International

UNESCO se angajează să ofere finanţări „considerabile” şcolilor şi patrimoniului cultural din Beirut

Publicat: 27 aug. 2020

UNESCO va organiza două conferinţe internaţionale în vederea asigurării unor finanţări „considerabile” dedicate şcolilor şi patrimoniului cultural din Beirutul devastat de explozia uriaşă, a anunţat joi directoarea generală Audrey Azoulay, din capitala libaneză, scrie AFP, potrivit news.ro.

„Prima va fi o reuniune a Coaliţiei mondiale pentru educaţie consacrată Libanului”, a indicat pentru AFP Azoulay, în timpul unei vizite în cartierele sinistrate din capitala libaneză, în special la o şcoală grav avariată de explozia din 4 august.

„Este vorba de mai mulţi parteneri pe care i-am reunit pentru a ajuta învăţământul la distanţă în perioada pandemiei de Covid-19 (…). Trebuie ca ţara să fie mai pregătită în această problemă”, a adăugat Azoulay.

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Cultură şi Educaţie (UNESCO), în jur de 160 de şcoli au fost distruse sau avariate de explozia care a cauzat mai mult de 180 de morţi şi a devastat cariere întregi în Beirut.

Directoarea UNESCO a indicat că cel puţin 85.000 de copii au fost direct afectaţi de distrugeri.

Cu câteva zile înainte de reînceperea cursurilor, explozia a dat o nouă lovitură sistemului de educaţie libanez, lovit în plin de o criză economică inedită, amplificată de pandemia de coronavirus.

Potrivit unei evaluări preliminare, reconstrucţia şcolilor distruse va necesita 22 de milioane de dolari (18,5 milioane de euro), a indicat Azoulay.

A doua conferinţă va fi organizată, probabil în septembrie, pentru a strânge fonduri în favoarea patrimoniului arhitectural al Beirutului şi a lumii culturale.

Obiectivul este de a „mobiliza finanţări internaţionale pentru cultură, care adesea în operaţiuni de reconstrucţie vin abia după acest proces”.

„Însă asta trebuie să se întâmple acum, există enorm de multe clădiri istorice distruse sau avariate”, care necesită mobilizare de „mijloace considerabile”, a pledat directoarea UNESCO.

Situația din Liban se înrăutățește. Valul de furie face prăpăd printre autorirăți

Demonstranţii libanezi furioşi şi îndureraţi au citit marţi cu glas tare numele celor cel puţin 171 de oameni ucişi în explozia care a avut loc săptămâna trecută în Beirut şi au cerut înlăturarea din funcţii a preşedintelui Michel Aoun şi a altor oficiali pe care îi acuză de această tragedie, transmite Reuters.

Adunaţi în apropierea ”punctului zero” al exploziei, unii libanezi au purtat fotografii ale victimelor, în timp ce pe un ecran mare au fost difuzate imagini cu norul sub formă de ciupercă apărut deasupra oraşului în urma exploziei din zona portului din Beirut. Explozia a provocat rănirea a circa 6.000 de oameni, în timp ce sute de mii au rămas fără locuinţe.

”El ştia”, a fost scris pe un poster cu imaginea preşedintelui Aoun, la locul protestului. Dedesubt s-a putut citi: ”Un guvern plecă, un guvern vine; vom continua până când preşedintele şi preşedintele Parlamentului vor fi înlăturaţi”.

Reuters a relatat că preşedintele şi premierul au fost avertizaţi în iulie cu privire la depozitul de azotat de amoniu, potrivit documentelor şi surselor de securitate superioare.

Aoun, care a promis o anchetă rapidă şi transparentă, a replicat marţi: ”Promisiunea mea pentru toţi libanezii suferinzi este că nu mă voi odihni până când nu se vor cunoaşte toate faptele.”

Locuitorii din Beirut au continuat marţi să cureţe dărâmăturile, iar operaţiunile de căutare sunt în curs, pentru că 30 până la 40 de persoane sunt încă dispărute.

Adauga un comentariu