Eveniment-Social

Un spectacol-premieră, în pregătire la Teatrul Național din Iași

Publicat: 09 mai 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Un spectacol-premieră în pregătire la Teatrul Național din Iași
Spectacol în pregătire, realizat de Teatrul Național Iași, în coproducție cu FaPt – Fabrica de Artă și Producție Teatrală și Centrul Cultural German Iasi/Deutsches Kulturzentrum Iași, în cadrul proiectului „UnderAct – Program de rezidențe și mobilitate artistică”, finanțat de Primăria Municipiului Iași, prin Programul Anual de Finanțare Nerambursabilă destinat proiectelor culturale propuse de organizațiile nonguvernamentale din Iași

La Teatrul Național din Iași este în pregătire un nou spectacol-premieră. Este vorba de piesa „Oameni singuratici”, care se va juca pe 15, 16 și 17 mai 2022, ora 19:00, în Sala Teatru la Cub. Este o coproducție cu FaPt – Fabrica de Artă și Producție Teatrală – și Centrul Cultural German Iași/Deutsches Kulturzentrum Iași

Spectacol în pregătire, realizat de Teatrul Național (TNI) „Vasile Alecsandri” Iași, în coproducție cu FaPt – Fabrica de Artă și Producție Teatrală – și Centrul Cultural German Iași/Deutsches Kulturzentrum Iași, în cadrul proiectului „UnderAct – Program de rezidențe și mobilitate artistică”, finanțat de Primăria Municipiului Iași, prin Programul Anual de Finanțare Nerambursabilă destinat proiectelor culturale propuse de organizațiile non-guvernamentale din Iași. Piesa este o adaptare după Gerhart Hauptmann, regie, scenografie, adaptare text, univers sonor: Florin Caracala, asistent de regie: Marian Alexandru Chiculiță, video design: Andrei Cozlac, mișcare scenică: Alice Veliche, pregătire muzicală: Cezar Ichim, traducere: Paul B. Marian.

Spectacol-premieră, în pregătire la Teatrul Național din Iași

Din distribuție fac parte actorii: Marian Stavarachi, Mălina Lazăr, Tatiana Ionesi, Daniel Busuioc, Răzvan Conțu, Andreea Boboc, Marian Alexandru Chiculiță, iar grafica afișului este realizată de Roberta Paraschiv. „Oameni singuratici” aduce în scenă izolarea individului incapabil să găsească punctele de comuniune spirituală cu prietenii săi. Piesa prezintă povestea lui Hanns Vockerat, un tânăr de 23 de ani, student în ultimul an la Facultatea de Filosofie, care împarte un apartament cu încă trei studenți veniți de prin toată Europa. Și totuși tânărul intelectual se simte singur, cu toate că se află alături de prietena sa, Kathe, o tânără plină de duioșie și spirit de sacrificiu. Gândurile lui rămân neînțelese, nu găsește sprijin din partea celor dragi.

Întâlnirea cu Brigitte, o studentă franțuzoaică, energică, inteligentă îi deschide perspectiva adevăratei prietenii, iar mai apoi a iubirii pline de avânt. De-a lungul piesei, poate fi văzut cum acești tineri descoperă lumea, Europa, viața socială, religia, autonomia sau sexualitatea, cum aceștia învață că a reveni înseamnă a pleca pentru a doua oară.

Teodor Corban și Constantin Pușcașu, actori, în ultima premieră a Teatrului Național din Iași

De reamintit că actorii Teodor Corban și Constantin Pușcașu de la Teatrul Național din Iași sunt creatorii unui nou proiect: „Terminal: Brazilia”. Acesta a avut premiera pe 14 și 15 aprilie 2022, la Uzina cu Teatru. Textul îi aparține actorului și scriitorului italian Spiro Scimone, iar traducerea este oferită de Eva Simon. Regia spectacolului este colectivă, sprijinită de asistența lui Beatrice Roman. Producția se înscrie în programul „Laborator”, care cuprinde proiecte inițiate de actorii Naționalului ieșean din dorința de a cerceta, de a găsi noi resorturi interioare de inspirație și creație, într-un proces de lucru ce îi pune în centrul atenției, ca nucleu al spectacolului teatral. Teodor Corban arată că:

„După ce am citit textul piesei «Nunzio», care mi-a plăcut, am aflat lucruri care mi-au plăcut și mai mult, m-au stârnit și m-au provocat. Spiro Scimone e actor la bază (oh, ce expresie comunistă!) și regizor. Ador piesele (bune), scrise de actori sau de cei care au călcat pe scândura scenei. Îl simt de-al nostru, e plămădit din același aluat de frământări actoricești ca și mine. Pentru mine nu e sicilian, e de undeva din Pașcani sau Făurei, e din același spațiu universal care aparține unei bresle bine definite. Are verb, are replică, are tăceri, nu impune, ci propune, îi dă actorului material, combustibil ca să-și poată dezvolta demersul. M-a frapat asemănarea dintre el și mica lui echipă cu – să-i zicem – „nucleul” pe care îl formez cu prietenul meu Ticu Pușcașu. Spiro își joacă piesele pe scene mici, în teatre mici, invariabil însoțit de același grup mic de colaboratori”.

În acest context, acest spectacol-premieră „Oameni singuratici” este în pregătire la Teatrul Național din Iași.

Comentarii
Adauga un comentariu