Actualitate

Unde ne adăpostim în caz de război? Lista completă a tuturor buncărelor din România

Publicat: 01 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Unde ne adăpostim în caz de război Lista completă a tuturor buncărelor din România
În România există 4538 de buncăre și se regăsesc în toate județele din țară, dar cele mai multe sunt în municipiul București

România are peste 4.000 de adăposturi de protecție civilă, unde ar trebui să ne putem refugia în cazul unui atac. Lista a fost publicată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, conține peste 60 de pagini și 4538 de buncăre.

Aceste buncăre se regăsesc în toate județele din țară, dar cele mai multe sunt în municipiul București. Acolo există 1.171 de adăposturi civile.

În sectorul 1 sunt 165, în sectorul 2 sunt 343 (cele mai multe), în sectorul 3 sunt 143, în sectorul 4 sunt 168, în sectorul 5 sunt doar 58 și în sectorul 6 sunt 294.

Cele mai puține adăposturi există în județul Ialomița și în Vrancea, unde se găsesc doar câte 13 astfel de încăperi.

În cazul unui atac aceste adăposturi trebuie eliberate în 24 de ore

Conform legii, în cazul unui atac aceste adăposturi, ocupate în număr foarte mare de oamenii din blocurile respective, trebuie eliberate în 24 de ore.

În municipiul Buzău sunt 39 de adăposturi de protecție civilă, cele mai multe în blocurile comuniste, la subsol, însă niciunul nu e dotat conform standardelor.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu făcut declarații cu privire la verificarea buncărelor de război din ţară, în contextul conflictului de la graniţa cu Ucraina, că suntem pregătiţi pentru orice situaţie şi că aceste inspecţii se fac anual.

Întrebat dacă a dispus o verificare a adăposturilor de război din ţara noastră, Ministrul Apărării a declarat că, împreună cu MAI, a discutat şi această inspecţie se face în mod regulat, în fiecare an.

”Există un anumit calendar pentru această inspecţie”, a arătat el.

”Cele mai multe cred că aparţin de Ministerul de Interne”, a mai precizat Vasile Dîncu, referindu-se la cele de protecţie civilă, pentru situaţii de criză, cataclisme.

Un ieșean a plătit o avere pentru un buncăr privat

Câteva zeci de persoane se pot considera printre cele mai norocoase din municipiul Iași. În cazul unui dezastru natural sau război, un loc din Iași se poate tranforma în cel mai sigur spațiu pentru locatarii săi.

Un buncăr construit odată cu un bloc din zona străzii Otilia Cazimir poate deveni un loc în care ieșenii se pot simți în siguranță. Spațiul de 100 de metri pătrați poate adăposti peste o sută de oameni. Buncărul are ieșire de siguranță, este ventilat și aerisit și a fost ridicat în anul 2008. Față de cele câteva zeci de adăposturi antiaeriene din blocurile vechi comuniste ale Iașului, cel din blocul din Otilia Cazimir este mult mai bine construit.

Vezi aici lista adăposturilor de protecție civilă din România.

Adauga un comentariu