Prima pagină » Actualitate » „Unitate fără precedent”. România finanțează bugetul de stat al Ucrainei
„Unitate fără precedent”. România finanțează bugetul de stat al Ucrainei

„Unitate fără precedent”. România finanțează bugetul de stat al Ucrainei

29 nov. 2023, 19:00, 5 ,
în Actualitate

În timp ce bugetul României este falimentar, iar măsurile de austeritate au lovit social-economic întreaga țară, Parlamentul se pregătește să voteze un acord prin care suntem obligați să contribuim la finanțarea deficitului bugetar al Ucrainei.

Deși se invocă Regulamentul (UE) 2022/2463, trebuie subliniat că acest act normativ prevede doar posibilitatea de finanțare a Ucrainei, fiind un act voluntar al fiecărui stat.

Parlamentul se află în fața unei ocazii unice de a anula un act de trădare a intereselor României, prin utilizarea bugetului național în scopul finanțării bugetului Ucrainei, un stat din afara Uniunii Europene.

Milioane de euro din bugetul României

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de Urgență, care prevede alocarea a 60 de milioane de euro din bugetul României pentru a subvenționa dobânzile unor împrumuturi pe 35 de ani acordate Ucrainei, a ajuns pe masa senatorilor.

Sursa proiectului de act normativ este Regulamentul (UE) 2022/2463 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 decembrie 20922, de instituire a unui instrument pentru acordarea de sprijin Ucrainei pentru 2023 asistență macrofinanciară.

„În contextul războiului de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei, statele membre au demonstrat o unitate fără precedent în condamnarea acțiunilor Rusiei și în acordarea de sprijin Ucrainei. În aceste condiții, de la declanșarea conflictului armat și până în mai 2023, Uniunea Europeană, reprezentată de statele membre și instituțiile financiare europene au oferit un sprijin amplu Ucrainei, în valoare de 70 de miliarde euro.
Deși bugetul UE are un caracter multianual menit să asigure stabilitate și predictibilitate, ca urmare a multiplelor provocări neașteptate, fără precedent și de o mare amplitudine financiară, bugetul și-a atins limitările în ceea ce privește capacitatea financiară de a răspunde evenimentelor majore.
Acest fapt a determinat Comisia Europeană să caute soluții noi care să răspundă acestor provocări și, totodată să mențină acordarea sprijinului financiar către Ucraina.
Astfel, în ceea ce privește ajutorul acordat de UE Ucrainei, a fost instituit un instrument de asistență macrofinanciară (MFA+) prin care se stabilesc resursele necesare continuării sprijinului financiar. O sumă de maximum 18 miliarde euro, a fost pusă la dispoziția guvernului ucrainean sub formă de împrumuturi. Comisia Europeană acordă acest sprijin în cadrul instrumentului, în conformitate cu principiile și obiectivele UE în materie de politică externă.
Obiectivul general al instrumentului este de a contribui la acoperirea, pentru anul 2023, a deficitului de finanțare al bugetului de stat al Ucrainei, prin punerea la dispoziția acesteia a unui ajutor financiar pe termen scurt în condiții foarte avantajoase”, se arată în nota de fundamentare.

Contribuția României este de circa 49,30 milioane de euro

Astfel, conform estimărilor Comisiei Europene, contribuția României pentru perioada 2024-2027 este de circa 49,30 milioane de euro, deși în fișa financiară din nota de fundamentare a proiectului de lege sunt trecute 60 milioane de euro.

„Ținând cont de situația dificilă a Ucrainei, Uniunea Europeană oferă un sprijin suplimentar, din partea statelor membre, prin acoperirea costurilor privind rata dobânzii. Subvenția pentru dobândă va fi suportată de către statele membre, prin contribuții voluntare suplimentare. Astfel, conform estimărilor Comisiei Europene, contribuția României pentru perioada 2024-2027 este de cca. 49,30 mil. euro”, se arată în nota de fundamentare a proiectului legislativ.

Ordonanța de Urgență AICI.

Nota de fundamentare AICI.

Dobânzi plătite dintr-un buget falimentar

Paradoxul acordului cu Comisia Europeană este că, în timp ce se împrumută cu dobânzi enorme de pe piețele financiare, statul român se angajează să achite din propriul buget falimentar dobânzile împrumuturilor făcute de Ucraina.

Pentru cele 18 miliarde de euro date Ucrainei, pentru acoperirea, pe anul 2023, a deficitului de finanțare al bugetului de stat, Uniunea Europeană a oferit un sprijin suplimentar, din partea statelor membre, prin acoperirea costurilor privind rata dobânzii. Subvenția pentru dobândă va fi suportată de statele membre, prin contribuții voluntare suplimentare.

Dobânzi, plătite pe 35 de ani

Regulamentul (UE) 2022/2463 prevede că, pentru a asigura acoperirea costurilor cu dobânzile pe toată durata împrumuturilor, după încheierea anului 2027, contribuțiile statelor membre ar trebui să fie reînnoite și să continue sub formă de venituri alocate externe, cu excepția cazului în care vor fi acoperite prin alte mijloace în viitoarele cadre financiare multianuale.

Prin urmare, ar putea fi posibilă extinderea contribuțiilor din partea statelor membre după 2027. Durata maximă a împrumuturilor acordate Ucrainei este de 35 de ani, iar Regulamentul european mai stipulează că Ucraina poate solicita subvenția pentru rata dobânzii și acoperirea costurilor administrative de către Uniune în fiecare an.

Comentarii
  • 22 Decembrie 1989Ignatul porcilor de la guvrnare

    Huooo sa finanteze Ucraina nazista :Parlamentul wc al Romaniei, hakuna ma- ti johanna,Pcr- Colacu,Pu- la- me- Pnl,Maciuca ,tot guvernul criminal al Romaniei, pensionarii cu pensii specialeeeee ASTIA SA FINANTEZE UCRAINA,ASTIA IAU PE LUNA DE LA 20.000 lei in sus. Toate tarile sa finanteze Ucraina pentru buzunarul lui zelenski nazistul si a coruptilor sai.O sa va ucidem daca va mai jucati mult criminalilor cu FOAMEA ROMANILOR!!!!!

  • Asta in timp ce ukraina nu recunoaste nici in ruptul capului comunitati intregi de romani si ai numeste tigani albi carora le refuza orice forma de integrare in societate , in timp ce manualele scolare sunt de ”limba moldoveneasca ”, in timp ce comunitatea romaneasca este marginalizata , interzisa aproape , scoala , biserica , religia la fel !, toate astea in timp ce asistam pe fata in direct la o ukrainizare fortata a populatiilor de alte etnii !

  • Romanii nu se pot kaka de foame ,stam fara caldura, pe intuneric cu o veioza si asta mai lipseste finantarea cu miliarde si miliarde a Ucrainei cu banii nostri ai contribuabililor ,din taxe impozite,banii contribuabililor romani.America nu mai da 1 $ si Romania mare rarahat se da mare sa finanteze condamnand la infometare un popor jntreg pentru o tara nazista Ucraina. Fereasca Dumnezeu,nu suntem obligati sa finantam,banii nu- i mai vedem niciodata inapoi,fereasca Dumnezeu sa aprobe Parlamentul aceasta sentinta de condamnare a poporului roman la infometare,fereasca Dumnezeu ca se va dezlantui urgia. Avem 160 miliarde datorie externa,suntem in prapastie cu deficitul bugetar,au imprumutat idiotii iar 3 miliarde euro,fondul de rezerva bugetara l- au cheltuit,pensii salarii nu si asta lipseste finantarea cu miliatde euro a Ucrainei.Daca Romania este o tara democrata sa se organizeze Referendum,poporul sa hotarasca ,banii sunt ai contribuabililor

  • Păi la primirea în șenghen se tot amînă găsindu-se fel de fel de motive dar la a contribui la cheltuielile uniuni trebuie să fim pe primul loc–iar puliticieni trebuie să spună stop–pînă nu intrăm și noi în șenghen ciuciu finanțare la hucraina–-sâ plătească haustria pretini lui werner–hakuna–

  • ii iau iar sa le dau mumu ucrainenilor si totti suporterilor lor, pe ei, pe ma sa lor sa ne urcam

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`