International

Un tribunal ucrainean a ordonat eliberarea primilor deținuți pentru a fi trimiși pe front

Publicat: 22 mai 2024
_____ Vizualizări 11 Comentarii
Un tribunal ucrainean a ordonat eliberarea primilor deținuți pentru a fi trimiși pe front
Un tribunal ucrainean a ordonat eliberarea primilor deținuți pentru a fi trimiși pe front

Un tribunal ucrainean a ordonat miercuri eliberarea primilor deținuți care s-au oferit voluntari pentru a lupta în armată, în conformitate cu o nouă lege menită să mobilizeze mai mulți soldați pentru a lupta împotriva invaziei rusești, potrivit AFP.

Potrivit autorităților ucrainene, peste 3.000 de deținuți și-au exprimat dorința de a se înrola în armată în schimbul eliberării lor.

„Bărbații sunt apți pentru serviciul militar”

Un tribunal din orașul Hmelnîțkîi, în vestul țării, a declarat marți că a aprobat eliberarea a doi dintre ei, un bărbat născut în 2000 și un altul în 1981, ambii condamnați pentru furt, pentru a se alătura Gărzii Naționale ucrainene.

„Instanța a aprobat cererile lor și a ordonat centrului de detenție din Hmelnîțkîi să îi elibereze imediat pe bărbați pentru a efectua serviciul militar contractat”, a precizat instanța într-un comunicat publicat miercuri.

„Bărbații sunt apți pentru serviciul militar, au trecut un examen profesional și psihologic și au un nivel suficient de pregătire fizică”, a adăugat instanța, care examinează în prezent aproximativ cincizeci de cereri similare.

La începutul lunii mai, deputații ucraineni au adoptat o lege, semnată de președintele Volodimir Zelenski, care permite anumitor categorii de deținuți să meargă să lupte pe front în schimbul unei eliberări condiționate.

Aceasta nu se aplică deținuților condamnați pentru anumite infracțiuni grave, inclusiv uciderea deliberată a mai mult de două persoane, violența sexuală, infracțiuni împotriva securității naționale sau condamnări pentru corupție.

În Rusia, începând din 2022, compania paramilitară Wagner a recrutat zeci de mii de deținuți din închisorile rusești, care au fost apoi decimați în atacuri extrem de mortale, în special în timpul bătăliei de la Bahmut.

Directorul ONG-ului ucrainean „Protecția deținuților din Ucraina”, Oleg Tsvily, a declarat în mai pentru AFP că se temea că deținuții ucraineni vor avea aceeași soartă.

Câți pușcăriași ia în considerare Ucraina să trimită pe front?

Ministrul ucrainean al Justiției, Denis Maliuska, crede că între 10.000 și 20.000 de condamnați pot fi mobilizați din sistemul penitenciar, într-un moment în care Ucraina se confruntă cu o penurie de soldaţi şi armament în faţa unei armate ruse mult mai numeroase şi mai bine echipate.

„Da, 10.000 până la 20.000 (de condamnați să fie mobilizați, n.r.). Cu siguranță nu mai mult. Dar importantă este abordarea. Cifrele nu au fost calculate deloc, pentru că numărul lor va fi diferit în funcție de scenariu”, a declarat Denis Maliuska într-un interviu pentru BBC Ucraina, citat de Ukrainska Pravda.

Maliuska a spus că susține această posibilitate, dar este de competența Forțelor Armate Ucrainene să decidă ce condamnat poate fi recrutat, notează The Kyiv Independent.

Comentarii
  • Deci statul ucrainean l-o condamnat pe Mikola la x ani puscarie. Dupa care tot statul cela vine si zice : Mikola, daca mergi sa mori ca sa ma aperi, eu te scot din puscarie. Trebe sa fii lipsit complet de simtul realitatii sa crezi ca un detinut isi va pune viata in primejdie pentru a apara statul care l-a bagat la berhaus. O va tuli cu prima ocazie.

  • Daca a functionat la rusi sunt sigur ca va merge si la ucrainieni. Si romanii de obicei spun ,,acela”si nu ,, cela ” cum scrie patriotul din Tiraspol de mai sus. Parca aud accenul ciudat a L

  • Spun cela si l-o condamnat, pentru ca asa vorbeau bunicii mei si parintii mei din Bucovina. Nu mi-e rusine de graiul stramosilor mei, cum nu i-o fost rusine lui Lascar Catargi sa-i spuie lui Carol al II-lea „Aiasta nu se poate, Maria ta”. Dara tu n-ai decat sa vorbesti ca in Sud, daca acolo iti sunt radacinile.

  • Foarte bine ai spus! De acord cu tine 100%. Securiștii valahi care te atacă? Ignoră-i! Sunt mai proști și mai nesimțiți decât prevede legea. Ardelenii spun și ei „o făcut”, „s-o dus” ca și noi.

  • Abia daca se vb de aproape doua secole de atrocitati rusesti pe pamanturile Moldovei , dar daca intrebi trolii rusi , pentru 25 de ani de ,,stapanire romaneasca” vedeti ce spune DODON in aceasta publucatie.Baiete , sa te fereasca kremlinul sa te prind la Putna. Cu tot cu raketii tai

  • Am rasfoit site- ul ,,novosti md” in original (lb. rusa). Nimic , nici o vata . La fel point md. Asa ca ce ordin ati primit?? Hai la Iasi ca e un site liber la comentarii si credeti voi ca va faceti ce vreti voi aici. Numai ca noi basarabenii romani v-am dibuit si daca nu va linistiti s-ar putea sa va zămăcim.

Adauga un comentariu