Prima pagină » Eveniment-Social » Universitarul Silviu Gurlui a relatat despre peștii purtători ai unui parazit care afectează și omul, pe râul Prut, dar și despre alte informații alarmante pentru sănătatea noastră, în Studioul BZI LIVE – FOTO/ VIDEO

Universitarul Silviu Gurlui a relatat despre peștii purtători ai unui parazit care afectează și omul, pe râul Prut, dar și despre alte informații alarmante pentru sănătatea noastră, în Studioul BZI LIVE – FOTO/ VIDEO

30 dec. 2020, 16:31,
în Eveniment-Social

Miercuri, 30 decembrie 2020, la ora 15.00 în Studioul BZI LIVE a fost programată o ediţie de top și efect pentru toți romanii! Despre cea mai gravă problemă a lumii urbane contemporane, cu implicaţii vitale pentru noi toți, într-o dezbatere cu informații devastatoare și alarmante pentru sănătatea noastră alături de conf. univ. dr. Silviu Gurlui, Facultatea de Fizică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi.

Alături de domnia sa au fost abordate o serie de probleme de maximă actualitate şi impact pentru întreaga comunitate locală, dar şi națională. Dat fiind faptul că este unul dintre cei mai activi și implicați profesioniști pe zona efectelor şi problemelor ce ţin de poluare, acestea au fost punctele anordate cu universitarul ieşean.

Conf. univ. dr. Silviu Gurlui a arătat că în zona Ungheni, pe râul Prut, au fost descoperiți pești purtători ai unui parazit care afectează și omul. Profesorul ieșean a explicat faptul că parazitul Anisakis afectează mai mulți pești și că atât pescarii, cât și autoritățile trebuie să monitorizeze mai atent situația.

Alertă pe râul Prut în zona județului Iași. Parazit identificat la peștii din cursul de apă

Profesorul ieșean a explicat și cum s-a ajuns la o asemenea situație cu fauna piscicolă din râul Prut. „Recent, a fost constatată din nou prezența paraziților (viermilor) Anisakis la peștii de pe Prut, zona Ungheni. Acești paraziți au câțiva centimetri în lungime, mai puțin de 1 milimetru în diametru și stau arcuiți în zonele roșii ale peștilor ca arcul de la ceas! Cam 3 din 5 pești pescuiți au fost găsiți infestați. Sigur, pot fi cazuri izolate, însă acest lucru trebuie verificat în alte puncte și confirmat sau infirmat de către pescari, autorități etc.!”, a spus profesorul Silviu Gurlui.

Panică pe râul Prut în zona Iașului. Ce s-a constatat la peștii din apă?

Profesorul ieșean a explicat că astfel de cazuri nu trebuie ignorate.

„Dar trebuie să știm și să fim atenți. Peștii descoperiți infestați au avut în medie 2-3 viermi. Aceștia pot fi localizați ușor în zonele mai roșiatice. Acești viermi, dacă sunt ingerați în mod accidental, pot cauza probleme specifice. Anisakis poate fi distrus prin păstrarea peștilor la rece, adică 1 zi la minus 20 de grade Celsius sau 4 zile la minus 15 grade Celsius. De asemenea, poate fi adus la temperaturi de peste 60 grade Celsius timp de peste 1 minut”, a mai spus profesorul ieșean.

Acesta a mai precizat și cum se pot manifesta paraziții în corpul uman

„Boala clinică la om este cauzată de pătrunderea larvelor în peretele stomacului sau intestinului subțire și se caracterizează prin dureri abdominale ușoare până la severe, indigestie, greață, vărsături și, ocazional, reacții alergice hipersensibile, cum ar fi urticarie, angioedem și anafilaxie”, a mai spus Silviu Gurlui.

O altă alertă ce a cuprins râul Prut din cauza poluării de la Fortus SĂ Iași

Râul Prut a mai fost cuprins de poluare și în anii anteriori. La vremea respectivă, autoritățile s-au luptat cu o poluare masivă provenită de la fostul combinat de utilaj greu din CUG, actualul Fortus SĂ. În iarna lui 2017, de pe urma unei poluării cu uleiuri și hidrocarburi de la Fortus SĂ, râurile Nicolina și Bahlui au fost puternic afectate. Au fost montate mai multe baraje.

Profesorul și fizicianul Silviu Gurlui este directorul Laboratorului de Optică Atmosferei, Spectroscopie şi Laseri din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi

Datele furnizate, pe parcursul ultimelor luni, atât prin activitățile și acțiunile în teren ale profesorului Gurlui dar și de agenții de monitorizare a poluării cu particule fine arată că Iașul este, în prezent, cel mai poluat oraș din țară și unul dintre cele mai poluate din Europa. Despre cauzele poluării excesive respectiv măsurile ce pot fi luate se va discuta alături de conf. univ. dr. Silviu Gurlui. De precizat că acesta este și directorul Laboratorului de Optică Atmosferei, Spectroscopie şi Laseri din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. Pe de altă parte, cu profesorul universitar s-a dialogat și pe zona activității sale didactice, de cercetare, munca în laborator, proiectele naționale și internaționale pe care le derulează.

Membru al echipei unui proiect internaţional de anvergura prin care se încearcă crearea unor hub-uri moderne în domeniul cercetării ştiinţifice

De reliefat ca profesorul și fizicianul Silviu Gurlui este membru al echipei unui proiect internaţional de anvergura prin care se încearcă crearea unor hub-uri moderne în domeniul cercetării științifice. Prin intermediul acestuia staţiunile Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi vor fi transformate în hub-uri moderne pentru dezvoltarea unor proiecte de cercetare naţionale şi internaționale. Este vorba de proiectul „Centru de cercetare cu tehnici integrate pentru investigarea aerosolilor atmosferici în România-RECENT-AIR”, cu un buget total al proiectului de 19.371.720 euro, cu TVA.

Vor fi amenajate 10 laboratoare de cercetare care să permită studiul în profunzime a aerosolilor atmosferici, a factorilor care contribuie la formarea lor şi abundentă acestora în atmosferă din cinci zone geografice distincte din România

Prin proiectul RECENT-AIR, Universitatea Cuza din Iaşi intenţionează să amenajeze 10 laboratoare de cercetare care să permită studiul în profunzime a aerosolilor atmosferici, a factorilor care contribuie la formarea lor şi abundentă acestora în atmosferă din cinci zone geografice distincte din România. Proiectul presupune amenajarea a şase laboratoare într-un mediu urban poluat (Iaşi), unul în mediu rural (Mădârjac), unul în mediu montan nepoluat (Rarău), unul în mediu marin (Agigea) şi unul în mediu montan cu risc seismic şi vulcanologic (Tulnici), în clădiri ce aparţin deja Universităţii.

Sunt două mari probleme pe care le vedem şi noi, în societate, POPULAREA, respectiv CUTREMURELE şi, tocmai de aceea se fac aceste demersuri şi investiţii.

Unicat în lume! La Turnul cu Ceas de la Palatul Culturii din Iași a fost realizată o instalație de tip inovator. „Hora Unirii” se va auzi pe întreaga planetă

Instalația este montată în zona clopotelor, de unde sunt redate la calitate superioară sunetele emise de ansamblul de 8 clopote
Conf. univ. Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică-Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, și expertul Ion Cristea, restaurator în cadrul Centrului de Cercetare și Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural, au realizat o instalație capabilă să capteze și să distribuie, prin intermediul Internetului, sunetele originale emise de clopotele Ceasului din Turn. Instalația este montată în zona clopotelor, de unde sunt redate la calitate superioară sunetele emise de ansamblul de 8 clopote, fiind acționată de mecanismul Ceasului din Turn, atât la ora exactă, când „ceasul cântă”, cât și la trecerea fiecărui sfert de oră. Pentru captarea și distribuirea sunetului pe Internet este folosit un ansamblu de programe gratuite, configurate special într-un computer dedicat, plasat foarte aproape de clopote și supravegheat de la distanță, pe Internet.

„Hora Unirii” redată de ansamblul de clopote din Turnul Central al Palatului este un simbol al Iașului

În versiunea experimentală actuală, stream-ul este de 96 kbps și sunt disponibile până la 200 de conexiuni simultane. Altfel spus, 200 de localități de oriunde din lume și-ar putea regla ceasul, ascultând stream-ul „Hora Unirii”: Palatul Culturii din Iași. Adresa de unde poate fi ascultat și preluat sunetul este: http://s2.myradiostream.com:4268/listen.mp3. „Hora Unirii”, redată de ansamblul de clopote din Turnul Central al Palatului, este un simbol al Iașului.

Sunetul din Turnul Palatului rămâne unic prin patina vremurilor care au „șlefuit” ceasul cu carillon în mod natural, prin uzura mecanismelor, prin modificarea notelor (modificări ce apar la nivelul fiecărui clopot- îmbătrânire, pierderi de greutate sau depuneri de materiale străine sub forma unor filme subțiri, temperatură, umiditate etc.), dar și prin modificări ce țin de restaurare și întreținere, prin grija expertului restaurator Ion Cristea. Menționăm că proiectul este, la această dată, unul experimental, iar calitatea infrastructurii va putea fi îmbunătățită pe parcurs

Despre fizică laserelor, optică și spectroscopia atmosferei, poluare și mediu

Conf. univ. dr. Silviu Gurlui este cadru didactic la Facultatea de Fizică a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași și directorul Laboratorului de Optică Atmosferei, Spectroscopie și Laser- LOASL. Printre domeniile sale de competență se numără fizica laserelor, optică și spectroscopia atmosferei, poluare și mediu.
A realizat singurul aparat din țară capabil să monitorizeze chimic și să descifreze atmosfera terestră până la 15 km altitudine. Lucrează în cercetare avansată de peste 20 de ani, fiind autorul a 75 de lucrări cotate Își. A contribuit la formarea profesională a peste 30 de cercetători, astăzi antrenați în activități de cercetare ale laboratoarelor din Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii sau Japonia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024