Eveniment-Social

Universitatea „Cuza” din Iași, în plină perioadă de alegeri academice! Ce spune rectorul Tudorel Toader despre schimbări

Publicat: 07 mai 2020

De săptămâna viitoare, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” – UAIC din Iași intră în cea mai importantă fază a alegerilor academice, după cea a rectorului instituției! În acest context, prof. univ. dr. Tudorel Toader a făcut precizări cu privire la eventualele schimbări. De precizat că procesul îi vizează pe noii prorectori, cei 15 decani ai facultăților de la „Cuza” sau directori de departamente. „E un moment important deoarece, la fiecare patru ani, se schimbă echipa managerială de la Universitatea „Cuza”. Aici, mereu am spus că rezultatele foarte bune din precedentul mandat nu au fost meritul meu exclusiv, ci al întregii echipe de conducere. Așadar, dacă echipa a mers foarte bine, se pune întrebarea: de ce să faci schimbări? Așadar, în principal, dar și cu unele excepții, vreau să merg mai departe cu actuala echipă de prorectori și de decani”, a declarat rectorul Toader

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC din Iași întră în cea mai importantă fază a alegerilor academice, după ce prof. univ. dr. Tudorel Toader a fost reconfirmat de membrii comunității celei mai vechi instituții moderne de învățământ superior a României, pentru un nou mandat ca rector.

Ce anunță rectorul legat de alegerile academice 2020 la Universitatea „Cuza” din Iași

În acest context, el a vorbit despre etapele importante de urmează a se desfășura, din această perspectivă!

„La acest moment (în procesul de alegeri – n.r.) vă pot spune că joi, 7 mai 2020 (astăzi – n.r.), vom avea o ședință a Birolului Executiv al Consiliului de Administrație (BECA) al UAIC în cadrul căreia vom aproba o Metodologie pentru alegerea decanilor. De aici, urmează ca pe 14 mai să aibă loc o ședință de Senat. Atunci mă voi prezenta ca rector în fața acestui for și voi propune echipa de prorectori! Tot atunci va fi adoptată și Metodologia de alegeri la decani. Astfel, pe 11 iunie este planificată o altă ședință de Senat unde mă voi prezenta cu propunerile de noi decani la cele 15 facultăți”, a menționat universitarul Toader.

„Așadar, în principal, dar și cu unele excepții, vreau să merg mai departe cu actuala echipă de prorectori și de decani”

Plecând de la toate acestea, prof. univ. dr. Tudorel Toader a făcut precizări cu privire la eventualele schimbări ce țin de procesul de alegeri academice la UAIC.

„E un moment important deoarece, la fiecare patru ani, se schimbă echipa managerială de la Universitatea „Cuza”. Aici, mereu am spus că rezultatele foarte bune din precedentul mandat nu au fost meritul meu exclusiv, ci al întregii echipe de conducere. Așadar, dacă echipa a mers foarte bine, se pune întrebarea: de ce să faci schimbări? Așadar, în principal, dar și cu unele excepții, vreau să merg mai departe cu actuala echipă de prorectori și decani”, a declarat rectorul Toader.

Unde ar putea fi modificări la nivel de prorectori

Pe acest plan, actualii prorectori de la „Cuza” sunt: prof. univ. dr. Cătălin Tănase (actual director al Grădinii Botanice și membru al Academiei Române – n.r.) – prorector pentru programe de masterat și studii doctorale; prof. univ. dr. Ionel Mangalagiu – prorector pentru programe de cercetare științifică și transfer de cunoștințe; prof. univ. dr. Corneliu Iațu – prorector pentru strategie, dezvoltare instituțională și managementul calității; prof. univ. dr. Henri Luchian (împlinește vârsta de pensionare în septembrie, anul acesta – n.r.) – prorector pentru relații internationale si parteneriate de studii si cercetare; prof.univ.dr. Mihaela Onofrei – prorector pentru activități studențești și parteneriate cu mediul economic și sectorul public, prof. univ. dr. Lucia Cifor – prorector pentru programe de licență și activități de formare a personalului didactic din învățământul preuniversitar. Aici, e posibil să fie două sau trei schimbări cu membri ai comunității academice dinspre facultățile de Istorie, de Științe exacte, Economie sau Filosofie și Științe Social Politice.

Majoritatea actualilor decani nu vor fi schimbați

Pe de altă parte, majoritatea actualilor decani nu vor fi schimbați. Totuși, conform legii, trebuie să fie minimum doi candidați. Întreg procesul este coordonat de rectorul reales, prof. univ. dr. Tudorel Toader.

Actualii decani sunt: Fizică – conf. univ. dr. Sebastian Popescu, Psihologie și Științe ale Educației – conf. univ. dr. Ștefan Boncu, Matematică – prof. univ. dr. Răzvan Dinu Lițcanu, Chimie – prof. univ. dr. Aurel Pui, Biologie – conf. univ. dr. Lăcrămioara Carmen Ivănescu, Geografie și Geologie – prof. univ. Adrian Grozavu, Filosofie și Științe Social Politice – prof. univ. Conțiu Tiberiu Șoitu, Istorie – prof. univ. dr. Petronel Zahariuc, Informatică – conf. univ. dr. Adrian Iftene, Litere – conf. univ. dr. Ion Constantin Lihaciu, Economie si Administrarea Afacerilor – a început cu prof. univ. dr Dinu Airinei (ieșit la pensie la finalul anului trecut – n.r.), actualmente fiind decan prof. univ. dr. Teodora Roman, Teologie Romano-Catolică – conf. univ. dr. Ștefan Lupu, Teologie Ortodoxă – prof. univ. dr. pr Ion Vicovan, Educație Fizică și Sport – conf. univ. dr. Beatrice Aurelia Abălașei, iar la Facultatea de Drept – lect. univ. dr. Septimiu Vasile Panainte.

Aici, fie că nu se vor înscrie la concurs, fie vor ocupa alte funcții, se anunță posibile schimbări la facultățile de: Biologie, Geografie și Geologie, Fizică, Drept, Istorie, Psihologie și Științe ale Educației.

Comentarii
  • Aveti curajul sa le publicati tezele macar, daca nu si toate cartile pe siteul uaic? La toti sus numitii? Ca de restul ne ocupam noi! Daca nu aveti curajul, atunci va doresc succes.

Adauga un comentariu