Primarul orașului Tampa Bay, aflat în calea uraganului Milton, a lansat un avertisment dur locuitorilor din Florida care ignoră apelurile de evacuare înaintea furtunii devastatoare.
„Dacă alegi să rămâi, vei muri”, a declarat primarul Jane Castor pentru CNN, referindu-se la pericolul uraganului Milton, de categoria 5, care este descris drept „literalmente catastrofal” și se apropie rapid de coasta Floridei.
Furtuna ar putea lovi Florida încă de miercuri, 9 octombrie, și se preconizează că va fi mai distrugătoare decât uraganul Helene, care a afectat statul săptămâna trecută.
Uraganul Milton, furtuna devastatoare de categoria 5
Primarul a subliniat că încercarea de a înfrunta furtuna va fi, fără îndoială, fatală. Ea a îndemnat locuitorii din zonele de evacuare să plece imediat.
„Pot spune cu siguranță că nu am mai avut o furtună ca aceasta”, a declarat Castor la CNN. „Helene a fost un semnal de alarmă, dar Milton este cu adevărat catastrofal.”
„Fără nicio exagerare, dacă alegi să rămâi în zonele de evacuare, vei muri”, a avertizat ea.
Castor, aflată în funcție din 2019, a menționat că previziunile indică valuri de furtună de 4 metri, mult mai mari decât cele de 2 metri provocate de uraganul Helene, care au fost devastatoare pentru coasta Floridei.
Milton este deja al doilea cel mai puternic uragan din istoria Golfului Mexic, cu vânturi de 180 mph și creșterea intensității pe măsură ce se apropie de Florida.
„Acesta este ceva ce nu am mai văzut niciodată, iar locuitorii din Tampa Bay nu au mai experimentat așa ceva”, a subliniat Castor. „Oamenii trebuie să evacueze acum.”
Luni seara, 7 octombrie, mulți locuitori deja plecau, iar supermarketurile erau asaltate de cumpărături de panică.
Consecințele uraganului Helene
Într-un alt șir de idei, reamintim la doar câteva zile după trecerea uraganului Helene, că a provocat cel puțin 155 de decese. Joe Biden și Kamala Harris au vizitat zonele afectate, potrivit unui raport AFP preluat de Agerpres.
Numeroase regiuni rămân inaccesibile pe cale rutieră, iar peste 1,4 milioane de locuințe și afaceri erau încă fără curent electric marți seara, la ora locală 19:30 (23:30 GMT), conform site-ului poweroutage.us.
„Știm că devastarea cauzată de uraganul Helene este de neimaginat”, a declarat marți guvernatorul Carolinei de Nord, Roy Cooper. Statul său, cel mai grav afectat, a anunțat marți cel puțin 74 de victime. „Întregi localități au fost șterse de pe hartă”, a adăugat guvernatorul, menționând că bilanțul victimelor este așteptat să crească.
Liz Sherwood-Randall, consilier pe securitate internă al președintelui Joe Biden, a declarat că autoritățile nu mai au vești de la peste 600 de persoane, deși există speranța că unele dintre ele ar putea fi încă în viață.
Președintele Joe Biden va vizita miercuri 2 octombrie, Carolina de Nord, în timp ce vicepreședinta Kamala Harris, candidata democrată la alegerile prezidențiale din 5 noiembrie, va merge în Georgia, unde au fost raportate 25 de decese.
În Carolina de Sud s-au înregistrat cel puțin 36 de morți, iar Florida, Tennessee și Virginia au raportat 14, 4 și, respectiv, 2 victime, conform unui bilanț AFP bazat pe declarațiile autorităților locale.
Echipele de salvare continuă să caute supraviețuitori și să distribuie provizii locuitorilor afectați de catastrofă, mulți dintre ei fiind încă izolați.