International

Un tribunal din Germania a anulat obligativitatea purtării măștii de protecție

Publicat: 09 nov. 2020
femeie cu mască de protecție

Decizie surprinzătoare în Germania. Un tribunal a anulat obligativitatea purtării măștii în orașul Düsseldorf. Verdictul magistraților este cu atât mai surprinzător cu cât Germania se confruntă în prezent cu un număr uriaș de cazuri.

În acest context, municipalitatea orașului a decis ca toți cetățenii să poarte masă de protecție în aer liber, cu excepția parcurilor și a cimitirelor, dacă nu poate fi menținută o distanță de cel puțin cinci metri între două persoane.

Totuși, la sesizarea unui cetățean, magistrații au decis că această hotărâre nu este suficient de clară. Așă că acum autoritățile locale trebuie să se supună decizie tribunalului cât se poate de repede.

Angela Merkel: Vor exista restricţii până când 70% din populaţie va avea imunitate la coronavirus

Cancelarul Angela Merkel a declarat recent că este important să fie menţinute unele dintre restricţiile antiepidemice în Germania până când între 60% şi 70% din populaţie va avea imunitate la SARS-CoV-2.

”Ştim de la alte epidemii că virusul a fost mai mult sau mai puţin învins când între 60% sau 70% din populaţie a avut imunitate, fie pentru că (oamenii) s-au vindecat, fie pentru că au fost vaccinaţi. Atunci pot fi ridicate toate restricţiile. Până atunci trebuie să trăim cu unele restricţii impuse de virus”, a explicat Angela Merkel.

În Germania, s-au infectat până în prezent circa 660.000 de oameni, ceea ce reprezintă aproximativ 0,8% din populaţie.

Angela Merkel a explicat că va începe perioada de vaccinare după un plan definitivat în prezent de guvernul federal şi de cele 16 landuri. Procesul de vaccinare va depinde de numărul vaccinurilor disponibile şi de perioada de imunitate pe care o generează. Potrivit cancelarului german, nimeni nu va fi obligat să se vaccineze.

Planul după care Germania a decis că va fi vaccinată populația

Autoritățile germane au anunțat că vor administra un eventual vaccin împotriva Covid-19 pe baza unui plan – mai întâi vor fi vaccinate persoanele din grupurile de risc, precum persoanele în vârstă și pacienții cu boli pre-existente. Planul va fi realizat de un comitet independent de experți, relatează Agerpres.

Angajaţii din spitale şi cei din aziluri ar trebui, de asemenea, să fie incluşi în prima linie de vaccinare, au afirmat reprezentanţii Consiliului German de Etică într-un comunicat publicat luni. Acelaşi document listează şi angajaţii din alte domenii pe lista categoriilor prioritare, precum cei care lucrează pentru autorităţi sanitare locale, poliţiştii, pompierii şi profesorii, a dezvăluit preşedintele comitetului, Alena Buyx, într-o prezentare oficială a acestui plan de vaccinare, ce a avut loc la Berlin.

Oamenii care locuiesc în centre aglomerate, precum persoanele fără adăpost şi solicitanţii de azil originari din alte ţări, ar trebui să fie incluşi la rândul lor în categoriile prioritare, a adăugat ea. Este în continuare necesară obţinerea unor date concrete pentru stabilirea cu exactitate a priorităţilor, deşi Alena Buyx a spus că „pacienţii foarte vârstnici… sunt de departe grupul cu cel mai mare risc”.

„Această prioritizare trebuie stabilită de factorii politici de decizie pe baza recomandărilor”

Thomas Mertens, directorul Comitetului Permanent pentru Vaccinare (STIKO), afirmă că nicio decizie oficială nu a fost deocamdată luată în baza recomandărilor formulate de Consiliul German de Etică. „Această prioritizare trebuie stabilită de factorii politici de decizie pe baza recomandărilor”, a precizat Thomas Mertens. Orice decizie finală ar trebui să fie luată de „cei care ţin seringa”, a adăugat el.

Adauga un comentariu