Actualitate

Ursula von der Leyen are vești bune pentru România: „Este pregătită să primească o primă plată în cadrul NextGenerationEU”

Publicat: 15 sept. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Ursula von der Leyen are vești bune pentru România Este pregătită să primească o primă plată în cadrul NextGenerationEU

Comisia Europeană a aprobat joi o evaluare preliminară pozitivă a primei cereri de plată a României, în valoare de 2,6 miliarde euro, din care 1,8 miliarde euro sub formă de granturi şi 0,8 miliarde euro sub formă de împrumuturi, în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR), instrumentul-cheie aflat în centrul NextGenerationEU, informează Executivul comunitar.

Ursula von der Leyen susține că are vești bune pentru România, deoarece au fost înregistrate progrese suficiente în cadrul planului naţional de redresare şi rezilienţă. Astfel, România este pregătită să primească o primă plată în cadrul NextGenerationEU.

„Am veşti bune pentru România. S-au înregistrat progrese suficiente în cadrul planului său naţional de redresare şi rezilienţă, România fiind astfel pregătită să primească o primă plată în cadrul NextGenerationEU. Odată ce statele membre vor da undă verde, România va primi 2,6 miliarde euro ca urmare a progreselor sale bune şi rapide în punerea în aplicarea primului set de reforme şi investiţii din cadrul planului”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Valdis Dombrovskis a precizat că multe dintre cele 21 de jaloane vor contribui la tranziţia verde a României

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, susține că România a îndeplinit primele 21 de jaloane şi ţinte stabilite în planul său de redresare şi rezilienţă. De asemenea, acesta a transmis că România urmează să primească granturi şi împrumuturi în valoare de 2,6 miliarde euro, după ce evaluarea Comisiei va fi revizuită şi aprobată de statele membre.

„Felicitări României pentru îndeplinirea primelor 21 de jaloane şi ţinte stabilite în planul său de redresare şi rezilienţă. Multe dintre acestea vor contribui la tranziţia verde a României, prin măsuri de decarbonizare a economiei şi de promovare a transportului durabil, cu accent pe dezvoltarea infrastructurii feroviare. De asemenea, România îşi îmbunătăţeşte administraţia fiscală şi sistemul de educaţie, precum şi lupta împotriva corupţiei. Odată ce evaluarea Comisiei va fi revizuită şi aprobată de statele membre, România urmează să primească granturi şi împrumuturi în valoare de 2,6 miliarde euro, care vor contribui la crearea unei economii mai reziliente, cu beneficii considerabile pentru cetăţeni şi întreprinderi”, a declarat Dombrovskis.

Planul de redresare şi rezilienţă al României include o gamă largă de măsuri de investiţii şi de reformă

Paolo Gentiloni a adăugat că România a primit undă verde pentru prima cerere de plată în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă. În planul României se numără reforme importante pentru decarbonizarea economiei României, îmbunătăţirea funcţionării administraţiei publice şi consolidarea rezilienţei economice şi sociale.

„Astăzi dăm undă verde primei cereri de plată a României în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, după ce am ajuns la concluzia că aceasta a îndeplinit primele 21 de jaloane şi ţinte ale planului său ambiţios. Printre acestea se numără reforme importante pentru decarbonizarea economiei României, îmbunătăţirea funcţionării administraţiei publice şi consolidarea rezilienţei economice şi sociale. România şi-a consolidat, de asemenea, sistemele de audit şi control, care sunt esenţiale pentru a se asigura că fondurile NextGenerationEU oferă beneficii maxime cetăţenilor şi firmelor. După ce Consiliul îşi va da acordul, Comisia va plăti 2,6 miliarde euro sub formă de împrumuturi şi granturi: un boost de încredere atât de necesar în această perioadă dificilă pentru toate economiile noastre şi o încurajare puternică adresată României de a continua pe această traiectorie de investiţii şi reforme”, a menţionat Paolo Gentiloni.

Planul de redresare şi rezilienţă al României include o gamă largă de măsuri de investiţii şi de reformă, grupate în cadrul a 15 componente tematice. Acesta se ridică la 29,2 miliarde euro sub formă de granturi şi împrumuturi, din care 13% (3,7 miliarde euro) au fost deja plătite României cu titlu de prefinanţare.

Comentarii
Adauga un comentariu