (Asociația Internațională pentru Dezvoltarea Apneei). Noul său timp record de 24,33 a spulberat recordul anterior de 24,11 cu 22 de secunde mai puţin

Sobat a realizat recordul, care va apărea printre paginile Guiness Book of World Records

Sobat a realizat recordul, care va apărea printre paginile Guiness Book of World Records de anul viitor, la un bazin din Sisak, Croația, unde a fost urmărit de susținători și mass-media.

Înainte de încercarea de record, Sobat a reușit să crească nivelurile de oxigen din corpul său prin hiperventilare pe oxigen pur. Folosind această metodă, croatul a reușit să stabilească un timp de peste două ori recordul mondial actual pentru apneea statică, disciplină care nu necesită utilizarea de oxigen suplimentar înainte de scufundare.

Din cauza pericolelor inerente implicate în depășirea unui astfel de record, încercarea lui Sobat a trebuit să fie monitorizată constant de medici, experți și oficiali.

Sobat, un fost culturist în vârstă de 54 de ani, a petrecut ani de zile antrenându-și corpul pentru a permite o eliberare lentă de oxigen, ceea ce îi permite să petreacă perioade mari de timp sub apă.

Primul său record mondial a fost un gest nobil

Potrivit Daily Mail , Sobat a realizat ultimul său record mondial pentru a strânge fonduri atât de necesare pentru orașul său natal Sisak, care a fost devastat de un cutremur în decembrie 2020. Toate veniturile obținute din eveniment vor fi folosite pentru a ajuta la reamenajarea Camerei Miracolelor a Asociației Persoanelor cu Dizabilități din județul Sisak-Moslavina, un centru comunitar foarte apreciat care a fost distrus de cutremur.

Sobat i-a dedicat și fiicei sale de 20 de ani, care suferă de autism și paralizie cerebrală.

” Mă voi scufunda ghidându-mă după logică că mă implic, cel mai bine posibil, pentru a înfrumuseța și a ajuta în eforturile tuturor celor de acolo”, a spus Sobat.

.
Adauga un comentariu