Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis o declarație pentru CNN, în care a trimis un avertisment către Ungaria, prima țară care a acceptat să plătească energia rusă în ruble.
„Am făcut o analiză a decretului lui Putin, iar cazul este foarte clar din punct de vedere juridic. Ceea ce sugerează Putin – transformarea euro în ruble și apoi plata facturii la gaz – ar însemna o încălcare a sancțiunilor.
Dacă faci asta, dacă plătești în ruble, încalci sancțiunile, ocolești sancțiunile pe care le impunem Rusiei”, a explicat șefa Comisiei Europene la emisiunea realizată de Christiane Amanpour.
UE a avut discuții cu Ungaria pe acest subiect
Potrivit Ursulei von der Leyen, Uniunea Europeană a avut deja discuții pe acest subiect cu autoritățile de la Budapesta.
„Până acum, Ungaria a respectat sancțiunile, așa că, până când nu vedem contrariul, este în regulă.
Niciodată nu am văzut Uniunea Europeană atât de unită, atât de hotărâtă, atât de rapidă. Și cred că pentru fiecare dintre statele membre rămâne o întrebare: ‘vreau să fiu primul care rupe această unitate?’ Cred că nu”, a estimat ea, cu referire la Ungaria.
Viktor Orban a afirmat că este dispus că plătească pentru gazul rusesc în ruble
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a indicat că țara sa a fost dispusă să plătească pentru gazul rusesc în ruble, după ce Vladimir Putin a semnat un decret în care se precizează ca „țările neprietenoase” trebuie să achite importurile de gaz în moneda rusă.
Comisia Europeană a anunţat vineri că firmele europene ale căror contracte de furnizare de gaze naturale încheiate cu Rusia stipulează că plata se face în euro sau dolari nu ar trebui să dea curs cererii Rusiei privind plata în ruble.
Ungaria apără contractul cu Gazprom și este dispusă să plătească în ruble
Executivul comunitar a precizat că lucrează împreună cu companiile energetice şi guvernele statelor membre pentru a analiza decretul preşedintelui Vladimir Putin, însă companiile ale căror contracte de furnizare de gaze naturale încheiate cu Rusia prevăd plata în euro sau dolari nu ar trebui în încalce acele prevederi.
Ungaria, care se bazează pe importurile din Rusia pentru aproximativ 70% din consumul său energetic, a semnat anul trecut un contract pe termen lung cu Rusia.