Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și comisarul UE pentru afaceri interne, Ilva Johansson au sosit duminică dimineață pe insula Lampedusa, punctul fierbinte al crizei migranților, în urma creşterii fără precedent a sosirilor de în insula din Mediterana în ultimele zile.
Imigraţia ilegală are nevoie de un „răspuns european”, a declarat duminică preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Șefa guvernului italian, Giorgia Meloni, a afirmat la rândul său că „viitorul Europei se joacă” pe această insulă, unde mii de migranţi ajung în fiecare vară şi îşi continuă călătoria spre alte ţări europene.
„Viitorul pe care Europa vrea să şi-l ofere este în joc aici, deoarece viitorul Europei depinde de capacitatea Europei de a face faţă provocărilor majore”, cum ar fi aceste fluxuri migratorii necontrolate, a spus Meloni.
La rândul său, Von der Leyen a făcut apel la ţările europene să găzduiască o parte dintre migranţii sosiţi în Italia.
Meloni: „Viitorul pe care Europa vrea să şi-l ofere este în joc aici”
Premierul italian Giorgia Meloni a invitat-o pe preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen să vină la Lampedusa. Meloni a implorat-o pe lidera UE să viziteze insula „pentru a realiza personal gravitatea situaţiei în care ne aflăm”, vineri seară într-un mesaj video pe platforma X, cunoscută anterior sub numele de Twitter.
De la începutul săptămânii, mii de migranţi au ajuns cu bărcile pe mica insulă dintre Sicilia şi Africa de Nord.
Doar în ziua de marţi, peste 5.000 de persoane au ajuns în Lampedusa – mai multe decât oricând într-o singură zi. La un moment dat, în centrul de recepţie erau în jur de 6.800 de persoane.
Datorită apropierii sale de oraşul de coastă tunisian Sfax, Lampedusa este de mult timp un hotspot de migraţie pentru oameni care încearcă să ajungă in Europa. Consiliul municipal al insulei a declarat stare de urgenţă miercuri seară, ca răspuns la situaţie.
„Presiunea migratorie pe care o experimentează Italia de la începutul acestui an este nesustenabilă”, a spus Meloni. Cu toate acestea, a adăugat ea, este clar că Italia şi Europa nu pot face faţă numărului de migranţi care sosesc pe ţărmurile sale.
Meloni a declarat că va decide asupra unor „măsuri excepţionale” luni, precum prelungirea perioadei în care refugiaţilor li se permite să rămână în centrele de azil.
Italia este condusă de o alianţă de dreapta în frunte Meloni de la extrema dreaptă din octombrie 2022. Una dintre promisiunile ei a fost de a reprima migraţia.
Până acum, mai mulţi migranţi sosesc decât înainte.
Potrivit cifrelor Ministerului de Interne de la Roma, în jur 127.200 de persoane au ajuns în Italia cu barca de la începutul anului până la 15 septembrie. Cifra era în jur de 66.200 în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Acesti migranti si cei care vor veni sa fie trimisi in Austria, macar taranoiul de cancelar sa aiba motiv sa se planga.
astia vin aici finca stiu ca in UE se dau bani moka. sa vedem cat timp mai dureaza pana cand se termina banii.
Germania nu primeste imigranti. Nu mai este in MUE. Franta a promis 3000 imigranti dar a primit doar 5o.Banii care-i da mue imigrantilor sunt banii nostri ,contributiile tuturor tarilor membre,de ce mue nu stopeaza fenomenul migratiei pentru cei care nu sunt din UE? Este mafieeeeeee a imigratiei cu acordul Ue, o mafie vizibila. Le dam bani de aceea vin
si Europa le permite sa vina.
Imigratia are nevoie de mai putin: de un gard inalt si solid. Si am rezolvat problema.
Italia, Franta si Spania ar trebui date afara din Schngen, pe acolo intra majoritatea imigrantilor.