Local

Unul dintre cei mai implicaţi profesori din Iaşi, conf. univ. dr. Silviu Gurlui, militant pentru mediu, a decis să se retragă din politică

Publicat: 05 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Unul dintre cei mai implicaţi profesori din Iaşi conf. univ. dr. Silviu Gurlui militant pentru mediu a decis să se retragă din politică
Conf. univ. dr. Silviu Gurlui

Conf. univ. dr. Silviu Gurlui a anunțat astăzi că se retrage din politică. Acesta și-a motivat decizia spunând că dorește să acorde atenție proiectelor personale dar și stării sale de sănătate.

„Am ramas cu multe proiecte personale in urma iar starea de sanatate nu-mi permite sa merg mai departe. Ma opresc aici. Azi ma retrag din PER si renunt la orice poiect politic. Am incercat sa construiesc. Am incercat sa ajut. Va multumesc tuturor celor care mi-ati fost aproape. Va multumesc tuturor celor care m-ati ajutat. Imi cer scuze celor carora nu am reusit sa-i ajut. Imi cer scuze celor pe care i-am dezamagit. Fiecare are probabil o lupta de dat cu sine insusi, cu soarta si cu tot ce ne inconjoara. Si trebuie sa pastram un echilibru ca sa fim, ca sa ajutam eficient semenii mai departe”, a declarat conf. univ. dr. Silviu Gurlui.

Dezastru ecologic la Iași! Apa neagră și pești morți găsiți, pe Bahlui, de universitarul și cercetătorul Silviu Gurlui

Cercetătorul Silviu Gurlui a atras atenția cu privire la un fenomen îngrijorător. Malul Bahluiului este plin de pești morți, gunoaie și alte ” lucruri inca neidentificate”. De asemenea acesta a menționat că apa are o culoare care indică gradul de poluare ridicat. Un alt aspect alarmant este acela că, în ciudat nivelului ridicat de risc în zonă, foarte multe persoane adună peștii mai mari care au murit. Aceștia cel mai probabil recurg la acest lucru pentru consum propriu.

„Apa e neagra. Malurile sunt albe cu pesti morti. Dezastru ecologic. Bahluiul miroase si poarta mai la vale, spre Jijia, pestii morti, gunoaie, lucruri inca neidentificate. Apoi se varsa in Jijia. Dupa ce se amesteca, alti pesti la vale pe ambele maluri zac. Miros puternic de hoit. Mai la vale de un pod, 10-15 oameni culeg pestii mai mari in numerosi saci.

Peisajul alaturat care te mihneste a inceput in toata splendoarea de ieri de la ora 6 dimineata. Primii cazuti au fost pestii mari de peste 3 kg. Erau ametiti, se zvircoleau si incepeau sa fie colectati de localnici. Si au curs apoi in valuri. Astazi, malurile sunt pline pline de pesti mai mici. Stau ciorchine, stau lipiti, sunt peisaje pe care trebuie sa nu le mai vad. Pescarii din zona acuzau mirosuri specifice si poluare majora.
Nu trebuie sa spui nimic decit sa privesti zona de amestec a Jijiei cu Bahluiul. Jijia nu pare poluata. In in schimb, greu de spus ce se intimpla dupa ce primeste «apa proaspata de Bahlui».

Chem autoritatile sa ia masurile ce se impun. Inteleg ca anul trecut, s-ar fi intimplat ceva asemanator.

Nu am sa fac un circ din faptul ca am fost si amenintat cu o bucata lunga de lemn, ca investigam apa. Un om in virsta, ceva mai violent, a fost oprit cu greu de alti muncitori (care recuperau pestii) sa nu ma loveasca. Eu m-am prezentat, nu i-am filmat, nu ma interesa nimic altceva. Ar trebui niste scuze de la cei care fac asa fapte de vitejie. Dar sunt obisnuit deja dupa atitea aventuri pe cimpurile patriei”, se arată în postarea prof. univ. dr. Silviu Gurlui.

Click aici pentru a vedea imaginile.

Adauga un comentariu