Actualitate

Ursula von der Leyen, despre certificatele de vaccinare: „Trebuie recunoscute reciproc de statele UE!“

Publicat: 15 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ursula von der Leyen despre certificatele de vaccinare Trebuie recunoscute reciproc de statele UE
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vorbit despre certificatele de vaccinare.

Ursula von der Leyen a salutat inițiativa guvernului elen care permite persoanelor vaccinate să călătorească liber și a solicitat un certificat de vaccinare recunoscut reciproc în toate țările Uniunii Europene, relatează Euractiv.

„Este o cerință medicală să ai un certificat care să ateste că ai fost vaccinat. Prin urmare, salut inițiativa prim-ministrului grec privind un certificat de vaccinare recunoscut reciproc”, a afirmat von der Leyen într-un interviu acordat presei portugheze.

Reacția președintei Comisiei Europene vine după scrisoarea trimisă de către prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis la începutul acestei săptămâni, în care a cerut relaxarea regulilor de călătorie pentru persoanele vaccinate.

Deși nu dorea ca vaccinul să fie „obligatoriu sau o condiție prealabilă pentru călătorie”, Mitsotakis a cerut ca „persoanele care au fost vaccinate să poată călători liber”.

Ursula von der Leyen: „Trebuie să avem o cerință medicală“

Președintele Comisiei Europene a menționat că este în mare parte de acord cu ideea.

„Orice se decide – dacă acordă prioritate sau acces la anumite bunuri – este o decizie politică și legală care ar trebui discutată la nivel european. Dar cred că este important. Și, așa cum am spus, trebuie să avem o cerință medicală care să dovedească faptul că oamenii au fost vaccinați”, a precizat Ursula von der Leyen.

Grecia a propus un certificat de vaccinare împotriva Covid-19 valabil la nivelul întregii Uniuni Europene, pentru a ușura călătoriile devastate de pandemie. Conform propunerii înaintate de premierul grec, certificatul ar putea fi utilizat la îmbarcarea în orice mijloc de transport.

Vlad Voiculescu vrea certificat electronic la vaccinare

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, a declarat că vrea ca autorităţile să emită un certificat electronic celor care se vaccinează, care „să intre într-un wallet pe telefon”.

„Eu cred că e o idee bună să ai un document care să ateste că te-ai vaccinat. Există deja un certificat. Eu, unul, aş prefera un certificat electronic. Dacă vreţi să-i spuneţi paşaport… Aş prefera să intre într-un wallet pe telefon. Nu vorbim despre limitarea unor drepturi, dar există discuţii la nivel european. În România nu vor exista astfel de limitări, dar în străinătate, în momentul ăsta există limitări”, a declarat Vlad Voiculescu.

Vlad Voiculescu: „Nu poţi să spui nu vreau să mă testez, dar vreau să mă duc în Grecia!“

Ministrul Sănătății dă ca exemplu de limitare certificarea unei testări la intrarea într-o ţară.

„Nu poţi să spui nu vreau să mă testez, dar vreau să mă duc în Grecia. Dacă vrei să te duci în Grecia, te testezi. Existîă anumite state care pot impune restricţii. Nu cred că se întâmplă aici”, a precizat Vlad Voiculescu.

Klaus Iohannis: „Nu consider că e o idee bună“

Președintele României, Klaus Iohannis, nu consideră că este o idee bună pașaportul de vaccinare.

„Nu consider că e o idee bună. Prin asta s-ar crea un cadru de discriminare, care este pur şi simplu inacceptabil. Trebuie să existe un certificat de vaccinare, însă el trebuie să fie folosit pentru motive medicale. Să folosim aceste certificate de vaccinare ca să împărţim populaţia Europei în două, cei care au fost deja vaccinaţi şi cei care nu au fost încă vaccinaţi, nu mi se pare un lucru bun”, a declarat preşedintele României, Klaus Iohannis.

Adauga un comentariu