Local

Unul dintre cele mai ciudate procese, reluat la Iași! Bărbat acuzat că a omorât un porc! Vasile Petcu a fost achitat de prima instanță pe motiv că probele au fost mâncate! (Exclusiv)

Publicat: 20 iul. 2020
Unul dintre cele mai ciudate procese, reluat la Iași, după ce un bărbat este acuzat că a omorât un porc, faptă pentru care va da socoteală în fața judecătorilor ieșeni.
Unul dintre cele mai ciudate procese, reluat la Iași, după ce un bărbat este acuzat că a omorât un porc al unei vecine.

Unul dintre cele mai ciudate procese, reluat la Iași, după ce un bărbat este acuzat că ar fi omorât un porc! Vasile Petcu trebuie să dea socoteală în fața judecătorilor ieșeni! Inițial, bărbatul a fost achitat, pe motiv că probele au fost mâncate! Vecina individului a cerut despăgubiri de 2.500 de lei, dar solicitarea i-a fost respinsă

Unul dintre cele mai ciudate procese, reluat la Iași, după ce un bărbat este acuzat că ar fi omorât un porc! Vasile Petcu va da socoteală în fața judecătorilor ieșeni! Pe 24 iulie 2019, Vasile Petcu (39 de ani) a fost trimis în judecată de procurori, sub acuzația de ucidere a animalelor, cu intenție, fără drept.

„Pe 23 februarie 2016, în jurul orei 19:30, inculpatul Vasile Petcu a înjunghiat cu o secure o porcină gestantă aparținând persoanei vătămate Elena M., provocându-i decesul”, au precizat anchetatorii cu privire la individul din satul Siliștea, comuna Iana, județul Vaslui.

Vasile Petcu, acuzat că a înjunghiat un porc

Așadar, Vasile Petcu a fost acuzat că a înjunghiat o scroafă gestantă, provocându-i moartea. Conform anchetatorilor, pe 23 februarie 2016, în jurul orei 19:30, persoana vătămată Elena M. a lăsat libere mai mulți porci, în curtea locuinței sale. O scroafă gestantă se pregătea să nască și s-a aflat sub supravegherea persoanei vătămate, până la un moment dat, în amurg, când a fugit prin poarta deschisă.
La ora 20:30, în aceeași zi, la sesizare prin apelarea serviciului 112, un agent de Poliție a mers la casa persoanei vătămate, unde a constatat că, în spatele grădinii, la granița cu terenul lui Vasile Petcu, se afla o scroafă tăiată pe spate, cu o plagă sângerândă, în greutate de circa 120 kg, gestantă.

Potrivit mărturiilor, se vedea cum mișcă puii de porc în burta femelei, prin mișcări necontrolate ale burții. Vecina lui Vasile Petcu i-a spus agentului că scroafa sa fusese tăiată de către bărbat. Mai mult, un martor, M.M., ginerele părții vătămate, a susținut că l-ar fi văzut pe Vasile Petcu cum ar fi mers cu securea și, de peste gard, ar fi lovit o singură dată cu tăișul scroafa, care a mai mers câțiva metri și a murit.

Bărbatul acuzat că a omorât un porc, achitat la prima instanță pe motiv că probele au fost mâncate!

Pe 2 martie 2020, magistrații din cadrul Judecătoriei Bârlad au dispus achitarea lui Vasile Petcu. Motivul: nu există probe că persoana a săvârșit infracțiunea! Mai exact, judecătorii au constatat că probele au fost mâncate!

„În mod inexplicabil, conform procesului-verbal de sesizare, cercetarea la fața locului a fost instrumentată cu o procedură minimală, fără fotografierea și ridicarea în vederea expertizei a corpului delict, fără fixarea urmelor și a mijloacelor materiale de probă, a produsului infracțiunii care există în materialitatea sa, animalul – porc – fiind ulterior tranșat de persoana vătămată și dat altor animale, conform propriilor declarații, fiind încălcate astfel regulile procedurale specifice reglementate de dispozițiile Codului procedură civilă. Astfel, procesul-verbal de constatare la fața locului nu conține fotografii cu produsul infracțiunii, nefiind suficientă constatarea agentului de Poliție, că a existat un animal mort, tăiat pe spate, cu o leziune ce părea a fi prin tăiere, de o dimensiune incertă. La fața locului nu s-a căutat corpul delict”, au precizat magistrații.

Vecina a cerut despăgubiri de 2.500 de lei în instanță pentru scroafa gestantă moartă

Mai departe, magistrații au subliniat că cercetarea la fața locului a fost făcută în mod defectuos, în instanță.

„Procedeul de cercetare la fața locului a fost instrumentat în mod viciat, deoarece nu a urmărit o studiere amănunțită a situației locului, a urmelor materiale, nu a fost examinat niciun fel de obiecte, nu au fost ridicate urme sau obiecte, nu s-a fixat poziția sau starea vreunui mijloc material de probă, astfel încât să fie redate cu precizie și pe cât posibil cu dimensiunile respective. În realitate, procedeul probator de cercetare la fața locului s-a rezumat la o administrare parțială a probei cu declarația persoanei vătămate, anterior începerii urmării penale in rem, deși specificul acestui procedeu este de a fixa urmele infracțiunii și nu a de a modifica cronologia etapelor procedurale specifice fazei de urmărire penală.

Instanța constată că au existat indicii clare referitoare la existența și folosirea unei arme albe de către inculpat, însă această armă a rămas neidentificată, nereprezentând un obiectiv al cercetării ulterioare, în faza de urmărire penală”, au mai spus judecătorii.

Astfel, în cele din urmă, Vasile Petcu a fost achitat de prima instanță. De altfel, la audieri, bărbatul a negat comiterea faptei. Pe de altă parte, Elena M. ceruse despăgubiri de 2.500 de lei, dar solicitarea acesteia a fost respinsă de prima instanță. Acum, judecătorii de la Curtea de Apel Iași vor analiza cazul acestui bărbat acuzat că a înjunghiat o scroafă gestantă.

Comentarii
Adauga un comentariu