Eveniment-Social

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în cel mai nou clasament internațional academic

Publicat: 15 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași în cel mai nou clasament internațional academic
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, prezentă în cel mai recent ranking internațional Times Higher Education

În cel mai nou clasament internațional, Times Higher Education World University Rankings by Subject 2022, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași este inclusă pe poziții importante. Astfel, din totalul de 870 de universități din lume incluse în acest clasament, din România sunt: Academia de Studii Economice București – pe locurile 401-500, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (601+), respectiv Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (601+)

În clasamentul internațional, Times Higher Education World University Rankings by Subject 2022, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași este inclusă alături de doar câteva instituții de învățământ superior din România! În acest top internațional au fost incluse 870 de universități din toată lumea. Aici, Academia de Studii Economice (ASE) București – pe locurile 401-500, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (601+), respectiv Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (601+), Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca (601+), Universitatea din București (UB) (601+) și Universitatea de Vest din (UVT) Timișoara (601+).

Pe de altă parte, la domeniul „Afaceri și Economie”, trei universități românești fac parte din clasamentul pentru acest domeniu, toate în ultimul sfert din totalul de 795 de instituții internaționale incluse în ranking. Acestea sunt, în ordine alfabetică (după denumirea lor în engleză):
Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași (601+), Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (601+) și ASE Bucharest (601+). La nivel global, rankingul pentru acest domeniu este condus de Massachusetts Institute of Technology, Stanford University și University of Cambridge.

UAIC este situată pe locul 4 în România și pe locul 720 în lume, conform ediției 2021 a clasamentului internațional al instituțiilor academice și de cercetare SCImago Institutions Rankings

De asemenea, Universitatea „Cuza” din Iași este situată pe locul 4 în România și pe locul 720 în lume, conform ediției 2021 a clasamentului internațional al instituțiilor academice și de cercetare SCImago Institutions Rankings. Față de ediția 2020, UAIC înregistrează o urcare de 40 de locuri în ierarhia mondială și 3 poziții pe plan național. În ceea ce privește clasificarea pe domenii, „Cuza” se plasează: Știința mediului – locul 1 la nivel național și locul 496 în lume; Arte și științe umaniste – locul 2 la nivel național și locul 450 în lume; Economie, econometrie și finanțe – locul 2 la nivel național și locul 407 în lume; Business, Management și Contabilitate – locul 3 la nivel național și locul 624 în lume; Științele vieții și ale pământului – locul 3 la nivel național și locul 524 în lume; Farmacologie și toxicologie – locul 3 la nivel național și locul 645 în lume.

În ceea ce privește cercetarea, categoria de indicatori cu cea mai mare pondere, UAIC ocupă locul 3 în România și 382 în lume

Indicatorii utilizați în elaborarea clasamentului SCImago Institutions Rankings (SIR) sunt grupați în 3 categorii principale: cercetarea (pondere de 50 la sută), inovarea (pondere de 30 la sută) și impact social (20 la sută). În ceea ce privește cercetarea, categoria de indicatori cu cea mai mare pondere, UAIC ocupă locul 3 în România și 382 în lume. SIR publică din 2009 un top internațional al instituțiilor academice și de cercetare. Este realizat de SCImago Research Group, o organizație de cercetare din Spania ai cărei membri fac parte din Consiliul Național al Cercetării din Spania, Universitatea din Granada, Universitatea Charles III din Madrid, Universitatea din Alcalá, Universitatea Extremadura și alte instituții din Spania. Clasamentul face măsurători referitoare la rezultatele cercetării, colaborarea internațională, impactul cercetării și numărul de publicații. Indicatorii sunt divizați în grupe care vizează caracteristicile instituțiilor din punct de vedere științific, economic și social.

Clasamentul SCImago Institutions Rankings cuprinde 4.126 de instituții academice din întreaga lume, dintre care 31 din România

Pe de altă parte, UAIC este și între primele 500 de universități ale lumii în domeniul „Humanities, Society”, conform clasamentului RankPro. Universitatea „Cuza” este poziționată în intervalul 401-500 al clasamentului RankPro by subjects 2021, în domeniul „Humanities, Society”. În urma unei invitații adresate de organizația ce realizează clasamentul RankPro by subjects, UAIC s-a înscris în anul 2020 cu domeniul „Business&Economics”, furnizând date cumulate de la cele două facultăți la care funcționează specializări în cadrul respectivului domeniu: Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA) și Facultatea de Drept.

Clasamentul RankPro este realizat de Consiliul Internațional al Oamenilor de Știință prin programul Global World Communicator – Education and Science. Datele sunt colectate atât de la universități, cât și din bazele naționale și internaționale de date și vizează 3 dimensiuni în ierarhizarea programelor: academic (50 la sută), public ranking (25 la sută), alte clasamente internaționale în care instituția apare și BC-index (25 la sută), transparență și volumul de informații publice din pagina de Internet a UAIC. Universitatea „Cuza” din Iași este una dintre cele 3 instituții de învățământ superior din România prezente în ediția 2021 a clasamentului RankPro by subjects, domeniul „Humanities, Society”.

Adauga un comentariu