Local

Un tânăr de 20 de ani, la un pas de a-și pierde vederea după ce s-a jucat cu un pistol cu bile. Băiatul a ajuns la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași și a intrat direct în sala de operații

Publicat: 11 aug. 2020
Un tânăr de 20 de ani, la un pas de a-și pierde vederea după ce s-a jucat cu un pistol cu bile, a ajuns la Spitalul
Un tânăr de 20 de ani, la un pas de a-și pierde vederea după ce s-a jucat cu un pistol cu bile

Un tânăr de 20 de ani, la un pas de a-și pierde vederea după ce s-a jucat cu un pistol cu bile. Băiatul a ajuns la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași și a intrat direct în sala de operații. Dacă întârzia câteva ore, medicii nu i-ar mai fi putut salva vederea

Un tânăr de 20 de ani a fost la un pas de a-și pierde vederea după ce unul dintre prietenii săi l-a împușcat cu bile direct în ochi. Pe moment, așa cum a povestit băiatul medicilor, nu a simțit decât o amorțeală în zona ochilor. În câteva minute, a început să simtă o durere greu de imaginat. Speriați, prietenii lui au sunat la 112. Un echipaj medical s-a deplasat la locul incidentului și l-a transferat pe tânăr la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași. Acolo a fost preluat de către un echipaj medical de la Clinica de Oftalmologie care a decis că băiatul va intra direct în sala de operații.

Medicii au reușit să îi salveze vederea. Tânărul va reveni periodic în cabinetul de oftalmologie, pentru control de specialitate

O simplă joacă cu un sfârșit tragic. Zilele trecute, la Clinica de Oftalmologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași a ajuns un pacient în vârstă de 20 de ani cu o bilă în ochi. Din cauza durerii, acesta abia își putea lega cuvintele pentru a explica medicilor ce s-a întâmplat.

„Un pacient de 20 de ani a ajuns la Clinica de Oftalmologie cu un traumatism ocular penetrant, cu o severitate deosebită care presupunea defecte complete la nivelul învelișurilor globului ocular. Acesta fusese împușcat cu un pistol cu bile, direct în ochi. S-a efectuat o intervenție chirurgicală pentru scoaterea bilei. Intervenția chirurgicală a durat două ore, iar pacientul a fost externat la câteva zile distanță. Nu și-a pierdut vederea, dar și-a diminuat-o. Acesta va trebui să revină periodic la control”, spune prof. dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie, de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.

La Clinica de Oftalmologie se operează doar cazurile urgente, iar pe listele de așteptare sunt sute de pacienți cu afecțiuni oculare grave, dintre care 100 de copii

La Clinica de Oftalmologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași se primesc doar urgențele medicale. Nu se opereză pacienții care sunt înscriși pe lista de așteptare. Așa cum spune șefa Clinicii de Oftalmologie, 100 de copii așteaptă să fie operați de strabism, peste 150 de adulți au nevoie de operație pentru afecțiuni importante ale retinei și peste 100 de cataractă. Zilnic, la Clinica de Oftalmologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași se prezintă 25-30 de pacienți cu diverse probleme oculare. Dintre aceștia, în medie, 5 necesită internare în urgență și intervenție chirurgicală.

„În 24 de ore avem în medie 5 pacienți care reprezintă o urgență medicală. Discutăm de copii mușcați de câine și pacienți care suferă leziuni oculare importante. Primim pacienți cu traumatisme deschise și închise, cu infecții grave, cu tumori și arsuri, dar și pe cei cu corpi străini. După ridicarea restricțiilor, listele de așteptare s-au mărit mai tare ca niciodată. Fiecare medic are zeci de pacienți înscriși, care așteaptă o intervenție chirurgicală. Din păcate, din cauza condițiilor emise la nivel național, nu ne vom putea ocupa de intervențiile chirurgicale care nu reprezintă o urgență. Noi nu am mai operat un copil din luna februarie, deși adresabilitatea este extrem de mare”, adaugă prof. dr. Camelia Bogdănici.

Ieșenii scot sute de euro din buzunar pentru a putea beneficia de intervenții chirurgicale la clinicile private

Pentru că în Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași nu se mai efectuează intervenții chirurgicale, decât cele urgente, pacienții se orientează către clinicile private. Părinții care doresc să-și opereze copiii de strabism scot în medie 800-1.100 de euro din buzunar. Cei care doresc să se opereze de cataractă, știu că prețurile la clinicile private variază între 500 și 1.000 de euro.

„Din păcate, pe lista de așteptare avem pacienți cu cataractă, cu strabism, glaucom și multe alte afecțiuni grave. Cei care își permit, fac aceste intervenții la clinicile private. Cine nu-și permite, trebuie să aștepte până în momentul în care în spitale va fi posibilă efectuarea intervențiilor chirurgicale obișnuite”, încheie medicul oftalmolog Camelia Bogdănici.

Adauga un comentariu