Actualitate

Un tribunal din SUA trebuie să decidă dacă un elefant este animal sau persoană

Publicat: 19 mai 2022
un tribunal sua judeca un caz cu un elefant - imagine cu un elefant in lanturi
Un tribunal din SUA trebuie să judece cazul unui elefant dintr-o grădină zoologică

Caz bizar pe care trebuie să îl judece un tribunal din SUA. Judecătorii trebuie să decidă dacă un elefant este o persoană sau un animal. Elefantul se află în grădina zoologică de zeci de ani, iar în ultimii ani, potrivit asociației care a intentat procesul, a fost izolat și înlăturat din grupul de elefanți existent.

Elefantul este un mamifer de dimensiuni mari care are o inteligență uimitoare. De-a lungul anilor, cercetătorii au realizat faptul că elefanții își pot face hărți în minte.

Elefantul este persoană sau animal? Proces greu pentru un tribunal din SUA

Judecătorii din cadrul unui tribunal din SUA trebuie să decidă dacă elefantul Happy de la o grădină zoologică este animal său persoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă magistrații este una complexă: trebuie să beneficieze femela elefant de unele drepturi legale pe care le au oamenii?

Totul a pornit în urmă cu câţiva ani când un grup activist a depus o cerere de eliberare a elefantului Happy de la grădina zoologică Bronx Zoo. Elefantul are 51 de ani și stă în grădina zoologică din SUA incă din 1977.

Printre argumentele cererilor făcut de asociația Nonhuman Rights Project s-a enumerat și faptul că animalul este ţinut ilegal după gratii.

„Acum este timpul ca animale non-umane, cum ar fi Happy, să fie văzute nu că lucruri, ci ca persoane, care au capacitatea de a avea drepturi”, a declarat pentru Reuters Steven Wise, fondatorul şi preşedintele NRP.  În New York există o lege numită ”habeas corpus” care nu definește ”persoana”, iar acest lucru ar sta la baza dorinței de a recunoaște în persoana lui Happy o persoană.

Elefantul asiatic este un mamifer erbivor de talie mare, din ordinul proboscidienilor, care trăiește în sudul și sud-estul Asiei și poate fi domesticit

Elefantul a fost ţinută la distanță față de ceilalţi elefanți începând din 2006, iar asociația susţine că elefanţii sunt animale sociabile şi familiste, care au vieți sociale complexe. Eforturile anterioare de a oferi statutul de persoană animalelor, inclusiv cimpanzeilor, nu au avut succes. În replică, administratorii grădinii zoologice susțin că elefantul este exploatat de asociația pentru protecția drepturilor animalelor:

„Exploatarea flagrantă a elefantului Happy de către NRP pentru a servi agendei lor coordonate nu indică nicio preocupare pentru animal”, a argumentat Bronx Zoo într-un comunicat

Un român l-a dat în judectată pe Dumnezeu pentru trafic de influență

Nu este singurul proces bizar din lume. În România un pușcăriaș l-a dat în judecată pe Dumnezeu pentru trafic de influență.  S-a intâmplat in 2021 in momentul in care Mircea Pavel l-a acuzat pe Dumnezeu de trafic de influenţa, înşelăciune, tăinuire şi primire de foloase necuvenite. Deținutul considera că Dumnezeu nu s-a tinut de cuvânt după botez. Concret, Pavel este de părere că prin taina botezului o persoană face un legământ cu o forță divină care il apără de diavol, dar acest lucru nu s-a intâmplat:

Prin botezarea mea la biserică s-a făcut un contract cu pârâtul Dumnezeu pentru a-l îndepărta pe diavol din mine şi a mă feri de necazuri. Până acum, pârâtul nu şi-a onorat contractul. Dimpotrivă, a pretins şi primit de la mine diferite bunuri şi rugăciuni în schimbul iertării păcatelor şi promisiunii că voi scăpa de necazuri şi voi avea o viaţă mai bună. explica deținutul român.

Așadar vom vedea dacă tribunalul din SUA va decide dacă elefantul este o persoană sau un animal.
Adauga un comentariu